5.4.12

Εγκαταλείπουν και την Ελβετία οι Έλληνες καταθέτες...


Χώρες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας φαίνεται ότι προτιμούν από το 2008 οι Έλληνες για τη μεταφορά των καταθέσεων τους, όπως προκύπτει από... τη μείωση φορολογικών εσόδων από τις αποταμιεύσεις στην Ελβετία.

Στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη δείχνουν ότι «από την κατανομή προς την Ελλάδα του παρακρατηθέντος φόρου στην Ελβετία σχετικά με τόκους που προέκυψαν από αποταμιεύσεις φορολογικών κατοίκων Ελλάδα, κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009) εισέρρευσε το ποσό των 5.935.362,84 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008) ανήλθε σε 9.928.558,82 ευρώ».

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη «τάση κατεύθυνσης των αποταμιευτικών καταθέσεων προς χώρες/εδάφη, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας».

Τα στοιχεία που δείχνουν μείωση φορολογικών εσόδων από τις αποταμιεύσεις Ελλήνων στην Ελβετία διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, με αλλεπάλληλες ερωτήσεις του, έχει ζητήσει ενημέρωση για την πορεία φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία και την πορεία υπογραφής διακρατικής συμφωνίας.

Ο υπουργός Οικονομικών στην έγγραφη απάντησή του επισημαίνει τον όρο που προβλέπεται σε αντίστοιχες συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Βρετανία και προβλέπει ότι ο κάτοχος αποταμιεύσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποφύγει την πληρωμή ποσού επί των καταθέσεων του, εφόσον εξουσιοδοτήσει ρητά το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα να γνωστοποιήσει τα σχετικά με αυτόν στοιχεία στη χώρα κατοικίας του.

Επιπλέον, ο κ. Σαχινίδης σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει επιφυλάξεις για συμφωνίες τέτοιου τύπου, ιδίως ενόψει της διαπραγμάτευσης της Επιτροπής με την Ελβετία για μια νέα διευρυμένη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις αποταμιεύσεις φυσικών προσώπων.

Ο υπουργός είπε ότι την περασμένη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης επικοινώνησε με τις ελβετικές αρχές και ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν μετά το Πάσχα.

Αυτή τη στιγμή γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις, για να δούμε ποιες είναι οι κινήσεις λογαριασμών για εισοδήματα που δεν φορολογήθηκαν στην Ελλάδα, επισήμανε.

Ο κ. Σαχινίδης εκτίμησε ότι η συμφωνία ίσως κλείσει και πριν τις επερχόμενες εκλογές.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: