26.3.12

Μilliyet: Ανοίγουν τα Βαρώσια την 1η Ιουλίου...


Στο άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου την 1η Ιουλίου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουν να προχωρήσουν η Τουρκία και το.. κατοχικό καθεστώς, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Milliyet».

Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ανοιγμα της πόλης-φάντασμα», η Milliyet αναφέρει πως η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ετοιμάζεται να κάνει ένα ιστορικό βήμα και την 1η Ιουλίου θα προχωρήσει σε άνοιγμα της κλειστής περιοχής για επανεγκατάσταση, υπό τουρκικό έλεγχο, όσων Ελληνοκυπρίων έχουν εκεί περιουσία. «Όταν οι Ελληνοκύπριοι αναλάβουν την προεδρία της Ε.Ε., θα ανοίξει τα Βαρώσια για εγκατάσταση και όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», γράφει η τουρκική εφημερίδα και ήδη, ισχυρίζεται, έχουν αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σύμφωνα πάντα με τη Milliyet, το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην Τουρκία. Η πρόταση του Έρογλου «εξέπληξε την Αγκυρα» γράφει η εφημερίδα, αλλά τελικά αντιμετωπίστηκε θετικά.

Βάσει αυτής, αποφασίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία και το ψευδοκράτος να ετοιμάσουν έκθεση για τα Βαρώσια, έτσι ώστε «να βρεθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που έχουν ακίνητα στα Βαρώσια, προκειμένου να επιστραφούν τα ακίνητα στους ιδιοκτήτες τους. Σε περίπτωση που υπάρξει νομικό κώλυμα, το πρόβλημα θα λυθεί από την Επιτροπή Ακινήτων».

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της διακοπής των συνομιλιών του Κυπριακού την ίδια ημερομηνία (1η Ιουλίου), με την Milliyet να κάνει λόγο για διχογνωμία μεταξύ του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διακοπής. Ο Τούρκος πρόεδρος αντίθετα, γράφει η εφημερίδα, «υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και μετά την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την Ε.Ε.».

Τέλος, στο δημοσίευμά της η Milliyet αναφέρεται και στην πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για επιστροφή των Βαρωσίων και επαναλειτουργία του λιμανιού υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταση η οποία εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα όμως με την τουρκική εφημερίδα, με την πρόταση για επιστροφή Ελληνοκυπρίων στην κλειστή πόλη, υπό τουρκική διοίκηση, το σχετικό αίτημα ικανοποιείται.

Για επικίνδυνη κίνηση μίλησε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ το δημοσίευμα της Μilliyet και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει και να προβεί αμέσως σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για «επικίνδυνη κίνηση, που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους» και παράλληλα έκανε λόγο για «κινήσεις τακτικής και αντιπερισπασμού και όχι ουσίας».

Πρέπει να καταστεί σαφές, σημείωσε, ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 και του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αφού αναλάβουν τον ρόλο τους τα Ηνωμένα Έθνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: