18.4.12

Πρόγραμμα με κοινωνικό όραμα από το ΠΑΣΟΚ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, που συνοδεύεται από εξειδικευμένα μέτρα για τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πληγεί καίρια από την κρίση, κι ακόμη μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της ...

απασχόλησης, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.«Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς Ελληνας και ιδίως κανένας άνεργος ή φτωχός πολίτης, πολίτης με χαμηλό εισόδημα που να μην έχει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην υγειονομική κάλυψη» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.


Και εξήγγειλε πως στο εξής η πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ θα είναι καθολική και απρόσκοπτη χωρίς περιορισμό ενσήμων ή άλλες προϋποθέσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται σχέδιο για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οπως είπε, το κόμμα βρίσκεται «ένα βήμα πριν από το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς προστασίας».
Συνόδευσε, δε, την πρότασή του με σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά τις προτάσεις του τελευταίου για φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες, όπως είπε, αν γίνουν δεκτές, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό. Kατηγόρησε μάλιστα τον κ. Σαμαρά για προχειρότητα και παλαιοκομματική προσέγγιση. Υποστήριξε ότι, αν οι προτάσεις Σαμαρά υλοποιούνταν ποτέ, τα επιπρόσθετα μέτρα που θα απαιτούνταν τον Ιούνιο δεν θα ήταν 11,4 δισ. ευρώ αλλά θα εξαναγκαζόταν η κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω, ισοδύναμα, μέτρα προκειμένου να αντλήσει 20 δισ. ευρώ.
Παρουσιάζοντας την πρότασή του για το κοινωνικό κράτος και την προστασία των ασθενεστέρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι θα επισπευσθεί η υλοποίηση των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης ώστε αυτά να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Ανέφερε επίσης ότι είναι αναγκαία η αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και πρόσθεσε ότι εκτός από τα 250 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διασφαλιστεί για τον τομέα αυτόν πρέπει να εξευρεθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης. Οπως είπε, θα έχει πανελλαδική διάρθρωση, θα ενισχυθεί αρχικά με 50 εκατομμύρια ευρώ, θα διαθέτει 300 νέες δομές, 1.500 καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους. Και πρόσθεσε: «Μπορούμε έτσι να ενισχύσουμε τους ΟΤΑ, την Εκκλησία, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν μια σειρά από δομές κοινωνικής προστασίας και να δημιουργηθεί έτσι κοίτασμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι αρμοδιότητες σχετικά με το δίπτυχο ανεργία - απασχόληση αλλά και ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ανέφερε ακόμα ότι θα ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Δήλωσε ότι «το νέο πρόγραμμα είναι πολύ πιο φιλόδοξο, επεκτείνεται και καλύπτει 130.000 άτομα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, δηλαδή υπερδιπλασιάζεται στην πραγματικότητα ο πληθυσμός που εξυπηρετείται από το πρόγραμμα αυτό. Και καλύπτει όχι μόνο άτομα με αναπηρία ή υπερήλικους, αλλά ανασφάλιστους, συνταξιούχους, καθέναν που έχει ανάγκη από πρακτική, άμεση βοήθεια κατ' οίκον». Θα δώσει, δε, περί τις 6.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα επεκταθεί και στις ατομικές επιχειρήσεις και για οφειλές έως 25.000 ευρώ. Οπως είπε, για το θέμα επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανο. Ο κ. Ράπανος του ανέφερε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόσθεσε πως στο εξής οι δανειακές επιβαρύνσεις των μισθωτών με μία πηγή εισοδήματος δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του μισθού τους, ενώ αν υπάρχει και άλλη πηγή εισοδήματος το όριο αυτό θα ανέρχεται στο 40%.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: