8.3.12

Αισιοδοξία Ευ. Βενιζέλου για PSI...


Αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της εθελοντικής ανταπόκρισης των ιδιωτών πιστωτών στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων (PSI) με τα πρώτα μηνύματα να είναι θετικά για την πορεία του.
Όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires η συμμετοχή υπερβαίνει το... 75%.

«Το πρόγραμμα πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις» φέρεται να δήλωσε στο υπουργικό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την απόφαση των πέντε ασφαλιστικών ταμείων να μην συμμετάσχουν στο κούρεμα κάνοντας λόγο για μικροπολιτική απόφαση.

Από την πλευρά του o επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει την έκβαση του ελληνικού Psi, ενώ ερωτηθείς γιατί η ευρωτράπεζα δεν συμμετείχε τόνισε ότι αγόραζε ομόλογα με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Την αισιοδοξία του για υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI εξέφρασε ο Τσαρλς Νταλάρα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, IIF, ωστόσο επισήμανε ότι δύσκολα θα προσεγγίσει το 90%.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της μέσα το επόμενο έτος», εκτίμησε ο σύμβουλος της Άνκελα Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε ότι το χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά το PSI και γι αυτό το λόγο οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το κούρεμα των οφειλόμενων προς τους επίσημους ομολογιούχους.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, επικρατεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι πιέσεις προς τους ομολογιούχους για μαζική συμμετοχή.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI...

Δεν υπάρχουν σχόλια: