30.3.12

H Bundesbank δεν δέχεται ομόλογα του ελληνικού κράτους!...


kourdistoportocali

Από τον Γιάννη Αγγέλη

Η Bundesbank αποφάσισε να μη δέχεται ομόλογα τραπεζών τα οποία έχουν εγγυηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό κράτος. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μια... μικρή τρικυμία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες κατηγορούν πλέον τον κ. Βάϊντεμαν ότι αποσταθεροποιεί το ενιαίο κεντρικό ευρωτραπεζικό σύστημα. Ορισμένοι μάλιστα τον κατηγορούν για “βαλκανοποίηση” του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ.

Η δυνατότητα αυτή βέβαια της Bundesbank προέκυψε από την απόφαση της διοίκησης της ΕΚΤ να αφήσει στις διοικήσεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών το δικαίωμα απόφασης για το αν θα δέχονται ή όχι ομόλογα τα οποία εγγυούνται τα τρία κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης του EFSF.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή της Bundesbank αποτυπώνει και σε πρακτικό επίπεδο τις διαφορές πολιτικών στο εσωτερικό της ΕΚΤ, χωρίς ακόμα να είναι δυνατό να αξιολογηθεί η επίπτωσή της.

Ορισμένες πλευρές συσχετίζουν την κίνηση αυτή της Bundesbank με το ενδεχόμενο γενίκευσης στις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης του ελληνικού πειράματος με το PSI και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων το οποίο βέβαια προς το παρόν άφησε εκτός τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1456048

Δεν υπάρχουν σχόλια: