10.3.12

Νέο τοπίο σε Ελλάδα - Ευρώπη μετά το PSI...


Από ισχυροποιημένη θέση δίνει πλέον η Ελλάδα τη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Η άτακτη χρεοκοπία αποφεύχθηκε με τρόπο βέβαιο και αποφασιστικό. Η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI δημιουργεί νέο σκηνικό και σε διεθνές επίπεδο. Η Ευρωζώνη αποκρούει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η...

σοβούσα αποσαθρωτική κρίση.


Νέο σκηνικό σε Ελλάδα και Ευρώπη δημιουργεί η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI, καθώς πλέον η Ελλάδα αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία, μπορεί να δώσει από διαφορετική θέση τη μάχη για ανάκαμψη της οικονομίας της, προσφέροντας συγχρόνως ανάσα στην Ευρωζώνη που αποφεύγει τον κίνδυνο διάδοσης μιας επικίνδυνης κρίσης.

Η μεγαλύτερη στην Ιστορία αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ήρθε ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις και περίπλοκους χειρισμούς, καθώς η ελληνική κρίση δοκίμασε τις αντοχές όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Η ανακούφιση, την οποία εξέφρασαν χθες ξένες κυβερνήσεις αλλά και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση μιας επίπονης διαδικασίας, αλλά κυρίως τη διακοπή της αντίστροφης μέτρησης που θα κατέληγε στην άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας στις 20 Μαρτίου και στην απασφάλιση μιας πραγματικής νάρκης στα θεμέλια της Ευρωζώνης.

Διαρθρωτικές αλλαγές
Η Ελλάδα μετά τη χθεσινή εξέλιξη, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την έγκριση και του δεύτερου δανείου, κερδίζει σημαντικό χρόνο, ώστε απεγκλωβισμένη από τον εφιάλτη των αγορών να επιχειρήσει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Με τις αλλαγές αυτές, οι οποίες είναι επώδυνες για τον ελληνικό λαό, καθώς προβλέπουν και λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων, δημιουργείται η προσδοκία ότι στο ορατό μέλλον θα υπάρξει κλίμα ανάταξης στην ελληνική οικονομία, το οποίο σταδιακά θα επηρεάσει θετικά και τη ζωή των πολιτών.

Η επιτυχία του PSI δρομολογεί όμως και πολιτικές εξελίξεις, καθώς τυπικά η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ο χρονικός ορίζοντας, τον οποίο είχαν αποφασίσει τα κόμματα για τον βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Με τη ΝΔ να επιμένει στην αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ να αναμένει την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του και να αντιμετωπίζει με προβληματισμό την άμεση προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένα τα άσχημα δημοσκοπικά ευρήματα, απρόβλεπτος παράγοντας παραμένει η «βούληση» εταίρων και δανειστών.

Το PSI ολοκληρώνεται πρακτικά στις 23 Μαρτίου, ενώ το Eurogroup (από κοινού με την τρόικα) θα κρατά τον «κρουνό» της ροής των δόσεων του νέου δανείου προς την Ελλάδα και αυτή η διαδικασία πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μη διαταραχθεί από την απορρύθμιση που προκαλεί στην κρατική μηχανή μια προεκλογική περίοδος, η οποία πιθανότατα θα είναι πολύ πιο έντονη απ' ό,τι στο παρελθόν...

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: