14.3.12

Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών από Moody's...


Λευκωσία: Στην υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Moody's, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στο επίπεδο «junk» («Ba1» από «Baa3» προηγουμένως), με αρνητικές προοπτικές.

Συγκεκριμένα, υποβάθμισε την... αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Τράπεζας Κύπρου κατά δυο βαθμίδες σε «B1» από «Ba2» με αρνητικό outlook, της Marfin Laiki κατά μια βαθμίδα σε «B3» από «Β2» με developing outlook και της Ελληνικής Τράπεζας σε «Ba3» από «Ba2» με αρνητικό outlook.

Χθες, Τρίτη, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση του κυπριακού δημοσίου, επικαλούμενη τον κίνδυνο που υπάρχει για την κυβέρνηση της χώρας να χρειασθεί να προσφέρει νέα οικονομική στήριξη στις τράπεζες, λόγω της έκθεσης τους στην ελληνική οικονομία.

H Moody's εκτιμά ότι για να καλυφθούν οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών, 73%-74% βάσει της καθαρής παρούσας αξίας επί του ανταλλασσόμενου χαρτοφυλακίου ομολόγων, θα απαιτηθεί ποσό που θα ανέλθει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ο ιδιωτικός τομέας να μην μπορέσει να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια [...] Η αξιολόγηση Ba1 ενσωματώνει την υπόθεση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα διαθέσει οικονομική ενίσχυση ίση με το 5-10% του ΑΕΠ», είχε επισημάνει...


philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: