4.4.12

Ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης που εξέτασε το Γενικό Χημείο του Κράτους το 2010 ήταν νοθευμένο...


Ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης που εξέτασε το Γενικό Χημείο του Κράτους το 2010 ήταν νοθευμένο, ενώ συνολικά στην αγορά καυσίμων το ποσοστό νοθείας φθάνει στο 17%.

Η ανάμιξη ντήζελ κίνησης με... θέρμανσης (που είναι φθηνότερο κατά τη χειμερινή περίοδο) είναι η βασική πηγή νοθείας αλλά και λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων.

Εκπρόσωποι των δύο ομίλων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil) από κοινού με τον Σύνδεσμο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών δίνουν σήμερα, Τετάρτη, συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης.

Αναλυτικά, οι έλεγχοι του Γενικού Χημείου το 2010, έγιναν σε 1.838 δείγματα καυσίμων (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, ναυτιλίας και στους τρεις τύπους βενζίνης που κυκλοφορούν -αμόλυβδη, LRP και σούπερ αμόλυβδη) και νοθευμένα βρέθηκαν τα 308 (16,7%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό νοθείας εντοπίζεται στο πετρέλαιο κίνησης (29,9%, 287 μη κανονικά δείγματα σε σύνολο 960).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης το ποσοστό νοθείας ήταν 6,49% (5 στα 77 δείγματα), ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά παραβατικότητας στις βενζίνες: 0,46% στην αμόλυβδη (2 στα 436 δείγματα), 2,86% στην LRP (2 στα 70 δείγματα) και 3,06% στη σούπερ αμόλυβδη.

Νοθευμένα βρέθηκαν ακόμη και δείγματα ναυτιλιακού πετρελαίου, που είναι αφορολόγητο (4 στα 34 δείγματα ή 11,76%).

Το λαθρεμπόριο και η νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης είναι η αιτία για την οποία η κυβέρνηση προχωρά σε εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο, από την επόμενη χειμερινή περίοδο...

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: