28.4.12

Φυγομαχία μέχρι τέλους από Σαμαρά...


ΜΕ προσχήματα διαδικαστικού τύπου επιχείρησε να κρυφτεί ο Αντ. Σαμαράς, για να απορρίψει τη νέα πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τηλεοπτικό διάλογο. Η ύστατη πρόσκληση του Ευ. Βενιζέλου είχε αποδέκτες όλους τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων
Με ...

μία ακόμη απόδειξη φυγομαχίας απάντησε χθες στην ύστατη πρόσκληση για τηλεοπτικό διάλογο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου ο Αντώνης Σαμαράς, κρυπτόμενος πίσω από διαδικαστικού τύπου προσχήματα.

Η κίνηση του Ευ. Βενιζέλου να επανέλθει στην πρόσκληση για τουλάχιστον ένα ντιμπέιτ, την οποία απηύθυνε προς όλους τους προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων, φαίνεται ότι αιφνιδίασε πλήρως τον Αντ. Σαμαρά, ενώ προβλημάτισε το επιτελείο του επί ώρες για τη «σύνταξη» της απαντητικής επιστολής προς την Ιπποκράτους.

Η επιστολή ωστόσο προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό και σε άλλα κόμματα, αφού το κάλεσμα δεν απέκλειε τη διεξαγωγή τηλεμαχίας ακόμη και στην περίπτωση που ο διεκδικών την αυτοδυναμία, Αντ. Σαμαράς, απαντούσε αρνητικά.
Αλ. Παπαρήγα: Το ντιμπέιτ έχει τελειώσει.
Αλ. Παπαρήγα: Το ντιμπέιτ έχει τελειώσει.

«Για λόγους σεβασμού προς τον πολίτη προτείνω έστω και την ύστατη στιγμή να συμφωνήσουμε στη διεξαγωγή ενός τουλάχιστον τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ των προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων της προηγούμενης Βουλής που συμφωνούν σε κάτι τέτοιο.

Οι όροι του διαλόγου μπορούν να ρυθμιστούν από τους δημοσιογράφους που θα επιλεγούν ως συντονιστές», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας: «Παρότι οι εκλογές της 6η Μαΐου είναι οι κρισιμότερες για τον τόπο μετά το 1974, κινδυνεύουν να είναι αυτές στις οποίες ακυρώθηκε πλήρως η έννοια του τηλεοπτικού διαλόγου».
Γ. Καρατζαφέρης: Η τηλεμαχία θα είχε ενδιαφέρον στην περίπτωση που συμμετείχε και ο Σαμαράς
Γ. Καρατζαφέρης: Η τηλεμαχία θα είχε ενδιαφέρον στην περίπτωση που συμμετείχε και ο Σαμαράς

Αντιδράσεις
Ποιοι αντέδρασαν άμεσα και χωρίς πολύωρες διαβουλεύσεις με τα επιτελεία τους; Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέρριψε την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ενώ έδινε διακαναλική συνέντευξη λέγοντας ότι «το ντιμπέιτ τελείωσε» και θέτοντας το ερώτημα αν πρέπει να αποκλειστούν τα άλλα κόμματα που δεν έχουν όμως συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα (εννοοώντας προφανώς τα κόμματα των κ.κ. Μπακογιάννη και Κατσέλη).

Αμεσα απάντησε επίσης ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση, και μάλιστα συμπλήρωσε ότι η ισότιμη προβολή των κομμάτων επιβάλλει την πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός ντιμπέιτ.
Προϋποθέσεις θέτει ο Αλ. Τσίπρας.
Προϋποθέσεις θέτει ο Αλ. Τσίπρας.

«Ναι» στο ντιμπέιτ χωρίς καθυστέρηση είπε και ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, ενημερώνοντας σχετικά τη Φώφη Γεννηματά, που με εντολή του Ευ. Βενιζέλου είχε αναλάβει κύκλο επικοινωνιών με τα άλλα κόμματα και με «στόχο να βρεθεί μια καλόπιστη και εφικτή λύση». Διπλής ανάγνωσης ήταν η δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η τηλεμαχία θα είχε ενδιαφέρον μόνο στην περίπτωση που συμμετείχε και ο κ. Σαμαράς.

Η ΝΔ έδωσε αρνητική ανακοίνωση - απάντηση μετά από αρκετές ώρες προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ - όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κουμουνδούρου συγκλήθηκε σύσκεψη στελεχών για να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής του κ. Τσίπρα στο ντιμπέιτ, αλλά και για τους όρους που θα έπρεπε ενδεχομένως να θέσει.

«Οπως γνωρίζετε, το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και καιρό προτείνει τη διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων και δύο μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της προηγούμενης Βουλής. Εχουμε όλοι διαπιστώσει τη παρελκυστική τακτική της ΝΔ, που είναι προφανές ότι αποφεύγει κάθε είδους τηλεοπτικού διαλόγου», υπογράμμιζε επίσης στην επιστολή προς τους άλλους αρχηγούς ο κ. Βενιζέλος, ενώ η κυρία Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της νωρίτερα το πρωί «προέβλεπε» ότι: «Ο κ. Σαμαράς, στις πιο κρίσιμες εκλογές για τον τόπο, επιλέγει διαρκείς μονολόγους. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στον διάλογο. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από διαδικαστικά προσχήματα. Σεβόμαστε το δικαίωμα του πολίτη να ακούσει, να συγκρίνει και να κρίνει».

ΠΑΣΟΚ
Συμμετοχή όλων

Μετά την άρνηση της ΝΔ και τα ήξεις αφήξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τηλεοπτικό διάλογο, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε με νέα δήλωση της κυρίας Γεννηματά, η οποία πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν βάζει εμπόδια ή όρους. «Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται τη συμμετοχή και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Κοινωνικής Συμφωνίας», τόνισε.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: αντιπερισπασμος
Πρόσχημα η διακομματική για το «όχι» από τη ΝΔ

Με μία ιδιαίτερα «σκληρή δήλωση» που περιλαμβάνει οξυτάτους χαρακτηρισμούς κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου, η ΝΔ απάντησε και πάλι αρνητικά στην τελευταία πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Γ. Μιχελάκης, αφού χαρακτηρίζει «πολιτικά ανύπαρκτο» τον κ. Βενιζέλο, τον κατηγορεί ότι με την πρότασή του αποκλείει κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή. «Προκαλεί τους πάντες, αφού με την επιστολή του, θέτει μόνος του όρους και προϋποθέσεις, επιδιώκοντας να "πατρονάρει" κομματικά τη διαδικασία, αγνοώντας τη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα πρέπει να επιλύονται θεσμικά όλα τα ζητήματα της εκλογικής διαδικασίας», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Μιχελάκης, αφού υπογράμμισε ότι «η ΝΔ ήταν το πρώτο κόμμα που ζήτησε επίσημα από τον υπουργό Εσωτερικών να θέσει το θέμα του ντιμπέιτ στη Διακομματική», σημείωσε: «Ο κ. Βενιζέλος απέφευγε -προφανώς σκόπιμα- τον θεσμικό δρόμο, αρκούμενος σε δημαγωγικές κορώνες στις κατά καιρούς ομιλίες του. Και τώρα, την τελευταία στιγμή, τρομαγμένος από την απήχηση που έχει στην κοινωνία το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για έξοδο της χώρας από την κρίση, επιχειρεί να δημιουργήσει αντιπερισπασμό και να προκαλέσει εντυπώσεις».

Εθεσε όρους ο ΣΥΡΙΖΑ
Την προϋπόθεση να διεξαχθεί και δεύτερο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή και των κομμάτων που δεν έχουν συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, για να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Βενιζέλου για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο επεσήμανε ότι για την πραγματοποίηση του διαλόγου χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία συμμετοχής όλων των δυνάμεων.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: