11.3.12

H επίσημη θέση της Coca-Cola για τα πρόσφατα δημοσιεύματα...


Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων αναφορικά με αλλαγή της συνταγής της Coca-Cola και το καραμελόχρωμα, η Coca-Cola προχωρά στην αποακατάσταση της αλήθειας με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το... καραμελόχρωμα σε όλα μας τα προϊόντα ήταν, είναι και θα είναι ασφαλές και η The Coca-Cola Company δεν αλλάζει την παγκοσμίου φήμης συνταγή των αναψυκτικών Coca-Cola. Στη διάρκεια των ετών βελτιώσαμε τις παραγωγικές διαδικασίες μας, όμως ποτέ δεν αλλάξαμε τη Μυστική μας Συνταγή.

Ζητήσαμε από τους προμηθευτές μας να τροποποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής καραμελοχρώματος, ώστε να μειωθεί η ποσότητα 4-MEI στο καραμελόχρωμα, αλλά το γεγονός αυτό δεν θα έχει καμία επίδραση στη συνταγή ή στα γευστικά και υψηλής ποιότητας προϊόντα που περιμένουν από εμάς οι καταναλωτές μας.

Η δέσμευσή μας στην υψηλή ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων μας παραμένει η βασική μας προτεραιότητα. Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αξιόπιστα και εδραιωμένα επιστημονικά δεδομένα ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των προϊόντων μας».

Μερικά πρόσθετα διευκρινιστικά σημεία σχετικά με το καραμελόχρωμα και την απόφαση της Πολιτείας της Καλιφόρνια:

• Το καραμελόχρωμα περιέχεται σε όλα τα αναψυκτικά τύπου Cola, αλλά και σε μια γκάμα συσκευασμένων τροφίμων, όπως αρτοσκευάσματα, σάλτσες, καφές, κάποιες σκούρες μπύρες, κλπ.

• Η νομοθετική ρύθμιση που ζητά την επισήμανση σε κάποια προϊόντα που περιέχουν ίχνη 4-ΜΕΙ αφορά αποκλειστικά στην Πολιτεία της Καλιφόρνια.

• Η απόφαση της Πολιτείας της Καλιφόρνια προκλήθηκε από το αβάσιμο αίτημα του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού των ΗΠΑ CSPI (Κέντρο Επιστημών για το Δημόσιο Συμφέρον) που βασίστηκε σε μία μόνο μελέτη και δεν στοιχειοθετείται από έγκυρα επιστημονικά δεδομένα. Ακόμα και το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ (National Toxicology Program), το οποίο διεξήγαγε αυτή τη μελέτη, δεν συμπεριλαμβάνει τη 4-ΜΕΙ ούτε καν στην κατηγορία «εύλογα πιθανό να είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό» («reasonably anticipated to be a human carcinogen» – Πηγή: Έκθεση για τις Καρκινογόνες Ουσίες, 12η έκδοση, http://1.usa.gov/iId3qz).

• Καμία επιστημονική ρυθμιστική αρχή παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που επανεπιβεβαίωσε την ασφάλεια του καραμελοχρώματος τον Μάρτιο 2011, αλλά και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) – δεν καταλήγει ότι το καραμελόχρωμα που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας είναι καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ούτε έχει απαιτήσει αλλαγές στον τρόπο παρασκευής των προϊόντων μας.

• H The Coca-Cola Company προχώρησε στην απόφαση να ζητήσει από τους προμηθευτές της να τροποποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής καραμελοχρώματος, γιατί η εταιρεία πιστεύει ότι απολύτως ασφαλή προϊόντα δεν πρέπει να φέρουν προειδοποιητικές σημάνσεις. Η εταιρεία διαφωνεί με την Πολιτεία της Καλιφόρνια η οποία έλαβε την επιστημονικά αβάσιμη απόφαση να απαιτήσει προειδοποιητική σήμανση σε προϊόντα τα οποία θεωρούνται ασφαλή από κάθε άλλη ρυθμιστική αρχή στον κόσμο. Μια τέτοια σήμανση θα ήταν λάθος και θα προκαλούσε αβάσιμη ανησυχία στους καταναλωτές.
Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: