26.3.12

Η Αθήνα από περήφανη πόλη έγινε συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας, γράφει το Spiegel...


Τον φόβο των παράνομων μεταναστών και τις επιθέσεις που δέχονται από ομάδες ακροδεξιών περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κέντρο δεν είναι τόσο παραμελημένο όσο στην Αθήνα. Και σε καμιά άλλη η παρακμή του κοινωνικού ιστού δεν...
είναι τόσο εμφανής», γράφει σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην Deutsche Welle.

«Στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους βορείως της πλατείας Ομονοίας, οι νεοφασίστες επιδίδονται σε κυνήγι μεταναστών. Οι ίδιοι το αποκαλούν κάθαρση (…). Παλαιότερα η περιοχή γύρω από την Πατησίων ήταν μια από τις καλύτερες και ακριβότερες της Αθήνας, εδώ έμενε η Μαρία Κάλλας, αλλά πολύ παλιά. (…) Εκεί βρίσκεται και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ελληνικής αρχαιότητας. (…) Οι Έλληνες συμβιβάστηκαν μάλλον με την ιδέα ότι έχει χαθεί η λάμψη της αρχαιότητας. Το ότι όμως η Αθήνα, μια κάποτε τόσο περήφανη πόλη, γίνεται τώρα συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας και κακοδιαχείρισης, πλήττει το εθνικό νευρικό σύστημα. Πουθενά αλλού οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης αυτής δεν είναι τόσο εμφανείς όσο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας» αναφέρεται στο άρθρο.

Στο ρεπορτάζ παρατίθενται δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει το κέντρο της πρωτεύουσας «χοάνη εγκληματικότητας, ναρκωτικών και πορνείας».

Εκτενής είναι η αναφορά και σε δηλώσεις του γιατρού Νικήτα Κανάκη από τους Γιατρούς του Κόσμου, που επικρίνει την ακροδεξιά βία κατά των μεταναστών και χαρακτηρίζει το κέντρο της Αθήνας «ένα είδος φαβέλα, μόνο με πραγματικά σπίτια».

Τα προβλήματα της Αθήνας, σημειώνει το Spiegel, δεν προέκυψαν λόγω κρίσης. «Ωστόσο η κρίση τα πολλαπλασίασε και τα αποκάλυψε» αναφέρει...

NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: