25.4.12

Δηλώνει ότι έχει σώας τα φρένα...


Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος δικάζεται για τη δολοφονία 77 ανθρώπων το περασμένο καλοκαίρι στη Νορβηγία, δήλωσε στη διάρκεια της δίκης του στο Όσλο ότι «το... 80%» της ψυχιατρικής έκθεσης που κατέληγε ότι δεν έχει σώας τας φρένας είναι «ψέματα».

Ο Μπράιβικ καταθέτει σήμερα στο δικαστήριο για την ψυχική του υγεία, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι είναι υγιής και πως πρέπει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης και όχι εγκλεισμού σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Κατηγόρησε σήμερα τους ειδικούς ψυχιάτρους που συνέταξαν την πρώτη έκθεση για την ψυχική του υγεία ότι επινόησαν δηλώσεις με στόχο να τον παρουσιάσουν ως ψυχικά ασθενή. «Πρόκειται για κακοπροαίρετες επινοήσεις», δήλωσε ο Μπράιβι.

Οι δύο πρώτοι ειδικοί είχαν αποφανθεί ότι ο Μπράιβικ είναι ψυχωτικός, αλλά το δικαστήριο ζήτησε και δεύτερη αξιολόγησή του από άλλους ψυχιάτρους που ανακοίνωσαν λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης ότι είναι ψυχικά υγιής και ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Όπως είπε ο Μπράιβικ, οι ψυχίατροι που συνέταξαν την πρώτη έκθεση δεν κατάλαβαν ότι είχε καταπιέσεις επίτηδες τα συναισθήματά του για να προετοιμαστεί για τις επιθέσεις. «Όλα όσα έχω πει είναι τελείως λογικά. Δεν βλέπω την παραμικρή πιθανότητα να κριθώ παρανοϊκός», είπε.

Ο 33χρονος κατηγορούμενος έχει δηλώσει πως ο εγκλεισμός του σε ίδρυμα θα ήταν «χειρότερος από το θάνατο». «Δεν είμαι ψυχιατρική περίπτωση, είμαι ποινικά υπεύθυνος», επισήμανε την Παρασκευή ο Μπράιβικ.

Νωρίτερα σήμερα κατέθεσαν άνθρωποι που τραυματίστηκαν από την έκρηξη της βόμβας που είχε τοποθετήσει ο Μπράιβικ κοντά στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης στις 22 Ιουλίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: