25.4.12

Κίνητρα για να υψώσουν ελληνική σημαία στα κρουαζιερόπλοια ζητούν εφοπλιστές...


Επικαλούνται ανταγωνισμό με ξένες εταιρείες και υψηλό μισθολογικό κόστος...
«Είναι θλιβερό ότι δεν υπάρχει ελληνικό κρουαζιερόπλοιο. Δεν πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε σαν σημαία τα ξένα κρουαζιερόπλοια και να κυματίζει ξανά η γαλανόλευκη στην...
πρύμνη των πλοίων», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Μιχάλης Λάμπρος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τόσο ο κ. Λάμπρος όσο και άλλα μέλη της διοικούσας επιτροπής της νέας Ένωσης επεσήμαναν πως ο έντονος ανταγωνισμός με τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της κρουαζιέρας και το υψηλό κόστος των μισθών των ελλήνων ναυτικών έναντι των αλλοδαπών συναδέλφων τους αποτελούν τροχοπέδη στην αλλαγή σημαίας.

Όπως είπε ο κ. Λάμπρος ο έλληνας ναυτικός θεωρείται πλέον ακριβώς ειδικά από τη στιγμή που στα πλοία μπήκαν στελέχη ξενοδοχειακών ειδικοτήτων από τρίτες χώρες, κυρίως από Φιλιππίνες, Ινδία και Ινδονησία φτάνοντας στο σημείο οι ελληνικές εταιρείες να μην μπορούν να συναγωνιστούν τις ξένες καθώς η διαφορά στο μισθολογικό κόστος ημερησίως άγγιζε τις τρεις έως πέντε χιλιάδες ευρώ.

Είναι εθνικό καθήκον να έχουμε ελληνική σημαία, στα πλοία επεσήμανε ο Ανδρέας Ποταμιάνος ο «πατριάρχης» της ελληνικής κρουαζιέρας, όπως τον χαρακτήρισαν οι ομιλητές και πρόσθεσε «πρέπει να έχουμε παρουσία πλοίων με ελληνική σημαία στο Αιγαίο. Αν δεν έχεις παρουσία, δεν έχεις κυριαρχία».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε πως το προσωπικό που απασχολείται στον ξενοδοχειακό τομέα είναι τα 2/3 του πληρώματος και θα πρέπει να διαχωριστεί από το υπόλοιπο πλήρωμα προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος ενώ παράλληλα, σημειώθηκε, ότι παίρνουν τα χρήματα που προέρχονται από τα υποχρεωτικά φιλοδωρήματα.

Επίσης εκτός από το μισθολογικό ένας άλλος σημαντικός - για τους εφοπλιστές - παράγοντας είναι οι γραφειοκρατικές δυσκολίες ενώ ερωτηθέντες για προτάσεις τους ανέφεραν μεταξύ άλλων την επιδότηση μετασκευής πλοίων εάν αυτό γίνεται στην Ελλάδα και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν πως εάν δεν υπάρξει μια επιτροπή για την ελληνική σημαία στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το κράτος και να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα, δεν πρόκειται να επανέλθει στα πλοία.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θέτουν οι εφοπλιστές στο τομέα της κρουαζιέας είναι:

- Η αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής, για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτής της κατηγορίας των πλοίων

- Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στον τομέα της κρουαζιέρας

- Η απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης visa στους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα προερχόμενοι από χώρες εκτός Σέγκεν όπως π.χ. ανατολικές χώρες και Τουρκία

- Η παράταση ωρών λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

- Η πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων με πτήσεις απευθείας από υπερατλαντικές χώρες

- Η αναδιοργάνωση της πλοηγικής υπηρεσίας

- Η αναμόρφωση του καθεστώτος της υποχρεωτικής πλοήγησης των πλοίων στους λιμένες καθώς και της ρυμουλκήσεως αυτών και η ελευθερία ναυλώσεων (charter in, carter out)

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε πως οι ξένες εταιρείες εμπιστεύονται έλληνες ναυτικούς για τα κρουαζιερόπλοια τους και μάλιστα η Κόστα μετά τα τελευταία ατυχήματα με τα πλοία της ξεκίνησε καμπάνια προσέλκυσης.

Επιπλέον εκπρόσωποι της Ένωσης ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους ξένων εταιρειών επιδιώκοντας να τους πείσουν να κάνουν ως «βάση» των κρουαζιερόπλοιων τους το λιμάνι του Πειραιά λέγοντας πως κερδίζουν σημαντικό χρόνο κατά τα ταξίδια που κάνουν σε δημοφιλείς προορισμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

Συμπλήρωσαν ωστόσο πως δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιος θαύματα ενώ αν υπάρξει σωστή οργάνωση από το 2014 θα μπορεί η Ελλάδα να υποδεχθεί περισσότερα κρουαζιερόπλοια.

Ανέφεραν ωστόσο πως οι υποδομές στα λιμάνια στα νησιά που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια είναι σχεδόν ανύπαρκτες και ζήτησαν από την Πολιτεία να μεριμνήσει για να ξεκινήσουν έργα δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεση ξένων εταιρειών να επενδύσουν πάνω στο τομέα αυτό όπως στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Τόνισαν επίσης πως θα μπορούσαν να γίνουν έργα πνοής στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να προσελκύσουν εκεί κρουαζιερόπλοια για εκδρομές προς την Τουρκία και να αποτελέσει δέλεαρ για όσες εταιρείες σκέπτονται να κάνουν ως «βάση» τους νέους προβλήτες που κατασκευάζονται στην γειτονική χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ πρόεδρος του νεοσύστατου «Παγκόσμιου Συνδέσμου των Ενώσεων Λιμένων Κρουαζιέρας» αναδείχθηκε ο Πρόεδρος της Μεσογειακής Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise) κ. Σταύρος Χατζάκος, Γενικός Διευθυντής του ΟΛ.Π. Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: