14.3.12

Νέα χρεοκοπία και... δραχμή βλέπει η UBS για την Ελλάδα


Δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και πιθανή επιστροφή στη δραχμή προβλέπει σε έκθεσή της η UBS. Η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να συμβεί το 2012, αλλά είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2013 ή ...
το αργότερο πριν το τέλος του 2014.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πιθανόν η Ελλάδα να «εξαναγκαστεί» σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη.

Στο σενάριο του οίκου UBS αναφέρεται ότι, μετά το PSI και το «κούρεμα» κατά 53,5% στα ελληνικά ομόλογα, η πραγματική μείωση του χρέους δεν θα ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ ή 8%, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί και νέα αναδιάρθρωση (στα ομόλογα που εκδόθηκαν για την ανταλλαγή, αλλά και στα διμερή δάνεια στήριξης από τις Ευρωπαϊκές χώρες).

Υπενθυμίζεται ότι στο PSI η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπολογίζεται σε 105 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την UBS, το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 2014 σε υψηλότερα επίπεδα, απ' όπου ήταν προ PSI και θα καταλήξει στο 150% του ΑΕΠ το 2020.

Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο σημαντικό haircut στο χρέος από κοινού με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ.

Για να μειωθεί στο 120% απαιτείται και «κούρεμα» 50% στα ομόλογα που κατέχει η ΕΕ, γεγονός που θα επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Έτσι, σε συνδυασμό με την «αντίδραση» των Ελλήνων στα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν, θα «αναγκάσουν» την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: