9.3.12

Βενιζέλος: Η ανταπόκριση στο PSI ξεπέρασε κάθε προσδοκία...


Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) ανακοίνωσε και από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και... κάθε διεθνές ιστορικό προηγούμενο».

Υπογράμμισε ακόμη ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή, μη αναμενόμενη διεθνώς επιτυχία και δείχνει ότι η αγορά αντιμετωπίζει την Ελλάδα όχι μόνο ως μια βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση αλλά μια βιώσιμη χώρα που μπορεί και πάλι να καταστεί ανταγωνιστική.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε επίσης λόγο για μια ψήφο εμπιστοσύνης στο δυναμισμό και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «εφόσον εμείς αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία».

Αφού επισήμανε ότι επί δεκαετίες προσθέτουμε χρέος στο χρέος και αυτό θα γίνει και το 2012 και ενδεχομένως και το 2013, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να μην ξανακάνουμε τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος»

«Η στιγμή είναι ιστορική. Σε μας εναπόκειται να κάνουμε οργανωμένα και υπεύθυνα τα επόμενα βήματα που είναι απολύτως αναγκαία», κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας: Μέχρι πότε θα πανηγύριζετε

Νωρίτερα, καυστικός εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έναντι των πανηγυρισμών -όπως είπε- του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης για τη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

«Θα πανηγυρίσετε για μία ακόμη φορά για την επιτυχία του PSI;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας κατά συζήτηση ερώτησής του για τα χρέη των δανειοληπτών. «Ξέρετε καμία χώρα με 120% χρέος να δανείζεται από τις αγορές, τη στιγμή που είχε 115% όταν μπήκε στο μνημόνιο; Ποια θα είναι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα το 2020; Μέχρι τότε πόσοι θα είναι οι άνεργοι;» παρατήρησε και προειδοποίησε ότι το καλοκαίρι έρχεται λαίλαπα με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ διαλύονται τα ασφαλιστικά ταμεία, και στο σημείο αυτό χαρακτήρισε ανήθικη την επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών στις διοικήσεις των ταμείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI.

Στην αρχή της παρέμβασής του εξάλλου, ο κ. Τσίπρας έκανελόγο για πιέσεις τραπεζικών και εκδοτικών συμφερόντων προκειμένου να μείνουν εκτός του PSI δάνεια συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου προς ΔΕΚΟ.

«Ποια είναι η πατρίδα που σώζετε αυτή, όταν ο λαός της δεν ζει με αξιοπρέπεια ... Αν το ΙΚΑ ήταν τράπεζα θα το σώζατε και φυσικά η ΕΚΤ είναι στο απυρόβλητο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να πει στους τραπεζίτες ότι «το πάρτι τελείωσε».

«Πιστωτικό γεγονός υπό συνθήκες μνημονίου είναι λεπτομέρεια, υποστηρίζετε, και πριν, χωρίς μνημόνιο, ήταν καταστροφή και κόλαση του Δάντη», σημείωσε χαρακτηριστικά, «αλλά αυτό» συμπλήρωσε, «είναι αναξιοπιστία, είστε αναξιόπιστοι».

«Τα δώσατε όλα» και «το μεγαλύτερο έγκλημα, στα όρια της εθνικής ταπείνωσης, είναι η απόφαση του Eurogroup στις 20/2, να νομοθετήσει και να συνταγματοποιήσει η χώρα το "πρώτα οι πιστωτές και μετά οι ανάγκες της"». «Ας ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα όσοι θέλουν να συνταγματοποιηθεί κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επρεπε να πετύχουμε, αντέτεινε για τη διαδικασία του PSI, o υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και χαρακτήρισε εξαιρετικό το βαθμό επιτυχίας της διαδικασίας, τονίζοντας πως αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και να της δώσουμε μια ιστορική ευκαιρία.

Απαντώντας εξάλλου στις αιχμές του κ. Τσίπρα περί πιέσεων τραπεζικών και εκδοτικών συμφερόντων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι τον εντυπωσιάζει πάντα η ευκολία και η συστηματικότητα με την οποία παρεμβαίνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκούσεις επιχειρηματικώνκ συμφερόντων.

Όπως είπε, το σενάριο περί πιέσεων για συγκεκριμένους επιλέξιμους τίτλους, συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου, κυκλοφόρησε σε τραπεζικούς κύκλους στο πλαίσιο αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επαναλαμβάνει αθλιότητες και δεν είναι η πρώτη φορά που μου δημιουργείται η εντύπωση για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων.

«Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα», ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «να ανακαλέσει την αθλιότητα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ότι εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εδώ ως εκτελωνιστής συμφερόντων».

Καθείς σε αυτή τη χώρα γνωρίζει ποιος εχει την ευθύνη για την εγκαθίδρυση της διαφθοράς. Εμείς δεν παντρευτήκαμε τη διαφθορά ούτε διορίσαμε επικεφαλής ΣΔΟΕ που αργότερα μπήκε στη φυλακή ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, συνέχισε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: Δεν σας κατηγορήσαμε ότι είστε πίσω από αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά λέμε ότι παίζετε διαιτητικό ρόλο και στο σημείο αυτό κατήγγειλε ότι τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα είναι όργανα των μεγάλων τραπεζικών ομίλων.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: