9.3.12

Hλιακό τσουνάμι θα πλήξει την Ελλάδα (βίντεο)


Mια τεράστια έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που συνέβη την περασμένη Τρίτη έχει προκαλέσει μία απίστευτης ισχύος ηλιακή καταιγίδα η οποία πλήττει τον πλανήτη μας εδώ και λίγες ώρες και όσο περνάει η ώρα τα... άπειρα φορτισμένα σωματίδια που εκτόξευσε θα πέφτουν επάνω στην επιφάνειά της με μεγαλύτερη ισχύ.

Τα σωματίδια θα κινούνται με ταχύτητα 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), η ηλιακή καταιγίδα έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι σωματιδίων που θα πορκαλέσουν προβλήματα μέχρι και στις πτήσεις των αεροσκαφών, αφού μπορούν να απενεργοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα.

Επίσης επηρεάζουν τα τις τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα GPS (με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μεταφοράς, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους αγωγούς πετρελαίου κλπ.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα αναμενόταν να ξεκινήσει να πλήττει μεταξύ 06:00 GMT και 10:00 GMT τον πλανήτη μας, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.
Όπως επισημαίνει ο Τζόζεφ Κούντσες από τη Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανού και Ατμόσφαιρας (NOAA) πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα εδώ και έξι χρόνια, πιθανώς ακόμα πιο ισχυρή από παρόμοια τον περασμένο Ιανουάριο (μπορείτε να την δέιτε στο βίντεο που επισυνάπτουμε.

Η καταιγίδα, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής, θα πλήξει κυρίως το βόρειο ημισφαίριο. Παράλληλα, ενδέχεται να καταστήσει ορατό το βόρειο σέλας σε νοτιότερες περιοχές, ακόμα και στη Νέα Υόρκη, το Ιλινόι και την Αϊόβα, ενώ και η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, θα δεχθούν προς το απόγευμα μεγάλο φορτίο.
Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα το 1972 προκάλεσε τη διακοπή των υπεραστικών τηλεπικοινωνιών στο Ιλινόι και συνδέεται με διάφορα φαινόμενα από αρχαιοτάτων χρόνων ακόμα και με αλλαγή συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Το γήινο μαγνητικό πεδίο που μας προστατεύει από τη θανάσιμη ακτινοβολία η οποία φθάνει από το εξωτερικό διάστημα, αποδυναμώνεται εντυπωσιακά. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η ισχύς του έχει μειωθεί αρκετά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο αιώνων και θα μπορούσε να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 1.000 ετών.

Το γήινο μαγνητικό πεδίο έχει εξαφανιστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, ως προοίμιο στην αλλαγή των μαγνητικών πόλων, όταν ο Βορράς γίνεται Νότος και αντίστροφα. Αυτές οι αντιστροφές συμβαίνουν περίπου κάθε 250.000 έτη, και δεδομένου ότι δεν έχει γίνει καμιά τέτοια αντιστροφή για σχεδόν ένα εκατομμύριο έτη, είμαστε σίγουροι ότι πλησιάζει σύντομα.

manier-manier.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: