9.4.12

ΠΝΟ: «Προχωράμε στην 48ωρη απεργία»...


Εμμένουν στην απόφασή τους για απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη οι ναυτεργάτες, όπως αποφάσισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Την ίδια ώρα, η ... κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον για τη μετακίνηση των ταξιδιωτών και τη μεταφορών των προϊόντων, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης. Πάντως, και μόνο η προαναγγελία της απεργίας έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς πολλοί ταξιδιώτες έχουν ήδη μεταφέρει τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους σε άλλες ημέρες, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός ακυρώσεων σε ξενοδοχεία.

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν ΠΝΟ και κυβέρνηση με τους ξενοδόχους, τους αγρότες και πολλές νησιωτικές επιχειρήσεις να αγωνιούν για το αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο ζητώντας την πλήρη απόσυρση του Οίκου Νάυτου από τον ΕΟΠΠΥ και μία σειρά άλλων αιτημάτων.

«Δεν αποκλείεται πολιτική επιστράτευση» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει βούληση της κυβέρνησης για αναστολή της απεργίας και επανέλαβε ότι ο Οίκος Ναύτου θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Στα δύο η ΠΝΟ

Στο μεταξύ, εννέα από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία κατήγγειλαν σήμερα ότι στα γραφεία της ΠΝΟ κατά την έναρξη συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής χθες εισέβαλαν στον χώρο ναυτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της.

Σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλουν ότι για μία ακόμη φορά η εκτελεστική δεν συνεδρίασε λόγω της συμπεριφοράς «των δημοκρατικών δυνάμεων».

Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας των Ναυτεργατών Γιάννης Χαλάς σχολιάζοντας την καταγγελία των σωματείων είπε ότι δεν υφίσταται κάποιο τέτοιο θέμα και ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αποχώρησαν, από μόνοι τους, χωρίς να
συνεδριάσουν.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος είπε ότι η απόφαση για την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών δεν έχει αλλάξει και ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσει μόνο αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό ή βελτιωμένο από πλευράς της κυβέρνησης.

«Η μόνη αντίδραση που έχουμε, είναι να αμυνθούμε μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων» είπε ο κ.Νταλακογιώργος, ενώ αναφερόμενος στην αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων και εμπορικών φορέων για την απεργία, απέδωσε την επιλογή του χρόνου στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές για τον Οίκο Ναύτου μέσα στις εορτές.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα, είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά είτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσα στο Πάσχα» πρόσθεσε.

Χαριστική βολή στον τουρισμό

Για χαριστική βολή στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού κάνουν λόγο ξενοδόχοι επιχειρηματίες, κυρίως των νησιωτικών περιοχών, με αφορμή την ανακοίνωση για απεργιακές κινητοποιήσεις από τους ναυτεργάτες Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη,
υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο αντίκτυπος δεν σταματάει στα ελληνικά σύνορα αλλά φτάνει και στις αγορές- δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό (Γερμανία- Αγγλία).

Η κατάσταση κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι, όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου και μέλος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, υπογραμμίζοντας ότι στη Ζάκυνθο η πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι ξεπερνάει το 50%, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκτός από τα ξενοδοχεία που είναι στο κέντρο, μόνο δύο είναι αυτά που έχουν ανοίξει
περιφερειακά.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που επικρατεί και στον πρώτο για αυτή την περίοδο τουριστικό προορισμό, την Κέρκυρα, που σύμφωνα με την τοπική ένωση ξενοδόχων 5.000 δωμάτια παραμένουν αδιάθετα, μια πτώση πάνω από 30% σε σχέση με
πέρυσι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος του ΞΕΕ Σπύρος Γαλιατσάτος, τόνισε ότι η ζημιά για τους νησιωτικούς προορισμούς έχει ήδη γίνει και εξέφρασε τον φόβο ότι και αυτή η απεργία θα έχει συνέπειες για μια ακόμη φορά στις κρατήσεις από Γερμανία, καθώς υπενθύμισε ότι η πρώτη ερώτηση των Γερμανών προς τον Έλληνα υπουργό Παύλο Γερουλάνο, στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, ήταν πώς θα εξελιχθεί εφέτος η κατάσταση
με τις απεργίες.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, αυτές κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (20 ευρώ σε τετράστερο με διατροφή την ημέρα) και εύλογα ερωτήματα εγείρονται για τη βιωσιμότητα των τουριστικών μονάδων αλλά και την παροχή υπηρεσιών, όπως τονίζει ξενοδόχος που κρατά τη δική του τουριστική μονάδα κλειστή για την περίοδο των εορτών.

Σε ό,τι αφορά τέλος τον προορισμό της Αθήνας, αν και αυτός δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για Έλληνες και ξένους τουρίστες, εξακολουθεί να παρουσιάζει άσχημη εικόνα, ενώ και την περίοδο που ήταν το Πάσχα των Καθολικών η εικόνα των κρατήσεων ήταν πολύ κακή, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: