4.3.12

H ώρα του Πούτιν...


Περισσότεροι από 109 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες στη Ρωσία για να αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιμέτωπο με... συνολικά τέσσερις υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο, να εμφανίζεται ως το απόλυτο φαβορί, σε μια νίκη που θα τον ξαναφέρει στο τιμόνι της χώρας και στο Κρεμλίνο από το 2008, όταν και το εγκατέλειψε αφού δεν μπορούσε να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Στο ενδιάμεσο ο «εκλεκτός» του και πλήρως αφοσιωμένος συνεργάτης του εδώ και πολλά χρόνια, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε «κρατήσει» τη θέση του Προέδρου, ενώ με την τελευταία συνταγματική μεταρρύθμιση η προεδρική θητεία διευρύνθηκε από τα τέσσερα στα έξι χρόνια, με αποτέλεσμα ο Πούτιν θεωρητικά να μπορεί να διεκδικήσει το 2018 την επανεκλογή του και να σημειώσει εκ νέου δύο θητείες στη σειρά ως το 2024.

Η εκλογική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, από αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε περιοχές της απωανατολικής Ρωσίας και αναμένεται να κλείσουν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60% έναντι των συνυποψηφίων του κυρίων Γενάντι Ζιουγκάνοφ, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, Σεργκέι Μιρόνοφ και Μιχαήλ Προχόροφ.

Όμως σε κάθε περίπτωση αυτή τη φορά η «λάμψη» του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεθωριάσει σε σχέση με το παρελθόν. Εκτιμάται πως το «ταβάνι» που μπορεί να αγγίξει το ποσοστό του νυν Ρώσου πρωθυπουργού δεν θα ξεπεράσει το 60%, τη στιγμή που η εκλογή του στην Προεδρία το 2004 έγινε με ποσοστόo περίπου 71%. Ενώ και η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της με στόχο να «κόψει» το δρόμο του Πούτιν και να οδηγήσει την αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο.

Μάλιστα όσοι εναντιώνονται στον Πούτιν, μέλη ενός κινήματος που γιγαντώθηκε στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν ήδη καταγγείλει νοθεία στις βουλευτικές εκλογές που προηγήθηκαν κι έχουν οργανώσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Μόσχα εδώ μια δεκαετία. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και τη Δευτέρα 5 του μηνός ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

Η δυναμική της αντιπολίτευσης μοιάζει να συγκεντρώνεται στην Μόσχα και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ακόμα κι έτσι οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν πως η νίκη του Πούτιν δείχνει δεδομένη.

Το ερώτημα είναι πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η μετέπειτα θητεία του.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: