26.4.12

«Τα χρήματα για το σπίτι είναι από εργασία και δηλωμένα» (BINTEO)...


«Όλα τα χρήματα για την αγορά του σπιτιού στη Δεινοκράτους προέρχονται από την προσωπική εργασία της Αρετής Τσοχατζόπουλου και τα πάντα είναι δηλωμένα στην ΅Εφορία». Αυτό είναι το νόημα των... δηλώσεων στις οποίες προέβη ο δικηγόρος της κόρης του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε επίσης ότι η πελάτισσά του δεν έχει καμία σχέση με τις offshore εταιρείες.

Η κόρη του υπουργού βρέθηκε από τις 8.45 το πρωί της Πέμπτης πρόσωπο με πρόσωπο με τον ανακριτή, Γαβριήλ Μαλλή, καθώς απολογήθηκε (με υπόμνημα) για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορία για την οποία κρίθηκε προφυλακιστέος ο πατέρας της και τέσσερα ακόμη πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του τρόπου απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
Η παραπάνω κατηγορία σε βάρος της Αρετής Τσοχατζοπούλου (σε βαθμό κακουργήματος) αφορά, σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου, τον τρόπο απόκτησης του ακινήτου επί της Δεινοκράτους.

Το συγκεκριμένο ακίνητο κατέληξε στην Α. Τσοχατζοπούλου αφού πρώτα πέρασε στην off – shore Bluebell (με έδρα την Μονρόβια Λιβερίας). Διαχειριστής της συγκεκριμένης εταιρείας φέρεται ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νικόλαος Ζήγρας (που επίσης έχει κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του) ενώ πραγματικός δικαιούχος της είναι, κατά τις εισαγγελείς, ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Η Bluebell αποτελεί, για την δικαιοσύνη, μια από τις offshore εταιρείες που είχαν στηθεί προκειμένου να ξεπλυθούν χρήματα που προέρχονται από δωροδοκία του Α. Τσοχατζόπουλου για την υπογραφή δυο εξοπλιστικών προγραμμάτων (υποβρύχια και TOR M1).

Η ιστορία του ακινήτου στη Δεινοκράτους

Η Bluebell απέκτησε το ακίνητο στη Δεινοκράτους το 1998 από ιδιώτες έναντι 288.852,87 ευρώ. Επτά χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2005 το σπίτι μεταβιβάζεται από την Bluebell στην κατασκευαστική Αrcon του Αστέριου Οικονομίδη (επίσης προφυλακισμένος για την υπόθεση) έναντι 559.845,87 ευρώ.

Στη συνέχεια το ακίνητο – μια μεζονέτα 3ου και 4ου ορόφου 402 τ.μ.- περνάει στην ιδιοκτησία της κόρης του πρώην υπουργού έναντι 627.942 ευρώ. Εκτός του ότι η Bluebell φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την διακίνηση μαύρου χρήματος (από δωροδοκία) το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται επιπλέον πως η Α. Τσοχατζοπούλου παρότι από τον Μάιο του 2006 είναι ιδιοκτήτρια του σπιτιού δεν δηλώνει ότι κατέβαλλε μισθώματα για πέντε μήνες. Πρόκειται για χρονικό διάστημα πέντε μηνών και συγκεκριμένα από 1.1.2006 οπότε φέρεται ακόμη ως ενοικιάστρια του ακινήτου (το ενοικίαζε από το 1999) έως και τις 25.5.2006 οπότε και υπέγραψε το συμβόλαιο για την αγορά του σπιτιού και είναι πλέον η ιδιοκτήτρια του.

Ακόμη, στο πόρισμα αναφέρεται πως το διάστημα που η μεζονέτα ανήκει στην Αrcon του Αστέριου Οικονομίδη, η κόρη του πρώην υπουργού δηλώνει ότι καταβάλλει ενοίκια μόνο στη Bluebell και μόνο για το διάστημα που η εταιρεία ήταν ιδιοκτήτρια του ακινήτου.
Στο μικροσκόπιο και για δανειοδοτήσεις

Στο εισαγγελικό πόρισμα γίνεται αναφορά και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αρετή Τσοχατζοπούλου, δανειοδοτήθηκε με ποσό 1,3 εκατ. ευρώ βάζοντας ως υποθήκη διαμέρισμα 184,50 τ. μ. στην συμβολή της Νίκης 13 και Πλουτάρχου, το οποίο αγόρασε τον Ιούνιο του 1996. Πρόκειται για δυο δανειακές συμβάσεις. Η πρώτη έχει υπογραφεί στις 22.12.08 και αφορά σε ποσό 750.000 ευρώ και η δεύτερη υπεγράφη στις 27.10.2009 για ποσό 550.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από έρευνα του ΣΔΟΕ «οι δανειακές συμβάσεις, τυχόν αποπληρωμή τους και καταβολής ετήσιων δόσεων δεν συμπεριλήφθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις της Α. Τσοχατζοπούλου κατά τα έτη που αυτές υπεγράφησαν». Για τους λόγους αυτούς οι δυο εισαγγελείς επισημαίνουν ότι πρέπει να διακριβωθούν οι συνθήκες σύναψης των δάνειων αυτών και να διαπιστωθεί αν πράγματι εκταμιεύθηκαν και αν αποπληρώθηκαν τα ποσά των δανείων ή εξασφαλίστηκαν με επαρκείς εγγυήσεις οι απαιτήσεις της τράπεζας.

Ακόμη, όπως προκύπτει από το πόρισμα σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο των φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων της Α. Τσοχατζοπούλου.

Από το ανακριτή έχουν κληθεί να απολογηθούν σήμερα και αύριο πέντε άλλα πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση, ανάμεσά τους και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη η οποία θα δώσει εξηγήσεις την Παρασκευή.
Βασιλική Κόκκαλη, Χρήστος Χατζησπύρου
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: