18.4.12

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας...


Για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο...
Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με αντικείμενο την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Η εργοδοτική πρόταση...,

σύμφωνα με Τα Νέα, προβλέπει μειώσεις μισθών από 7% έως 10% με ταυτόχρονη κατοχύρωση του 13ου-14ου μισθού και των επιδομάτων και τη δέσμευση να μην γίνουν απολύσεις.

Αν και η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο (μαζί με τη μετενέργεια) θα είναι σε ισχύ ώς το Μάρτιο του 2013, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών θεώρησαν καλύτερο οι διαπραγματεύσεις να γίνουν τώρα με μία σύμβαση σε ισχύ ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ραγδαίας μείωσης των μισθών.

Ο κλάδος του εμπορίου απασχολεί περίπου 700.000 εργαζόμενους και η κλαδική σύμβαση αποτελεί τη μεγαλύτερη στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, καμία νέα κλαδική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί μετά τις 14 Φεβρουαρίου όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος.

Το 41,45% των κλαδικών συμβάσεων έχει λήξει χωρίς να έχουν ξεκινήσει νέες διαπαραγματεύσεις.

Παράλληλα, υπεγράφησαν 58 επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών που αφορούν 2.714 εργαζόμενους, ενώ 3.817 επιχειρήσεις προχώρησαν σε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 20% έως 28% που αφορούν 17.557 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: