6.3.12

Η Magna Carta της Άννας...


Διαμαντοπούλου: Kείμενο θέσεων για τη διαχείριση της κρίσης και την Ελλάδα του 2020...
Κείμενο θέσεων για τη διαχείριση της κρίσης και την Ελλάδα του 2020, με τίτλο «Στο δρόμο για τη Δ’ Ελληνική Δημοκρατία-Η Ελλάδα που παράγει», παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Όπως αναφέρεται, η παρέμβαση αυτή συμβολίζει το... ξεκίνημα μιας νέας εποχής, μετά τη δημοσιονομική κατάρρευση και την πολιτική κρίση, που θα ανοίξει δρόμους για τη δημιουργία μιας ισχυρής και δίκαιης Ελλάδας, με τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του έθνους.

Mεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το Μνημόνιο «δεν είναι γραμμένο σε γρανίτη». Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ισοδύναμα, τονίζει ότι πρέπει να εξετάζονται συνεχώς κάτω από τη συνεχή μεταβολή των οικονομικών παραμέτρων.

«Είναι αναγκαίο να παρουσιάζεται στη Βουλή η προσδοκώμενη επίδραση –ο 'πολλαπλασιαστής'- στο ΑΕΠ, καθώς μειώνοντας τα κόστη συχνά μειώνονται και τα οφέλη μέσω της μειωμένης φορολογικής βάσης, της μειωμένης αγοραστικής κίνησης και των υψηλότερων ποσών προς στήριξη των ανέργων. Πρέπει να μελετήσουμε δαπάνη προς δαπάνη το ποιες δραστηριότητες μεγεθύνουν σημαντικά το ΑΕΠ, ποιες είναι υπαρξιακά αναγκαίες και ποιες είναι οι σχετικά περιττές. Πρέπει να εμβαθύνουμε αρκετά στην ποιότητά τους και να αρχίσουμε να ακολουθούμε επιλεκτικές και στοχευμένες παρεμβάσεις εξορθολογισμού των δαπανών. Κάθε μείωση δαπάνης και κάθε νέα πηγή εσόδου πρέπει να συνοδεύεται από τον πολλαπλασιαστή της στο ΑΕΠ. Κανείς δεν έχει πλέον τη δικαιολογία του αιφνιδιασμού και του επείγοντος. Τώρα πια γνωρίζουμε, άρα χρειάζεται σχέδιο–δράση–αποτέλεσμα.»

Σχετικά με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, η ίδια εκτιμά ότι θα πρέπει να έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά:

· Να είναι σταθερή και ισχυρή.

· Εφόσον η ψήφος του λαού οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας, τότε τα κόμματα που την αποτελούν θα πρέπει να έχουν δεδομένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, διάθεση να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και μια αυτονόητη προσήλωση στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα.

· Στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης η Αριστερά οφείλει να αναλάβει για πρώτη φορά τις ευθύνες της. Δεν προσβλέπω στα κόμματα τα οποία εκφράζουν το μπλοκ της δραχμής, όμως η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει καθαρά και πριν τις εκλογές να πει αν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και υπό ποιές προϋποθέσεις, και να αγκαλιάσει τα 'δύσκολα ναι' αντί των 'εύκολων όχι'.

· Η κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται σε μακρόπνοη συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα στην ενοποιητική βάση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αναπτυξιακής προτεραιότητας.

· Η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να επιβάλει τον απολογισμό και έλεγχο των Υπουργών σε μηνιαία βάση από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, γιατί χρειαζόμαστε επιτέλους λογική δέσμευσης σε στόχους, παρακολούθηση και λογοδοσία στο φυσικό χώρο της Δημοκρατίας, που είναι το Κοινοβούλιο.

Η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ακόμα την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και τη διαγραφή του χρέους, για τις τεράστιες δυσκολίες των επόμενων μηνών αλλά και για τα ουσιαστικά οφέλη των μεταρρυθμίσεων, πολλές των οποίων αποτελούν χρόνια αναγκαιότητα για να γίνει η Ελλάδα ευνομούμενη χώρα στην Ευρώπη.

Για την ίδια, οι άμεσες προτεραιότητες αυτής της περιόδου είναι η μείωση τιμών, η ρύθμιση ιδιωτικών δανείων και το νέο Φορολογικό σύστημα.

Παράλληλα, εκτιμά ότι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αποδιάρθρωση της παραγωγικής της δυνατότητας: «Ο δημόσιος τομέας δεν είναι ο εθνικός αυτοσκοπός. Οι νέοι άνθρωποι και ο εξωστρεφής ιδιωτικός τομέας είναι οι δυνάμεις της νέας εποχής» τονίζει.

Προτείνει, μεταξύ άλλων:

· Έξυπνη επιστροφή στην ύπαιθρο - στροφή στο τρίπτυχο «Γη, Γνώση, Τεχνολογία».

· Μεγάλες επενδύσεις.

· Αλλαγή επενδυτικού οικοσυστήματος στην καινοτομία.

· Αξιοποίηση φυσικών πόρων

· Βιώσιμη ανάπτυξη και κατασκευές

Όσο για τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής προτείνει:

· Το επίδομα ανεργίας να γίνει επίδομα εργασίας

· Ασφαλιστικό με γνώμονα τη νέα γενιά

· Δημιουργία «Κοινωνικής Τράπεζας»

· Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Τέλος για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που οδηγούν σε αυτό που η ίδια οδηγεί στην Δ' Ελληνική Δημοκρατία περιλαμβάνονται:

· Συνταγματική Μεταρρύθμιση

· Επανεξέταση Προνομίων και Ευθυνών των βουλευτών

· Διαύγεια στα κόμματα

· Από τη συντεχνία στο συνδικαλισμό

· Μείωση γραφειοκρατίας

· «Γκιλοτίνα» στην πολυνομία

· Χρονικοί και ποσοτικοί στόχοι στη Δικαιοσύνη

· Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Δεν υπάρχουν σχόλια: