21.4.12

ΚΥΠΡΟΣ: Εντός βρετανικών Βάσεων αλλά εκτός ΕΕ η τελετή έναρξης της προεδρίας...


Λευκωσία: Σ’ έναν ιστορικό χώρο, αλλά συνάμα μη ευρωπαϊκό, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της έναρξης της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσμα της επιλογής του αρχαίου θεάτρου Κουρίου, το οποίο βρίσκεται εντός εδάφους των βρετανικών Βάσεων, είναι ότι...
προκύπτουν θέματα διαχείρισης της ασφάλειας των υψηλών προσκεκλημένων που θα παραστούν στην τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, δια του Στέφανου Στεφάνου, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους γύρω από το θέμα, δηλώνει ότι η πραγματοποίηση της τελετής στο Κούριο ως στόχο να προβάλει και να δείξει τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Ωστόσο, σε παρατήρηση αν θα εποπτεύει η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε απλά ότι «αυτά θα τα δούμε εν καιρώ»...

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, οι βρετανικές Βάσεις ζητούν να έχουν τη γενική ευθύνη και τον τελευταίο λόγο για την επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο, εμπλεκόμενοι στο χειρισμό του όλου θέματος διαβεβαιώνουν ότι η Δημοκρατία δεν απεμπολεί την ευθύνη της ασφάλειας των υψηλών προσκεκλημένων που θα παραστούν στην τελετή και επιχειρούν να υποβαθμίσουν το όλο θέμα σε επίπεδο πρακτικών ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν.

Από πλευράς Γραμματείας κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρθηκε στον «Φ» ότι ο συγκεκριμένος χώρος επιλέγηκε γιατί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στον σχετικό κατάλογο της UNESCO και ένα δείγμα του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι έχουν γίνει από την αρχή όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής και ότι δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα. Επίσης υποστηρίζεται ότι το σχέδιο ασφάλειας των παρευρισκομένων έχει ετοιμαστεί από τις Αρχές της Δημοκρατίας και ότι υπήρξε εξαρχής συνεννόηση και με τις Βάσεις.

Πάντως το θέμα φαίνεται να παραμένει ανοικτό, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν η Πολιτική Διοίκηση και η Αστυνομία των βρετανικών βάσεων, εκπρόσωποι της κυπριακής Αστυνομίας καθώς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Το θέατρο του Κουρίου είναι σε περιοχή που δεν αποτελεί μέρος του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Βρετανία είχε εξαιρέσει τις βάσεις όταν εντασσόταν στην Ένωση, χαρακτηρίζοντάς τες ως βρετανικό στρατιωτικό έδαφος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαίωσε την εξαίρεση με το Πρωτόκολλο 3 της Συνθήκης Προσχώρησής της, το 2004.

Την ανάγκη να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για το όλο θέμα κατά τη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εάν ο συγκεκριμένος χώρος επιλέγηκε για να αναδειχθεί το ενιαίου του κράτους, τότε δεν το θεωρεί λανθασμένο. Παράλληλα επεσήμανε ότι «κατά παρέκκλιση των ισχύοντων την ασφάλεια για τη συγκεκριμένη τελετή θα πρέπει να την έχουν οι Αρχές του κράτους». Επεσήμανε τέλος ότι θα ήταν ορθότερο να επιλεγόταν κάποιος άλλος χώρος.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Η πραγματοποίηση της τελετής ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο στο Κούριο, έχει ως στόχο να προβάλει και να δείξει τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας που χάνονται πίσω στον χρόνο και ταυτόχρονα θέλει να δώσει το μήνυμα ότι αυτήν την ιστορία, σε τούτο τον τόπο το βασανισμένο, θέλουμε να τη συνεχίσουμε, είπε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη διεξαγωγή της τελετής ανάληψης της κυπριακής προεδρίας στον συγκεκριμένο χώρο που είναι έδαφος βρετανικών Βάσεων και την αστυνόμευση θα έχει ένα τρίτο κράτος, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «αυτό που θα ενοχλούσε όλους μας, ήταν να παραχωρήσουμε ένα αρχαιολογικό θησαυρό κι ένα κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου και του λαού μας σε κάποιους άλλους».

«Έτσι ή αλλιώς», σημείωσε, «οι αρχαιολογικοί θησαυροί ανήκουν στην Κύπρο, στο λαό μας και την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Κι αυτό συμβαίνει και με το Κούριο. Η τελετή εκεί έχει ως στόχο να προβάλει και να δείξει τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, που χάνονται πίσω στο χρόνο και ταυτόχρονα θέλει να δώσει το μήνυμα ότι αυτήν την ιστορία σε τούτο τον τόπο τον βασανισμένο, θέλουμε να τη συνεχίσουμε».

Απ’ εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, για ζητήματα πρακτικά που προκύπτουν αναφορικά με την διεξαγωγή αυτής της τελετής, την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία κι εκεί και όπου χρειάζεται υπάρχει συνεννόηση και υπάρχει αυτή η συνεννόηση με τις Βρετανικές Βάσεις.

Σε ερώτηση ποιος θα αστυνομεύσει για την ασφάλεια των επισήμων στην τελετή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε παρατήρηση αν θα εποπτεύει η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο, σημείωσε ότι «αυτά θα τα δούμε εν καιρώ».

«Γίνεται μια συζήτηση, επαναλαμβάνω, σε επιτελικό πρακτικό επίπεδο και αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια», σημείωσε.

Εξήγησε ότι «πριν λίγο από καιρό είχε ληφθεί η απόφαση για να γίνει η τελετή στο Κούριο».

«Αυτά», σημείωσε, «είναι σε διαδικασία συζήτησης των ζητημάτων, πώς θα γίνουν και πολύ σύντομα θα μπορούμε πολύ συγκεκριμένα να τοποθετηθούμε».

Σε παρατήρηση ότι «οι βρετανικές Βάσεις δεν θεωρούνται μέρος του εδάφους της ΕΕ», ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν «αυτό παύει να είναι έδαφος της Κύπρου, μέρος της ιστορίας και της κληρονομιάς μας».

«Εμείς θα δεχόμασταν αυτόν το χώρο να τον διαγράψουμε και να τον παραγράψουμε;. Δέστε κι αυτή την πτυχή», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι υπήρχε η δυνατότητα να επιλεγούν άλλοι αρχαιολογικοί χώροι για την διεξαγωγή της τελετής, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι το σκεπτικό με το οποίο επιλέχθηκε ο χώρος του Κουρίου είναι επειδή πρόκειται για ένα χώρο «με εξαιρετική ιστορική σημασία κοντά σε άλλους χώρους που χαρακτηρίζουν την ιστορία της Κύπρου, ως χώρος που γέννησε την Αφροδίτη, ως χώρος που γέννησε και παρήγαγε πολύ σημαντικό πολιτισμό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: