25.4.12

Με Πύρρο για το... χρυσό της πρωτιάς...


Στο «χρυσό μετάλλιο» της πρωτιάς ελπίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που επιμένει στην κυβερνητική συνεργασία την επομένη των εκλογών, με τον ίδιο όμως ως εντολοδόχο πρωθυπουργό να συζητά με ... όλες τις «υπεύθυνες, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις» της χώρας επί συγκεκριμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όπως επανέλαβε για πολλοστή φορά χθες.

Το στίγμα έδωσε, θέτοντας επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Άρσης Βαρών Πύρρο Δήμα. Η «πράσινη δωδεκάδα» συμπληρώθηκε μιάμιση ώρα πριν από την ανακοίνωσή της. Το «ναι» του Πύρρου Δήμα, άνοιξε τον δρόμο στον συμβολισμό για «μία Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται και πετυχαίνει», όπως είπε κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη για ... άρση εθνικού βάρους, που ξεκίνησε κατά τον ίδιο με την μείωση του δημόσιου χρέους.

Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου βρέθηκε ως αναμενόταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά, που είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση, για να σηκώσει ένα άλλο βάρος, του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ και στην τρίτη ο 33χρονος Νίκος Ανδρουλάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, που προαλείφεται για γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, κατά τη διάρκεια «επανίδρυσής» του, την οποία θα κηρύξει - όπως προγραμματίζεται - από το ίδιο κιόλας βράδυ των εκλογών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, ειδικός στο Δίκαιο της Θάλασσας και το θέμα της ΑΟΖ, με σπουδές στις οικονομικές επιστήμες σε Καναδά και ΗΠΑ, κατέλαβε την τέταρτη θέση και η 29χρονη δικηγόρος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων της Αθήνας Κυριακή Σταμαδιάνου την πέμπτη. Ακαδημαϊκός και ο έκτος στη σειρά Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, πρώην ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, ενώ από την κοινότητα των νέων επιχειρηματιών με ιδιαίτερες διακρίσεις στον τομέα των τεχνολογιών του διαδικτύου διεθνώς είναι ο έβδομος υποψήφιος Τάσος Φλάμπουρας. Μία ακόμα εκπρόσωπος της νέας γενιάς, η 29χρονη Άρτεμις Παπαδάκου κατέλαβε την όγδοη θέση. Αρχιτέκτων στο επάγγελμα, δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και ΗΠΑ, ασχολούμενη κυρίως με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό.

Από το ψηφοδέλτιο δεν θα μπορούσε να λείπει εκπρόσωπος των ΑμεΑ, ο δικηγόρος και οικονομολόγος Σωτήρης Γκασούκας που αποτέλεσε πρόταση του Γιάννη Βαρδακαστάνη. Από την Θεσσαλονίκη ήρθε και η δέκατη επιλογή, της αντιπροέδρου της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, ενός φιλανθρωπικού σωματείου που προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά, Άννας Πάντου. Ένας νέος αγρότης, «παράδειγμα» ανθρώπου που προωθεί την ελληνική παραγωγή στο πρότυπο όσων είχε νωρίτερα παρουσιάσει ο κ. Βενιζέλος ως προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική της χώρας, με έδρα την Ιεράπετρα, ο Φραγκίσκος Μπριλάκης κατέλαβε την ενδέκατη θέση, ενώ στην δωδέκατη τιμητική βρέθηκε η 30χρονη ιατρός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Αναγνωστοπούλου.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας πάντως, δεν φαίνεται να ενθουσίασε ιδιαιτέρως κορυφαία στελέχη του κόμματος, που λίγο αργότερα δήλωναν μάλλον επιφυλακτικοί, αναμένοντας ίσως πιο ...θεαματικά ονόματα, και κοιτώντας πάντως μπροστά, καθώς δεν απομένει παρά το «φότο φίνις» μίας σύντομης προεκλογικής περιόδου κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ παραμένει πιστό στον στόχο της πρωτιάς, ώστε να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συμμαχία δυνάμεων στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Σε συνεντεύξεις του σε περιφερειακά ΜΜΕ πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έσπευσε να επαναλάβει χθες ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, θέτοντας τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις και καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αφού ζήτησε υπεύθυνη στάση από πλευράς της ΝΔ, καλώντας την και σε αλλαγή της «αδιέξοδης στρατηγικής της κομματικής αυτοδυναμίας», όπως την χαρακτήρισε, αλλά και σε ντιμπέιτ τον πρόεδρό της, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Αριστεράς. Κάλεσε μάλιστα τον Φώτη Κουβέλη και τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής ευρωπαϊκών αριστερών δυνάμεων, να απαντήσουν κατά πόσον προτίθενται να μετάσχουν και να βοηθήσουν προς μία «προοδευτική κατεύθυνση». Τους τόνους σήκωσε ιδιαιτέρως κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτηθείς αν «είναι ένα κόμμα το οποίο οργανώνει happenings, το οποίο παρεμποδίζει τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ να κάνουν συγκεντρώσεις; Είναι ένα κόμμα όπου τα βασικά του στελέχη όπως ο κ. Λαφαζάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή; Ή είναι μία ριζοσπαστική αλλά ευρωπαϊκή δύναμη;».

Σήμερα, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να δώσει νέα συνέντευξη σε περιφερειακά ΜΜΕ, ενώ το επιτελείο του εργάζεται πυρετωδώς, σχεδιάζοντας τις περιοδείες του στην περιφέρεια. Την Τρίπολη και την Πάτρα θα επισκεφθεί μεθαύριο Παρασκευή, ενώ αφού παρουσιάσει στην Αθήνα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, θα ταξιδέψει για την Θράκη. Την πρώτη του ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση προγραμματίζει για την Κυριακή το βράδυ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα έχει μιλήσει στην Λάρισα, ενώ εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί και νέα κεντρική προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα την Παρασκευή 4 Μαΐου, προπαραμονή των εκλογών.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: