8.3.12

Preview του Μέταλιστ-Ολυμπιακός...


Θέμης Καίσαρης
Έφτασε λοιπόν η ώρα της άγνωστης Μέταλιστ.
Τους Ουκρανούς τους παρακολούθησα σ’όλο το 90λεπτο του θριάμβου με 4-0 στην έδρα της Σάλσμπουργκ, όταν κι έκλεισαν το εισιτήριο για τους 16 με άλλη μία εμφατική εμφάνιση και νίκη με 4-0. Ο αγώνας βέβαια είναι μόνο ένας και δεν προσφέρεται για όλα τα συμπεράσματα, αφού ...
ήταν εκτός έδρας, οι Ουκρανοί προηγήθηκαν στο πρώτο λεπτό, ήταν σαφώς ανώτεροι της Σάλσμπουργκ σε όλους τους τομείς και στο ημίχρονο είχαν φτάσει σχεδόν ξεκούραστα στο 3-0.

Χαφ

Όπως θα έχετε διαβάσει σε όλα τα σχετικά κείμενα, η Μέταλιστ είναι πολύ γρήγορη κι επιθετική ομάδα, με τεχνίτες Βραζιλιάνους και Αργεντίνους στη σύνθεση της. Οι Ουκρανοί απέναντι στην Σάλσμπουργκ κατέβηκαν με ένα 4-2-3-1, με δύο παίκτες μπροστά από την άμυνα και τους υπόλοιπους τέσσερις να αλλάζουν διαρκώς θέσεις. Μπροστά από την άμυνα έχουν έναν αμυντικό χαφ, τον Αργεντίνο Τόρες, που στις αρχές της χρονιάς τον έκαναν δίδυμο με τον Βραζιλιάνο Εντμάρ και μπροστά τους έπαιζε ο εγκέφαλος της ομάδας κι αρχηγός, ο Ξαβιέ.

Στο ματς με την Σάλσμπουργκ ο Τόρες έκατσε στον πάγκο και δίπλα στον Εντμάρ έπαιξε χαμηλά ο Ξαβιέ, σ’έναν ρόλο κοντινό μ’αυτόν του Ιμπαγάσα. Ο 28χρονος Βραζιλιάνος είναι δεκάρι που έχει γυρίσει πιο πίσω κι αγωνίζεται με τρόπο παρόμοιο μ’αυτόν του άσου του Ολυμπιακού, όταν αυτός παίζει χαμηλά. Ο Εντμάρ είναι ο παίκτης που πέφτει μερικά μέτρα πιο πίσω κοντά στην άμυνα (σαν τον Ορμπάιθ) κι ο Ξαβιέ πιέζει στην μπάλα, μαζί φυσικά και με όλους τους επιθετικογενείς παίκτες που παίζουν μπροστά του. Όταν η Σάλσμπουρκ έχει κατοχή τα πάντα ξεκινάνε από τα πόδια του Ξαβιέ, αφού αυτός μοιράζει το παιχνίδι και μετά αναλαμβάνουν οι υπόλοιποι.

Επίθεση

Από τους παίκτες της επίθεσης, σαφώς ξεχωρίζει ο Τάισον. Ο 24χρονος Βραζιλιάνος είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, με ταχύτητα και ντρίμπλα πάνω στην κίνηση και μεγάλη ικανότητα στο να βρει τους συμπαίκτες του με μπαλιές στον χώρο. Απέναντι στην Σάλσμπουργκ έκανε όργια, αφού αυτός πίεσε κι έκλεψε ψηλά για να κάνει το 1-0, αυτός άνοιξε στον αριστερό μπακ στην φάση του 2-0 κι αυτός συνδυάστηκε άψογα στην κόντρα με τον φορ Κριστάλδο στο 3ο, με μια μπαλιά όνειρο που έβγαλε φάτσα με τον τέρμα τον συμπαίκτη του.

Ο Τάισον αγωνιζόταν σχεδόν σε ελεύθερο ρόλο κι άλλαζε θέσεις με τον Αργεντίνο Μπλάνκο, παίζοντας είτε αριστερά είτε στον άξονα. Ο Μπλάνκο στο 4-0 επί της Σάλσμπουργκ έμοιαζε ο πιο ακίνδυνος απ’όλους της επίθεσης, πιο απειλητικοί ήταν οι υπόλοιποι δύο. Πρώτος, ο Κριστάλδο που παίζει στην κορυφή της επίθεσης, βγαίνοντας διαρκώς στο πλάι. Ο Αργεντινός δεν είναι ο βαρύς σέντερ φορ, αλλά αντίθετα με ύψος 1.78 κινείται διαρκώς για να συνδυαστεί με τους υπόλοιπους, που είτε τον ψάχνουν στον χώρο, είτε του δίνουν χαμηλά την μπάλα με πλάτη για να την ξαναπάρουν απ’αυτόν.

Την τετράδα της επίθεση συμπληρώνει άλλος ένας Αργεντίνος, ο Σόσα. Αν το όνομά του σας λέει κάτι είναι γιατί ο 26χρονος έχει το πιο “βαρύ” βιογραφικό απ’όλους. Έχει περάσει για μια διετία από την Μπάγερν, πέρσι έπαιζε στην Νάπολι, ενώ πλέον είναι ενεργό μέλος της Εθνικής Αργεντινής, αφού έχει αγωνιστεί βασικός σε τρία από τα τέσσερα παιχνίδια της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου του 2014, αλλά και στο τελευταίο φιλικό με την Ελβετία. Ο Σόσα παίζει στα δεξιά της επίθεσης κι αυτός είναι κυρίως που κινείται ως φορ, όταν ο Κριστάλδο βγαίνει στο πλάι.

Άμυνα

Πάμε και στην άμυνα, όπου απέναντι στην Σάλσμπουργκ η Μέταλιστ παρατάχθηκε με ψηλό και βαρύ δίδυμο στους κεντρικούς αμυντικούς. Ο ένας ήταν ο πανύψηλος Σενεγαλέζος, Γκιέ, ένας στόπερ με ύψος 1.92 και στιλ σαν κι αυτό του Σανκαρέ. Δίπλα του, ως αριστερός στόπερ έπαιζε ένας ακόμα Αργεντίνος, ο Τορσιλιέρι, με καλό πόδι το αριστερό, ύψος 1.89, που ήταν κι ο αμυντικός που βγάζει την ομάδα μπροστά από χαμηλά.

Στα άκρα έπαιζαν ακόμα δύο λάτιν. Αριστερά ο Φινίνιο, κλασικός Βραζιλιάνος μπακ, που παίζει και χαφ, άκρως επιθετικός, με πολλά ανεβάσματα που φτιάχνουν μια πολύ επικίνδυνη αριστερή πλευρά μαζί με τον Τάισον. Οι δυο τους συνεργάστηκαν άψογα στο δεύτερο γκολ επί της Σάλσμπουργκ, με τον Φινίνιο να σημαδεύει τέλεια τον Κριστάλδο, που ήταν ο μοναδικός συμπαίκτης του στην περιοχή.

Στα δεξιά έπαιζε ο Αργεντίνος Βιγιάγκρα, ένας κοντός μπακ, με κακή αμυντική συμπεριφορά, αφού έβγαινε πολύ δυνατά στην μπάλα και σχεδόν όλες οι επεμβάσεις του ήταν για κίτρινη ή στα όρια της κίτρινης. Ο Βιγιάγκρα, όμως, χτύπησε και αντικαταστάθηκε νωρίς στον επαναληπτικό με την Σάλσμπουργκ κι ήταν εκτός αποστολής στον επόμενο αγώνα για το πρωτάθλημα.

Ολυμπιακός χωρίς μπάλα

Κι αφού τους είδαμε θέση προς θέση, πάμε να τους δούμε υπό το πρίσμα της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η δουλειά για τους ερυθρόλευκους χωρίς την μπάλα δεν θα είναι κι η πιο εύκολη. Όλοι οι παίκτες της Μέταλιστ ξέρουν μπάλα κι έχουν ποιοτικά μέτρα μ’αυτήν, όλοι κινούνται χωρίς αυτήν κι αλλάζουν θέσεις, οπότε η τετράδα της άμυνας θα έχει πολλή δουλειά. Μακούν και Μανιάτης θα πρέπει να πιέσουν πολύ τους Εντμάρ και Ξαβιέρ, αφού από τα πόδια τους ξεκινάνε όλα, αλλά και να είναι παρόντες για να δώσουν βοήθειες και να ντουμπλάρουν τα μαρκαρίσματα μαζί με τον Ορμπάιθ.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού, όπου έχουμε συνηθίσει τον Τοροσίδη να παίζει ψηλά, κάποιες φορές περισσότερο και κάποιες λιγότερο. Με δεδομένη την παρουσία του Τάισον, αλλά ίσως και του Φινίνιο πίσω του, θεωρώ δεδομένο πως ο Φουστέρ θα παίξει μπροστά από τον Τοροσίδη, για να του δίνει τις απαιτούμενες βοήθειες, μαζί φυσικά με τον Μανιάτη, που υποθέτω πως θα είναι ο μέσος που θα βγαίνει στα δεξιά.

Στις περιπτώσεις που ο Τοροσίδης ανεβαίνει ψηλά, Μέλμπεργκ και Μανιάτης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην κάλυψη του κενού του, αφού η Μέταλιστ είναι σίγουρο πως θα κοιτάξει να μεταφέρει γρήγορα την μπάλα εκεί κι έχει τους παίκτες να το κάνει και να ψάξει το πλεονέκτημα με τον παιχταρά Τάισον.

Ολυμπιακός με μπάλα και στημένα

Όσον αφορά την επίθεση, το δίδυμο στόπερ των Ουκρανών μου μοιάζει εύκολο να έχει προβλήματα με την διαρκή κίνηση και τα προσόντα των Μιραλάς-Τζιμπούρ. Και ο άτεχνος Γκιέ, αλλά και ο Τορσιλιέρι, είναι ψηλοί και βαριά κορμιά, μπορούν να εκτεθούν σε ανοιχτό χώρο κι ο Μιραλάς με τον Τζιμπούρ θα μπορούν να τους παίξουν με πρόσωπο, αλλά και αν υποδεχθούν την μπάλα χαμηλά με πλάτη και ξεφύγουν με το πρώτο κοντρόλ. Εννοείται πως και οι δύο στόπερ μοιάζουν να προσφέρονται για πίεση στην μπάλα, ειδικά ο Σενεγαλέζος που δεν έδειξε και μεγάλη άνεση μ’αυτήν.

Στο κέντρο μπορεί όλοι οι παίκτες της Μέταλιστ να πιέζουν και μαρκάρουν, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως απουσιάζουν τα αμιγώς ανασταλτικά προσόντα μπροστά από την αμυντική τετράδα. Έτσι, αν Μανιάτης και Μακούν επαναλάβουν την εμφάνιση της Μόσχας, εύκολα τους φαντάζομαι να βρίσκουν φάσεις ερχόμενοι από πίσω, είτε με την μπάλα στα πόδια είτε με κίνηση χωρίς αυτήν, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον κινητικό Φουστέρ.

Για να πάμε και στα στημένα, ο “Ιμπαγάσα” Ξαβιέρ είναι φυσικά αυτός που τα εκτελεί όλα και παρότι η Μέταλιστ είναι γενικώς κοντή ομάδα, τα στημένα της είναι κίνδυνος-θάνατος, χάρις στο καλό πόδι του αρχηγού της και το ύψος των στόπερ της. Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει λοιπόν να τους προσέξουν πολύ στα στημένα, αλλά μπορούν και να απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στα δικά τους, αφού εκτός από τους δύο στόπερ, κανείς παίκτης της Μέταλιστ δεν ξεπερνά το 1.80.

Προσπάθεια και καλή εμφάνιση

Η Σάλσμπουγκ δεν ήταν αξιόμαχος αντίπαλος, αλλά η Μέταλιστ που είδα σ’αυτό το ματς ήταν μια πολύ επιθετική ομάδα που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι μπορούν να σκοράρουν, όπως έχουν κάνει όλες οι ομάδες που έχει υποδεχθεί η Μέταλιστ στο Europa League, αλλά για να πάρουν ένα καλό αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν προσπάθεια κι εμφάνιση εφάμιλλες των φετινών, καλών ευρωπαϊκών αγώνων μακριά από το Φάληρο.

Και οι δύο ομάδες βασίζουν πολλά στο πρες στην μπάλα, στα μικρά διαστήματα μεταξύ των γραμμών και στο τρανζίσιον. Με τα προσόντα των Λάτιν της Μέταλιστ και τον επιθετικό τρόπο που αμύνεται ο Ολυμπιακός, φαντάζομαι μια αναμέτρηση που δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε.

http://www.onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: