16.3.12

Ριπές κατά του παρακράτους ΟΠΑΠ-Intralot σε εκπομπή του Αντ. Σρόιτερ.


Τι έγραφε η Αριστέα Μπουγάτσου...
kourdistoportocali
Με το βαθύ κράτος του ΟΠΑΠ ασχολήθηκε η έκτακτη εκπομπή επικαιρότητας του Alpha το βράδι της Πέμπτης.
Καλεσμένος στο studio ήταν και ο περίφημος νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιώργος Γανωτής ο οποίος παρότι βρέθηκε ανάμεσα σε...
πάνελ που δεν γνώριζε το θέμα σε βάθος, με εξαίρεση τον βουλευτή Παπαδημούλη, υπέστη πανωλεθρία.

Παρουσιαστής της εκπομπής ο Αντώνης Σρόιτερ και μαζί του η Γιάννα Παπαδάκου, ο Γιάννης Ντάσκας, ο Δήμος Βερύκιος, ο Αργύρης Ντινόπουλος και οι Γανωτής και Παπαδημούλης.

Έκτακτη εμφάνιση έκανε και η «Ζωή Λάσκαρη» του Ταμείου Ιδιωτικοποίησης κ. Ζωντανού (εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ), η οποία δήλωσε κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και γενικά το κορίτσι ήταν αλλού.

Η διαπλοκή του ΟΠΑΠ με την INTRALOT του Κόκκαλη, οι απευθείας αναθέσεις, οι στημένοι διαγωνισμοί, το άδειασμα του ΟΠΑΠ ακόμη και στον συνεταίρο του, τη κυπριακή Glory, για χάρη της Intralot και το πολυαγορασμένο λογισμικό-κάτι σαν τον Κώδικα Ντα Βίντσι-που ο ΟΠΑΠ αδυνατεί να το προμηθευθεί από άλλες πηγές ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκπομπή.

Φυσικά όλα τα λεφτά ήταν ο αμήχανος νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ ο οποίος λογικά θα κάνει χρόνια να εμφανισθεί ξανά στη τηλεόραση. Ο τύπος δεν μπορούσε να δικαιολογήσει για ποιο λόγο ο αμαρτωλός Οργανισμός κρατούσε μυστική τη περίφημη σύμβαση του 2007-την αποκάλυψε η Αριστέα Μπουγάτσου-καθώς και τα παραρτήματά της. Τόσο εξευτελιστική είναι για το ελληνικό δημόσιο που είναι ο μεγαλομέτοχος του Οργανισμού.

Φυσικά γι αυτό είναι υπεύθυνοι όλοι ανεξαιρέτως οι πρωθυπουργοί και υπ. Οικονομικών που ανέχθηκαν το ξεκοκάλισμα το δημοσίου χρήματος. Χαρακτηριστικό της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος είναι το γεγονός ότι οι δύο ανταγωνιστές δήθεν εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τον νέο Τεχνολογικό Πάροχο του ΟΠΑΠ, η INTRALOT με τη G-Tech, έχεουν συστήσει κοινή εταιρεία για να διεκδικήσουν τα κρατικά λαχεία και άλλα τυχερά παιγνίδια. Προφανώς η G-Tech διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να έχει καμία τύχη-είχε σπάσει τα μούτρα της στους προηγούμενους διαγωνισμούς, ακόμη και με τον Καραμανλή τον Μπαιρακταρίδη, τα βρήκε με την Intralot και διεκδικούν από κοινού το φιλέτο.

Το κατάντημα του ΟΠΑΠ και το όργιο της μίζας και του παρακράτους που είναι ανίκητο και εκλέγει πρωθυπουργούς και αρχηγούς κομμάτων έχει αποδώσει με τα συγκλονιστικά της ρεπορτάζ η Αριστέα Μπουγάτσου, τόσο από τη «Καθημερινή», όσο και από την «Ελευθεροτυπία». Ένα από αυτά περιγράφει το γιατί η συνεταίρος του ΟΠΑΠ, η Glory Technology, του έκανε μήνυση και πως ροκανίζονται εκατομμύρια ευρώ από τους αχυρανθρώπους της διαπλοκής.



MHNΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΔΩΡΑ" ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΣΤΗΝ ΙΤΡΑΛΟΤ

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


Εσκασε και ο σιωπηλός συνέταιρος του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, η Glory Technology, και τον μήνυσε! Αυτή είναι η είδηση η οποία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μέσα από τις 66 σελίδες της μηνυτήριας αναφοράς που βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως οικονομικού εγκλήματος Π. Παπανδρέου από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας έχει τεθεί και η σημερινή διοίκηση Σταματόπουλου - Σπανουδάκη. Σ' αυτήν περιγράφεται με συγκλονιστική τεκμηρίωση η ληστεία στον ΟΠΑΠ, που εξελίσσεται από το 1999 μέχρι σήμερα μέσω των απευθείας αναθέσεων στην Intralot, πάντα με την επίκληση του κατεπείγοντος! Πρόκειται για ένα σερί αναθέσεων ύψους 2 δισ. ευρώ -περίπου- για την απόκτηση τερματικών, εξοπλισμού, αδειών λογισμικού αλλά και για την παροχή πανάκριβων υπηρεσιών υποστήριξης από την εταιρεία του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, που κατάφερε να γίνει η αγαπημένη όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα: Η μήνυση της Glory Technology, της οποίας ο ΟΠΑΠ το 2003 απέκτησε τον έλεγχο του 20% και την υποχρέωση εξαγοράς επιπλέον 31% μόλις έληγε η σύμβαση για το στοίχημα με την Intralot (το 2006), με σκοπό ο οργανισμός να αυτονομηθεί τεχνολογικά και να αποκτήσει δικά του συστήματα μηχανογράφησης, διαχείρισης κινδύνων λογισμικού παιγνίων κ.ά., στρέφεται προσωπικά κατά τριών -αρχικά- τέως προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων. Πρόκειται για τους: Σωτήρη Κωστάκο (2004-2007), Βασίλειο Νειάδα (2005-2007) και Χρήστο Χατζηεμμανουήλ (2007-2009), στους οποίους καταλογίζει συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, ενώ επιφυλάσσεται να παραστεί ως πολιτική ενάγουσα και κατά κάθε άλλου υπεύθυνου από την ιεραρχία του ΟΠΑΠ που μπορεί να προκύψει από την ποινική έρευνα.

*Η Glory έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην αυτεπάγγελτη έρευνα που διεξάγεται από το 2007 (δηλαδή εδώ και τέσσερα χρόνια!) από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με αφορμή την ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού του ΟΠΑΠ και την αυθημερόν απευθείας ανάθεση στην Intralot τριετούς σύμβασης (31/7/2007). Τότε είχε δημοσίως ανακοινωθεί ότι η αξία της σύμβασης ήταν 96,4 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η Glory όμως αποδεικνύει ότι ο ΟΠΑΠ κατέβαλε στην Intralot τουλάχιστον 280,8 εκατ. ευρώ!

*Κατά μαγικό τρόπο η αυτεπάγγελτη έρευνα είχε βαλτώσει, όμως τους τελευταίους μήνες, μετά και την μηνυτήριο αναφορά που συσχετίστηκε, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε υψίστης προτεραιότητας και ερευνάται. Εκτιμάται πως μετά το Πάσχα μπορεί να ασκηθούν διώξεις βαριές (για απιστία κ.λπ.) εις βάρος προσώπων που μετείχαν των σχετικών αποφάσεων (της διοίκησης του ΟΠΑΠ αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων).

*Σύμφωνα με πληροφορίες, από στοιχεία αλλά και από μαρτυρίες που υπάρχουν, φαίνεται ότι στο στόχαστρο της εισαγγελίας έχει τεθεί και η διοίκηση του ΟΠΑΠ (Σταματόπουλος - Σπανουδάκης) αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που τον Ιούλιο του 2010 προέβησαν στα συνήθη: σε νέα απευθείας ανάθεση στην Intralot.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης του στοιχήματος θα κοστίζει ετησίως στον ΟΠΑΠ 57 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και η διάρκεια της σύμβασης θα είναι ένα συν ένα έτος. Πρόσφατα η διοίκηση του ΟΠΑΠ ομολόγησε (ενώπιον της Βουλής) ότι η νέα σύμβαση με την Intralot μπορεί να φθάσει και τα τρία χρόνια (επιπλέον), ενώ είναι πλέον σαφές ότι έγινε και συνεταιρισμός των δύο και στα έσοδα του ΟΠΑΠ από τα ιδιότυπα «φρουτάκια» που παίζονται μέσω των 9.800 τερματικών αυτόματης χρήσης. Η Intralot θα αποζημιώνεται με 8% επί των ετήσιων εσόδων τους.

*Από το κείμενο της μήνυσης η Glory νομικά στοιχειοθετεί γιατί ζημιώθηκαν το Δημόσιο (μέτοχος του 34% του ΟΠΑΠ), οι λοιποί μέτοχοι του οργανισμού και γιατί η ίδια υπέστη βλάβη από την αντισυμβατική συμπεριφορά του συνέταιρους της, ΟΠΑΠ, ενώ αποδίδει δόλο στους μηνυόμενους που έχουν καταφέρει -υποστηρίζει- να μείνουν στο απυρόβλητο. «Είναι θρασύτατη πρόκληση προς ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να παραμένουν στο απυρόβλητο αυτοί που διασπάθισαν δόλια τα χρήματα που τους εμπιστεύθηκαν και έγιναν πρόξενοι περαιτέρω πλουτισμού των ολίγων, ιδίως εις βάρος τόσο των μικρομετόχων όσο και του Ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή των δοκιμαζόμενων φορολογουμένων) αλλά και των εντίμως εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η μηνύτρια».

*Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ΟΠΑΠ αν και την αγόρασε με στόχο να αυτονομηθεί, δέθηκε στο άρμα της Intralot ισχυρότερα, αποκρύπτοντας ακόμα και τις προσφορές της Glory αλλά και παραβαίνοντας τη συμβατική της υποχρέωση να την προτιμά επί ίσων προσφορών προμηθειών.

*Πάντα οι διοικήσεις του ΟΠΑΠ, από το 2004 μέχρι σήμερα, τεχνητά δημιούργησαν συνθήκες κατεπείγοντος για τον οργανισμό για να είναι ανεξέλεγκτη και άνευ συγκρίσεων η υπογραφή συμβάσεων υπέρ της εθνικής προμηθεύτριας του τζόγου. Η Glory εξαγοράστηκε (το 20% με option για 31% επιπλέον) επί διοικήσεως Κ. Κοσκινά, το 2003, όταν ταυτόχρονα η τότε διοίκηση με προσφυγή της στη διαιτησία επιχείρησε να μαζέψει τη λεόντειο σύμβαση του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, όπου είχε δώσει γην και ύδωρ στην Intralot, με την υπογραφή της, η προηγούμενη διοίκηση Χ. Σαλαλέ, μετέπειτα μεταγραφέντος σε δραστηριότητες της Θρύλος Α.Ε. (του Ολυμπιακού).

Η μηνυτήρια αναφορά της Glory Technology Ltd, συνεταίρου του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, στρέφεται κατά των Σ. Κωστάκου, Β. Νειάδα και Χρ. Χατζηεμμανουήλ, πρώην κορυφαίων στελεχών του ΟΠΑΠΗ μηνυτήρια αναφορά της Glory Technology Ltd, συνεταίρου του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, στρέφεται κατά των Σ. Κωστάκου, Β. Νειάδα και Χρ. Χατζηεμμανουήλ, πρώην κορυφαίων στελεχών του ΟΠΑΠ *Ο τότε επικεφαλής του ΟΠΑΠ είχε κατηγορηθεί για απιστία από μήνυση ανώνυμου πολίτη, όμως απαλλαγή με διαπίστωση της εισαγγελέως Χρυσούλας Μυλωνά-Βακαρόπουλου ότι «ο οργανισμός θα τελέσει απιστία αν δεν αξιοποιήσει τη δυνατότητα μέσω Glory και συνεχίσει να συμβάλλεται με αναδόχους για τεχνική υποστήριξη του στοιχήματος καταβάλλοντας ετησίως 120-150 εκατ. ευρώ».

*Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η δικαστική πραγματογνωμοσύνη της 30/7/2004 την οποία τελικά παρέκαμψε η εισαγγελέας και η οποία συντάχθηκε από δύο πραγματογνώμονες, κατέστησε τον έναν εκ των δύο οικονομικό σύμβουλο της διοίκησης Κωστάκου-Νειάδα! Αυτή χαρακτήριζε υπερβολικό το τίμημα εξαγοράς του 20% της Glory και του 100% της ΟΠΑΠ -Glory Limited, που μετονομάστηκε το 2010 ΟΠΑΠ Sports Limited και διαχειρίζεται το στοίχημα στην Κύπρο.

*Το μεγάλο κόλπο υπέρ της Intralot άρχισε με την ενδιάμεση εξάμηνη σύμβαση του Νοεμβρίου του 2006 (65 εκατ. ευρώ) για τη διαχείρηση του στοιχήματος. Με αυτήν έσπασε η υποχρέωση της Intralot να προσφέρει δωρεάν στην ΟΠΑΠ Α.Ε. (χωρίς τίμημα) την υποδομή του στοιχήματος και τις άδειες χρήσης λογισμικού, αν ανανεωνόταν για τρία χρόνια η αρχική σύμβαση του 1999!

Εν ολίγοις ο ΟΠΑΠ αγοράζει την ίδια τεχνογνωσία και την πληρώνει αδρά από το 1999 μέχρι σήμερα! Αυτό είναι το μεγάλο κόλπο.

*Στην αναφορά αποκαλύπτεται επίσης ότι για την τριετία ο ΟΠΑΠ κατέβαλε για την αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού στην Intralot 20 εκατ. ευρώ και για την τριετή συντήρησή του 105 εκατ. ευρώ!!!

*Μόνο από τη σύμβαση του 2007 η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται σε 66,5% εκατ. ευρώ.

*Η Glory αποκαλύπτει ότι τον Ιούλιο του 2007 γνωστοποίησε και στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Ορφανό, τη δωρεάν προσφορά 5.000 τερματικών μηχανών στον ΟΠΑΠ όμως αγνοήθηκε και έγινε η απευθείας ανάθεση. Προσφορά που έκανε από το 2004.

*Η μηνύτρια επιπροσθέτως στρέφεται για απιστία κατά του Χ. Χατζηεμμανουήλ και για την εξαγορά του 36% της Neurosoft αντί τιμήματος 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει περιττές και τις συμβάσεις με την ίδια εταιρεία ύψους 2,9 εκατ. ευρώ για λογισμικό και υπηρεσίες, ιδιαίτερα αφού σύμφωνα με τη σύμβαση του 2007 η Intralot είχε αναβαθμίσει το λογισμικό του συστήματος και είχε αγοραστεί και ο «πηγαίος κώδικας». Επίσης ισχυρίζεται ότι η ίδια διαθέτει καλύτερο λογισμικό, της Κ management, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί η κατά 100% θυγατρική του ΟΠΑΠ στην Κύπρο.

*Τον Νοέμβριο του 2010 η Glory Technology κατέθεσε και αγωγή αποζημίωσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά των τριών μηνυομένων αλλά και κατά του ΟΠΑΠ, από τον οποίο διεκδικεί αποζημίωση 38,4 εκατ. ευρώ για βλάβη που υπέστη, ενώ εγείρει και απαίτηση αποζημίωσης για ηθική βλάβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: