9.4.12

Ναυμαχία στη συνάντηση Διαμαντοπούλου - ναυτεργατών...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Οι κλειστές πόρτες δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις φωνές τους. Πάνω από δύο ώρες εκπρόσωποι των ναυτεργατών και της κυβέρνησης διαπραγματεύονταν χθες σε μια σύσκεψη με εντάσεις και αλληλοκατηγορίες, βυθίζοντας - μέχρι στιγμής - τις πιθανότητες συναίνεσης για ...
αναστολή της απεργίας στα λιμάνια.

Μετά τη λήξη της συνάντησης η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου κατηγόρησε στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από τον χώρο του ΚΚΕ ότι τορπιλίζουν τον διάλογο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όταν συνδικαλιστές ανέφεραν ότι μπορεί οι απεργίες να επεκταθούν μέχρι και τον Αύγουστο, η υπουργός χαρακτήρισε τη στάση τους πολιτική αναμέτρηση. «Εχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το τι κάνει η κυβέρνηση ή αν θα υπάρξει συμφωνία», είπε η κ. Διαμαντοπούλου για τα στελέχη του ΚΚΕ και προσέθεσε ότι «οι απειλές για απεργίες το καλοκαίρι δεν θα γίνουν δεκτές».
Η αντιπαράθεσή της κυρίως με τον Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, αντηχούσε στους διαδρόμους του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη. Αρχικά οι υπεύθυνοι ασφάλειας του κτιρίου είχαν ζητήσει σε δημοσιογράφους να μη στήνουν αυτί έξω από τις κλειστές πόρτες.
Οσο όμως περνούσε η ώρα και φούντωναν οι συνομιλίες, τα μπλοκάκια και τα μαγνητόφωνα πλήθαιναν. Οι φωνές του Τσιμπόγλου συνοδεύονταν από χτυπήματα των χεριών στο τραπέζι. «Ο αντικομμουνισμός δεν περνάει. Να πάτε με τον ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή παρέα. Ελάτε να πάμε στον Οίκο Ναύτου και στο λιμάνι να μιλήσετε και να δούμε πώς θα φύγετε. Με τις κλωτσιές θα φύγετε!», είπε για να του απαντήσει με φωνή που έσπαγε στο μικρόφωνο η κ. Διαμαντοπούλου: «Καταστρέφετε τους αγρότες, την οικονομία και ταλαιπωρείτε δύο εκατομμύρια Ελληνες».
Η κ. Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης παρέδωσαν στους συνδικαλιστές έγγραφες διευκρινίσεις για την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Μεταξύ των άλλων, αυτές προβλέπουν με ειδική ρύθμιση στον νόμο τη διατήρηση της ακίνητης περιουσίας του Οίκου Ναύτου και των υγειονομικών υποδομών του στην ιδιοκτησία του. Σήμερα μάλιστα έχουν κληθεί σε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το θέμα. Ακόμα ειπώθηκε ότι θα δοθεί από την κυβέρνηση προκαταβολή 15 εκατ. ευρώ (από τα χρήματα που δίνονται σε δρομολόγια άγονης γραμμής) στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για να εξοφληθούν δεδουλευμένα των ναυτεργατών. Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε ότι δεν τον ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης. Μόλις άνοιξαν οι πόρτες της σύσκεψης συνδικαλιστές έλεγαν ότι τους είχε δοθεί διορία να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη της απεργίας μέχρι τη μία τα ξημερώματα και ότι τους είχε ζητηθεί να συσκεφθούν επιτόπου στον ίδιο χώρο. «Μας λένε και πού να συνεδριάσουμε τώρα; Μήπως θέλουν να συνεδριάσουμε στη ΓΑΔΑ;», έλεγαν μεταξύ τους ή στα κινητά τους τηλέφωνα ενημερώνοντας άλλους ναυτεργάτες για τις εξελίξεις.
Οι ναυτεργάτες πήγαν τελικά στα γραφεία της ΠΝΟ, όπου όμως δεν συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή. Λιγοστοί ναυτεργάτες και εκπρόσωποί τους που βρέθηκαν εκεί ενημερώθηκαν για το έγγραφο σχετικά με τον Οίκο Ναύτου. «Η απόφαση για απεργία είναι μεγάλη ευθύνη», ειπώθηκε στους συγκεντρωμένους. Ισως σήμερα λάβουν την τελική απόφασή τους.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: