3.3.12

Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και από τον οίκο Moody's...


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από «Ca σε C». Ο οίκος αξιολογεί με "C" τις δανειζόμενες χώρες οι οποίες κρίνει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε...
ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες μεγαλύτερες από 70% της ονομαστικής τους αξίας για τους
ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν, συνολικά ένα ποσό ύψους 107 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία αυτή «συνεπάγεται προβλεπόμενες απώλειες για τους επενδυτές ανώτερες του 70%» κάτι το οποίο συνάδει με τα κριτήρια του οίκου Moody's για την αξιολόγηση στη βαθμίδα "C", εξήγησε ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Ο οίκος Standard and Poor's είχε υποβαθμίσει την Δευτέρα το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "SD", δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών», εξαιτίας της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI).

Ο Fitch είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Moody's έγινε έτσι ο τρίτος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε τη χώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο οίκος δεν αξιολογεί στην ανακοίνωσή του την προοπτική.

Όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις του Eurogroup και η ανταλλαγή των ομολόγων, ο Moody's θα επαναξιολογήσει τους κινδύνους και τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ανέφερε ότι «ο κίνδυνος χρεοκοπίας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων παραμένει υψηλός» και η όποια αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας θα είναι μικρή....

Δεν υπάρχουν σχόλια: