4.4.12

Αρχίζει η δίκη για το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία...


Με την κατηγορία της βίαιης προσπάθειας για κατάλυση του συντάγματος και κατάργηση του κοινοβουλίου, ξεκινά σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, η δίκη των υπεύθυνων για το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, Κενάν Εβρέν και Ταχσίν Σαχίνκαγια.
Συγκεκριμένα, η...

κατηγορία απευθύνεται με βάση άρθρα του πρώην ποινικού κώδικα, ο οποίος ίσχυε το 1980, αλλά έχει πάψει να έχει ισχύ από το 2005. Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τα δύο σχετικά άρθρα, ζητεί την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Άγνωστο παραμένει το πώς θα εξελιχθεί η ακροαματική διαδικασία, η οποία εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα, θα συνεχιστεί για άλλες δύο μέρες, με δεδομένες τις συζητήσεις που άρχισαν πριν από λίγες μέρες, όταν έγινε γνωστό το κείμενο της υπεράσπισης που κατέθεσε ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων.

Πιο αναλυτικά, στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται ότι δεν μπορεί να δικαστεί η «νόμιμη εξουσία", όπως χαρακτηρίζεται η στρατιωτική κυβέρνηση, αφού "εάν συμβεί αυτό, θα είναι σαν να δικάζεται μία επαναστατική εξουσία από μία άλλη επαναστατική, πράγμα που σύμφωνα με τον δικηγόρο σημαίνει ότι "στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τεθούν εκτός ισχύος όλες οι νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές πράξεις από το 1960 μέχρι σήμερα».

Αυτό συμβαίνει γιατί το συνταγματικό καθεστώς που ίσχυσε στην Τουρκία από το 1960 μέχρι το 1980 ήταν προϊόν του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1960 και η περίοδος από το 1980 μέχρι σήμερα, προϊόν του πραξικοπήματος του 1980...

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: