9.3.12

H "Παρασκευή & 13" ανοίγει τον φάκελο Νταλάρα...


kourdistoportocali
Από τον Γιώργο Πεχλιβανίδη

Για αρκετό καιρό τον είχαμε χάσει, οι μόνες αναφορές που μας θύμιζαν το όνομα Νταλάρα γίνονταν κάθε φορά που η σύζυγός του Άννα βροντοφώναζε στη Βουλή ΝΑΙ σε κάθε νόμο που ... ισχυροποιούσε το επαχθές μνημόνιο σε βάρος του ελληνικού λαού και το γνωστό αδίστακτο τραπεζίτη του PSI… Και ξαφνικά, τις τελευταίες ημέρες, ενώ η Ελλάδα υποφέρει και «ματώνει» από τη λαίλαπα των μέτρων του μνημονίου, ο Γιώργος Νταλάρας επανεμφανίζεται στο προσκήνιο, με δηλώσεις του υπέρ των δανειστών, χαρακτηρίζει τους δεκάδες χιλιάδες Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος ως ανόητους, και εμφανίζεται θετικός σε παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων!







Ακόμη δε πιο ασυνήθιστο, ο Γ. Νταλάρας ξεκίνησε μια σειρά δωρεάν συναυλίες αλληλεγγύης στις γειτονιές της Αθήνας, προς όλους αυτούς που στενάζουν καθημερινά από το μνημόνιο, προκαλώντας σε όλους ανάμεικτα αισθήματα, καθώς οι Έλληνες θυμούνται ότι αυτός και η σύζυγός του Άννα ήταν και είναι πάντα υπέρ του μνημονίου, που οδηγεί τη χώρα σε στερήσεις και ύποπτα μονοπάτια…

Εμείς, σήμερα, θα δούμε πιο προσεκτικά την άλλη όψη του μύθου αυτού, την πορεία της συζύγου του Άννα που κατάφερε να εξασφαλίσει την προσοχή σημαντικών ανθρώπων στη ζωή της, αλλά και ενός παρασκηνιακού μηχανισμού ο οποίος την έφερε στα έδρανα της Βουλής!



Το 1954 ήταν μια αξιοσημείωτη χρονιά, καθώς ο Νάσερ αναλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο, μπροστά από την παλιά Βουλή τοποθετείται ο ανδριάντας του ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έρχονται στη ζωή οι Τζον Τραβόλτα και Ούγκο Τσάβες, στις ΗΠΑ ο Ελβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο και στην Αθήνα γεννιέται η Άννα Νταλάρα!



Προϊόν… δημοσίων σχέσεων!



Ένα ακόμα αμφιλεγόμενο πρόσωπο που αναδύθηκε ξαφνικά και από το πουθενά, τα τελευταία χρόνια, στο χώρο της πολιτικής, με «γυαλιστερό» βιογραφικό αλλά και πολλά ερωτηματικά, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι είναι περισσότερο δημιούργημα διαπροσωπικών σχέσεων παρά μια πολιτική μονάδα που την παρήγαγε η αγωνία της κοινωνίας…



Διασταυρώνοντας όσα σχολιάζει φανερά ή κρυφά ο σημερινός πολιτικός περίγυρός της, αλλά και αυτά που αναφέρει η ίδια η Άννα Νταλάρα στο βιογραφικό της, βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για πολιτικό που αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο όσους γνώρισε στη διαδρομή της… Παρότι ολοκληρώνει τις σπουδές της, όπως σημειώνει, στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1978, και ενώ γύρω της στην Ελλάδα συντελούνται πρωτοφανείς πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις, αυτή σε ηλικία 24 χρόνων, σε αντίθεση με χιλιάδες άλλους συνομήλικούς της, δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες αγωνίες…



Βρισκόμαστε μόλις 4 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, οι νεολαίες των κομμάτων βρίσκονται στο δρόμο, αλλά η προσοχή της Άννας Νταλάρα επικεντρώνεται στη μουσική, στρέφεται στη δισκογραφία και παρότι άγνωστη στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, εξασφαλίζει ως μουσικός παραγωγός δική της εκπομπή στα κρατικό ραδιόφωνο, όχι κάτι εύκολο την εποχή εκείνη. Θα το πετύχει, προφανώς, με το ταλέντο της στις δημόσιες σχέσεις και κυρίως τη βοήθεια δισκογραφικής εταιρείας στην οποία εργάζεται, προωθώντας, όπως είναι φυσικό, καλλιτέχνες και τραγούδια που εξυπηρετούν το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας.



Έτσι, λένε, ανακαλύπτει πόσο σημαντική υπόθεση είναι η δύναμη των ΜΜΕ και, διά μέσω αυτών, η «προώθηση» καλλιτεχνών και τραγουδιών σε μια ελληνική αγορά που μόλις άρχισε να αναπνέει ελεύθερα, μετά την πτώση της χούντας. Αυτό έχει ως συνέπεια η Άννα Νταλάρα να συνεχίσει στις ΗΠΑ τις σπουδές της στο χώρο παραγωγής και μάρκετινγκ και το 1982, σε ηλικία 28 χρόνων, επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου πλέον συστηματικά και επαγγελματικά ασχολείται με την παραγωγή συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εντός και εκτός συνόρων.



Έπρεπε να περάσουν τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, κάπου στο 1983, οπότε η Άννα Νταλάρα «ανακαλύπτει» μέσα της την ανάγκη να διοργανώσει εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως επί λέξει τις αναφέρει η ίδια, αλλά και συναυλίες για τους αγνοούμενους της Μεγαλονήσου… Το 1983 αποδεικνύεται μια ιδιαίτερη χρονιά για την Άννα, για έναν ακόμα επιπρόσθετο λόγο, καθώς παντρεύεται με το δημοφιλή τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος μεσουρανεί εκείνη την εποχή, ερμηνεύοντας τραγούδια μεγάλων συνθετών.



Κατά πολλούς, το ειδύλλιο είχε πολύ ενδιαφέρον, αφού, όπως λέγεται, δημιουργήθηκε κάτω από την ίδια στέγη, στα γραφεία της ίδιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οδό Μεσογείων, όπου εργάζονταν η Άννα και ο Γιώργος Νταλάρας… Ασφαλώς, δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε -κυρίως, αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί τεκμηριωμένα- τα όσα λέγονται εκείνη την περίοδο.

Ότι, δηλαδή, στην πραγματικότητα η Άννα έκανε το πρώτο βήμα στη σχέση τους, βλέποντας στον Γιώργο Νταλάρα το «ιερό τέρας» της μουσικής που θα μεσουρανεί και τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και το σκαλοπάτι που θα γνωρίσει νέους χώρους!



Έκτοτε, η μοναδική φροντίδα της Άννας Νταλάρα είναι η προώθηση των συμφερόντων του δημοφιλούς καλλιτέχνη, τόσο στη δισκογραφία, την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του, καθώς και η διοργάνωση συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που θα αποδειχθεί πολύ επικερδής.



Με τη διαχείριση των οικονομικών της οικογένειάς της η Άννα Νταλάρα φαίνεται να τα πάει αρκετά καλά, όπως θα αποδειχθεί, ωστόσο με τη διαχείριση των αριθμών στο… βιογραφικό της τα πάει από τραγικά έως χάλια! Και αυτό γιατί, η αμέσως επόμενη αναφορά της σε ημερομηνία μετά το 1982 γίνεται είκοσι χρόνια… αργότερα, το 2003, οπότε κάνει αναφορά στη συνεργασία της με το Αίθριο Μουσών, παραβλέποντας ακόμα και ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στη ζωή της, την ημερομηνία γέννησης της μονάκριβης κόρης τους Γεωργιάννας!



Τι κάνει όλο αυτό το διάστημα η Άννα Νταλάρα είναι (για έναν πολιτικό) αρκετά θολό έως μυστήριο, εκτός εάν πίσω από γενικότητες κειμένων, κρύβεται η τέχνη της Άννας, να «χτίσει» ένα σεβαστό βιογραφικό, που πρέπει να περιληφθεί σε ένα προεκλογικό φυλλάδιο… Το διάστημα, λοιπόν, των 20 αυτών χρόνων δεν μας λέει τι ακριβώς κάνει η Άννα Νταλάρα… Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2003 ξεσηκώνεται σάλος από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο εμφανίζει το δημοφιλή τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα να φοροδιαφεύγει με ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ!



Μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό, για την «τακτοποίηση» του εν λόγω χρέους εμφανίζεται να δείχνει ιδιαίτερο ζήλο ο τότε σύμβουλος του Κώστα Σημίτη Γιώργος Πανταγιάς, που ζητά από την αρμόδια ΔΟΥ κατανόηση και τακτοποίηση της υπόθεσης. Το δημοσίευμα αυτό ξεσηκώνει σάλο και υποχρεώνει τον τότε πανίσχυρο σύμβουλο του Κώστα Σημίτη σε παραίτηση, χωρίς έκτοτε να μάθουμε νεότερα για την πολυσυζητημένη αυτή υπόθεση… Η Άννα από την πλευρά της, την ίδια εποχή δεν αναλώνεται σε πολιτικούς αγώνες, δεν συμμετέχει σε κάποιες κομματικές διεργασίες, παρά μόνο γενικά και αόριστα, σε κάποια φόρουμ για την ειρήνη, την ισότητα σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και, αντιρατσιστικές συναυλίες.



«Από τα χρόνια του πανεπιστημίου έχω ενταχθεί», ισχυρίζεται στο βιογραφικό της η Άννα Νταλάρα, «στο φοιτητικό κίνημα συμμετέχοντας ενεργά στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές κινητοποιήσεις».



Εμείς αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις ανησυχίες της, αλλά κανείς απ’ όσους ρωτήσαμε, αλλά και σε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, δεν ήταν σε θέση να μας δώσει κάποιες πληροφορίες ή να μας δείξει κάποια φωτογραφία της εποχής εκείνης. Από το 2003 και μετά ακολουθεί ακόμα μια περίοδος έξι χρόνων σιωπής, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μαθαίνουμε κάτι νέο για την Άννα, οπότε το 2009 η ίδια μας πληροφορεί γενικώς και αορίστως ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εργάζονταν αδιάκοπα και εθελοντικά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.



Τα τελευταία χρόνια, γράφει η Άννα Νταλάρα στο βιογραφικό της, ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τις γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες, καθώς και με ευάλωτες ομάδες για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους πρόσφυγες(UNHGR) της οποίας ο Γιώργος Νταλάρας, από το 2006 είναι ένας από τους επτά Πρεσβευτές Καλής Θέλησης σε όλο τον κόσμο.



Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Άννα Νταλάρα, όταν έγραφε το επίμαχο προεκλογικό της βιογραφικό σημείωμα, πρέπει να ήταν, μάλλον, ιδιαίτερα φορτισμένη και συγκινημένη από την τροπή που πήρε η ζωή της, λαμβάνοντας το χρίσμα που θα την οδηγούσε στη Βουλή…

Είτε για λόγους επιβεβαίωσης είτε ως ενθύμια, από το 2006 και μετά, έχουμε φωτογραφικό υλικό, ώστε να συμπεράνουμε ότι η Άννα βρήκε στο πρόσωπο του συζύγου της Γιώργου Νταλάρα το ιδανικό σκαλοπάτι που θα τη βοηθούσε να μπει σε χώρους που τόσο πολύ επιθυμούσε…



Αυτό είναι ευδιάκριτο, από το αρχείο 13 φωτογραφιών που έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όπου βλέπουμε ότι οι μισές είναι με σημαντικές προσωπικότητες από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με το οποίο συνεργάζονταν. Επίσης, άλλες τρεις, πάντα ελέω Γιώργου Νταλάρα, σε αποστολές στην Αφρική, μία φωτογραφία με τον Γιάσερ Αραφάτ στην Αθήνα, μία με τον τραγουδιστή Στινγκ από τη θητεία της στις δημόσιες σχέσεις της δισκογραφικής εταιρείας όπου εργαζόταν, μία σε νεαρή ηλικία με τη Μελίνα Μερκούρη και άλλη μία καλωσορίζοντας καλεσμένους σε κάποια εκδήλωση.



Έπειτα απ’ όλα αυτά, λοιπόν, προκαλείται το ερώτημα, γιατί απουσιάζει η φοιτητική της δράση και δεν έχει αναρτηθεί το σημαντικό φωτογραφικό υλικό από την αξιέπαινη πολυετή και αδιάκοπη δράση της με τις ΜΚΟ, που δεν αναφέρει, μάλιστα έως και σήμερα, πουθενά ποιες ήταν αυτές;



Η καταγωγή και απογείωση…



Μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα, ωστόσο η Άννα Νταλάρα δεν κρύβει τη διπλή της καταγωγή (από τη Σύρο και την Πάρο), αποφεύγοντας, αντιθέτως, όσο είναι δυνατόν, κάθε αναφορά στο πατρικό της όνομα το οποίο είναι Ραγκούση. Πιθανότατα, θέλει να αποφύγει κάθε συνειρμό και σύνδεση με τον πρώην δήμαρχο Πάρου, εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος, παντοδύναμο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο είναι συγγενής. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που σήμερα αναγνωρίζουν ότι η εξέλιξη και η βουλευτική θητεία της Άννας Ραγκούση-Νταλάρα στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται αποκλειστικά στην επιμονή και το ενδιαφέρον του εξαδέλφου της.



Ο κομματικός εκλογικός μηχανισμός του Κινήματος στην Β’ Αθήνας, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, όταν πήρε το 2009 εντολή από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου για υποστήριξη της Άννας Νταλάρα, είχε αναγνωρίσει το χρώμα… της φωνής του Γιάννη Ραγκούση, που είχε πολλούς λόγους να εκλεγεί η αγαπημένη του ξαδέλφη!



Οι σχετικές συζητήσεις λέγεται ότι άρχισαν τρία χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2006, κατά την περίοδο των διακοπών του ζεύγους Νταλάρα, με πρόταση του Γιάννη Ραγκούση που βρήκε πρόθυμη μεν την Άννα, αλλά αρκετά επιφυλακτικό τον Γιώργο Νταλάρα. Μεσολάβησαν αρκετές ακόμα συζητήσεις, η ένταξη της Άννας σε πολιτικές, πλέον, παρέες με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης, αλλά και με τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν είχε καμία απολύτως αντίρρηση για τη συστράτευση της Άννας Νταλάρα στα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Κανείς εκείνες τις ημέρες, κάτω από τον όμορφο ουρανό της Πάρου, ενώ εξελίσσονταν οι ανέμελες και ευχάριστες συζητήσεις, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την πορεία της Ελλάδας, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ίδιας της Άννας τα επόμενα δυόμισι χρόνια.



Η εκλογική νίκη του 2009 για το ΠΑΣΟΚ σήμαινε για την Άννα Ραγκούση-Νταλάρα δύο σημαντικά πράγματα, αφενός είχε εκλεγεί βουλευτής και αφετέρου με την παρασκηνιακή υποστήριξη του Γιάννη Ραγκούση αναλάμβανε υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική.



Κατά γενική ομολογία η μέχρι τώρα πορεία της Άννας Ραγκούση-Νταλάρα θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί πολυτάραχη έως αμφιλεγόμενη, καθώς σημαδεύθηκε από πάρα πολλές παραφωνίες, οι οποίες τελικά την εξέθεσαν. Όπως, για παράδειγμα, η πολυδιαφημισμένη εμπειρία της μέσα από το βιογραφικό αλλά και από τις δηλώσεις της ίδιας, σε μεταναστευτικά θέματα, η οποία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων… Ενώ, λοιπόν, δήλωνε έμπειρη και προετοιμασμένη πολλά χρόνια πριν, τόσο κατά διάρκεια της σύντομης υπουργικής της θητείας, αλλά και από τις απαντήσεις της σε πάνελ συζητήσεων τηλεοπτικών εκπομπών, παραδέχθηκε δημοσίως ότι… δεν ήξερε καν τον αριθμό των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας, για τους οποίους το υπουργείο της διέθετε κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ και λάμβανε ανάλογα μέτρα! Στη σύντομη αυτή διαδρομή της ως υφυπουργός Εργασίας, η Άννα Ραγκούση-Νταλάρα αντιθέτως πρόλαβε και κατηγορήθηκε, δυστυχώς, για σπατάλες εθνικών πόρων, αλλά και για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» με συνδικαλιστές του υπουργείου της…



Η εν κρυπτώ συμφωνία με τους συνδικαλιστές, προκειμένου να μην της βάζουν τρικλοποδιές, ήταν να εμφανίζει συστηματικά εικονικές υπερωρίες προς όφελός τους, η αξία των οποίων, όπως έγινε γνωστό, κάθε μήνα ξεπερνούσαν τα 30.000 ευρώ!

Κουβαλώντας μια αποτυχημένη όσο και σύντομη θητεία στο υπουργείο Εργασίας, η Άννα Ραγκούση-Νταλάρα σύντομα είδε την πόρτα της εξόδου, με την ίδια, μάλλον, να ανακουφίζεται, χωρίς να ξέρει όμως ότι η συνέχεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας είχε πολλές φουρτούνες ακόμα. Αυτό που αναμφίβολα προκάλεσε τα πρώτα ερωτήματα ήταν το πόθεν έσχες της Άννας Ραγκούση-Νταλάρα, το οποίο μπήκε στο μικροσκόπιο πολλών…

Δικαιολογημένα κατά πολλούς, αφού ήταν μια ασυνήθιστη δήλωση πολιτικού, από κοινού με το σύζυγο της Γιώργο Νταλάρα, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε έναν απίστευτο αριθμό 27 ακινήτων, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ένα σκάφος αναψυχής, καταθέσεις 800.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες αλλά και 1,8 εκατ. ευρώ σε μετοχές και ομόλογα σε επενδυτική τράπεζα της Ελβετίας! Από τα προαναφερόμενα ακίνητα του πόθεν έσχες ξεχωρίζουν τρία τα οποία βρίσκονται στις κοσμοπολίτικες Κυκλάδες, χαρακτηρίζονται δε ως πολυτελείς εξοχικές κατοικίες. Ιδιαίτερα την τριώροφη μεζονέτα που διατηρούν στην περιοχή Φοίνικα στη Σύρο, με πισίνα, όπως λέγεται, στην περιοχή Παλατάκι στο Μέγα Γυαλό, αλλά και αυτό που χτίζει από πέρυσι το ζεύγος Νταλάρα στην Αντίπαρο, κοντά στο σπίτι του Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χάνκς… Ενώ πρέπει να σημειώσουμε και τις σπάνιες νόμιμες συλλογές ανεκτίμητης αξίας που συνεχώς εμπλουτίζει και έχει στην ιδιοκτησία του το ζεύγος Νταλάρα τα τελευταία χρόνια!



.

Δεν υπάρχουν σχόλια: