23.4.12

Ο Ολάντ έκανε το πρώτο βήμα προς τη νίκη...


Ο σοσιαλιστής υποψήφιος επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και στις 6 Μαΐου θα μονομαχήσει με τον Νικολά Σαρκοζί, που ήταν δεύτερος...
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
Με νίκη του «υποψηφίου της αλλαγής» Φρανσουά Ολάντ επί του απερχόμενου Νικολά Σαρκοζί έληξε ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο...
σοσιαλιστής υποψήφιος απέσπασε το 28,2% των ψήφων, ένα από τα καλύτερα ποσοστά της Αριστεράς σε πρώτο προεδρικό γύρο, έναντι 27% του Προέδρου - υποψηφίου. Οι κάλπες στη Γαλλία όμως έκρυβαν για μια ακόμα φορά εκπλήξεις: παρά το αναπάντεχα υψηλό ποσοστό της συμμετοχής, που ξεπέρασε το 80%, η Μαρίν Λεπέν, η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, συγκέντρωσε το 18,6% των ψήφων, ποσοστό-ρεκόρ για το κόμμα της, και άφησε πολύ πίσω στην τέταρτη θέση, με ένα 10,9%, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον υποψήφιο του Μετώπου της Αριστεράς και θεωρούμενο ως «μεγάλη έκπληξη» της προεκλογικής εκστρατείας.

Καμία δημοσκόπηση δεν είχε δώσει τόσο υψηλό ποσοστό στην Λεπέν. Καμία δημοσκόπηση δεν είχε δώσει τόσο χαμηλό ποσοστό στον Μελανσόν. Αμφότεροι αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο, όπως και οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένου του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού που ήρθε πέμπτος με το 9,2% των ψήφων• στις 6 Μαΐου θα μονομαχήσουν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί.
Δημοσκόπηση που διενήργησε χθες τηλεφωνικά το ινστιτούτο Ipsos αφότου έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου, σε δείγμα 1.090 ανθρώπων, θέλει τον σοσιαλιστή υποψήφιο καθαρό νικητή με 54% έναντι 46% του Σαρκοζί. Ομως η ανατροπή των δεδομένων άφησε τους αναλυτές κάπως αμήχανους να προαναγγέλλουν την 6η Μαΐου ως ντέρμπι.
«Είστε αισιόδοξος;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Ολάντ λίγο πριν ανεβεί στο βήμα και απευθυνθεί στους χιλιάδες ενθουσιώδεις οπαδούς του που φώναζαν ρυθμικά «Φρανσουά, Πρόεδρος!». «Είμαι αισιόδοξος, αυτό που χρειάζεται είναι να έχει πίστη και η Γαλλία», απάντησε. «Στις 6 Μαΐου θέλω μια νίκη, μια ωραία νίκη, στο ύψος της Γαλλίας, της ιστορίας της, του μέλλοντός της», διακήρυξε λίγο αργότερα. «Ελεγχος του χρηματοπιστωτικού κόσμου, ανάκτηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, προώθηση των αξιών της Δημοκρατίας, προετοιμασία του μέλλοντος: να τι λέω στους Γάλλους εδώ και μήνες. Μου απάντησαν απόψε δίνοντάς μου την καλύτερη θέση ώστε να γίνω ο επόμενος Πρόεδρος». Ξανά και ξανά, ο Ολάντ δήλωσε «υποψήφιος της συσπείρωσης», εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό και ανησυχία για το ποσοστό - ρεκόρ της Λεπέν. Η οποία είχε ανεβεί λίγο νωρίτερα στο βήμα με τον αέρα του νικητή, κι ας ήρθε τρίτη. «Η μάχη για τη Γαλλία μόλις ξεκίνησε. Τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν», δήλωσε μάλλον δυσοίωνα η θυγατέρα του Ζαν-Μαρί Λεπέν, που κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό του πατρός της στον πρώτο γύρο του 2002 (16,86%), τότε που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Ζακ Σιράκ αφήνοντας σε κατάσταση - σοκ τη Γαλλία.

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΑ... ΣΥΝΟΡΑ. «Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, όλα αρχίζουν, ζήτω η Γαλλία», δήλωσε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί δίνοντας το στίγμα των επόμενων δύο εβδομάδων. «Οι Γάλλοι έκαναν μια πράξη καλής συμπεριφοράς του πολίτη. Διέψευσαν όλες τις προβλέψεις», συνέχισε. Στη Λεπέν ονομαστικά δεν αναφέρθηκε, μόνο στους ψηφοφόρους της: «Οι Γάλλοι εξέφρασαν μια ψήφο κρίσης απέναντι σε αυτές τις αγωνίες και τα βάσανα του νέου κόσμου που σχηματίζεται. Αυτές τις αγωνίες, αυτά τα βάσανα, τα καταλαβαίνω: αφορούν τον έλεγχο των συνόρων μας». Με ένα πλατύ χαμόγελο και υπό τις ιαχές των υποστηρικτών του, ο Σαρκοζί απηύθυνε έκκληση «σε όσους αρνούνται τον εκτροχιασμό των δημόσιων δαπανών και δεν θέλουν να γνωρίσει η Γαλλία τη μοίρα των ευρωπαίων γειτόνων μας που παρασύρθηκαν από την κρίση». Ο απερχόμενος Πρόεδρος ζήτησε να πραγματοποιηθούν μεταξύ των δύο γύρων τρία ντιμπέιτ - ο Ολάντ απέρριψε το αίτημά του κι επιμένει σε ένα.
Οι γάλλοι αναλυτές έκαναν χθες εντατικές προσθαφαιρέσεις και υπολογισμούς. Καταρχήν, επεσήμαναν, ο Φρανσουά Ολάντ απέσπασε ποσοστό υψηλότερο από εκείνον της πρώην συντρόφου του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στον πρώτο γύρο του 2007 και του Φρανσουά Μιτεράν στον πρώτο γύρο του 1981 - στον δεύτερο γύρο, η Σεγκολέν έχασε, ο Μιτεράν κέρδισε. Κατά δεύτερον, το συνολικό εκτιμώμενο ποσοστό που συγκέντρωσε η Αριστερά 43,9% είναι το υψηλότερο που έχει αποσπάσει σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών από το 1988, τότε που επανεξελέγη πρόεδρος ο Μιτεράν. Κι έπειτα άρχισαν οι αναγωγές των ψήφων: από τις ψήφους του Ζαν-Λικ Μελανσόν (που κάλεσε ήδη τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν μαζικά «κατά του Σαρκοζί» και παραπονέθηκε πως ήταν ο μόνος που έκανε μετωπικό αγώνα κατά της Λεπέν), ένα 86% θα στραφεί στον Ολάντ. Από τις ψήφους της ακροδεξιάς υποψήφιας, ένα 60% θα πάει στον Σαρκοζί και ένα 18% στον Ολάντ. Οσο για τις ψήφους του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, αυτές μοιράζονται στα τρία μεταξύ Σαρκοζί, Ολάντ και αναποφάσιστων «Δεν ξέρω/δεν απαντώ». Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Ολόκληρη η Ευρώπη θα παρακολουθεί με τεταμένη την προσοχή γνωρίζοντας πως από αυτές τις εκλογές δεν θα κριθεί μόνον ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας αλλά και το ίδιο της το μέλλον....
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: