6.4.12

Προκλητική συνέντευξη Σόιμπλε στην επέτειο της γερμανικής εισβολής...


Μια συνέντευξη-ύβριν, που κατά τραγική ειρωνεία συμπίπτει με την επέτειο της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα (6 Απριλίου 1941), παραχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη δημοφιλή εκπομπή «60 minutes» του αμερικανικού δικτύου CBS. Θα προβληθεί την Κυριακή, αλλά το περιεχόμενό της γνωστοποιήθηκε από χθες.

«Είμαστε ο...
αποδιοπομπαίος τράγος των Ελλήνων. Υποφέρουν από δικά τους λάθη και είναι λογικό να κατηγορούν άλλους», δήλωσε ανερυθρίαστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο δημοσιογράφο Στιβ Κροφτ. Ο Σόιμπλε αποδέχθηκε στωικά, ως «μέρος της πολιτικής», το γεγονός ότι ο ίδιος και η Μέρκελ απεικονίζονται στην Ελλάδα με χιτλερικά μουστάκια και σβάστικες. Διέρρηξε όμως τα ιμάτιά του πως η Γερμανία δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Εγώ απλώς προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να υποτάξουμε κάποιο λαό. Η Γερμανία προσπάθησε να το κάνει αυτό στο παρελθόν και δεν πέτυχε, αλλά δεν θέλει να το επαναλάβει», διαβεβαίωσε.

Ιδιαίτερα εξοργιστικό ήταν το δασκαλίστικο και συγκαταβατικό ύφος του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα: «Οταν κάποιες χώρες και λαοί ζουν υπεράνω των δυνατοτήτων τους και τώρα πρέπει να υποστούν κάποια λιτότητα, να κάνουν περικοπές, να αναμορφώσουν την αγορά εργασίας, τότε έχουν την τάση να ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους», είπε χαρακτηριστικά, συμπεραίνοντας: «Ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους. Είναι απολύτως λογικό».

Πάντως το CBS δεν πήρε το μέρος του Σόιμπλε, αλλά δικαιολόγησε τις αντιδράσεις των Ελλήνων για την ωμή ανάμιξη μιας ξένης δύναμης στα εσωτερικά τους. Θυμήθηκε μάλιστα και την προτροπή του Γερμανού υπουργού για αναβολή των εκλογών, πράξη που ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «βαρύ λάθος».

Στο ίδιο αφιέρωμα μίλησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιφυλάσσοντας μια ψυχρολουσία για την Ελλάδα. Είπε πως δεν είναι σίγουρο ότι η χώρα μας θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξωση (!) από το ευρώ και την Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε περισσότερα μέτρα λιτότητας για τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ιρλανδία, λέγοντας ότι «πρέπει να ληφθούν κι άλλα γιατρικά».

Την ανησυχία του για την «εξαιρετικά εύθραυστη» κατάσταση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία εξέφρασε και ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, στο πρακτορείο Dow Jones. Να σημειωθεί ότι χθες ανέβηκαν κι άλλο τα ισπανικά σπρεντ, πάνω από τις 400 μονάδες βάσης, ενώ πηγή της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι τα χρέη ύψους 9 δισ. των πορτογαλικών δήμων μπορεί να χρειαστούν «κούρεμα» για να μη βάλουν λουκέτο.

Γιάννης Παπαδάτος στον “Ελεύθερο Τύπο”

Δεν υπάρχουν σχόλια: