7.4.12

Κάλπες ιστορικής σημασίας...


Θα είναι μια έντονα πολιτική εβδομάδα αυτή που ξεκινά αύριο. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της θα δοθεί κι επισήμως το μήνυμα ότι η χώρα εισέρχεται, για μια ακόμα φορά, τα τελευταία χρόνια, σε προεκλογική περίοδο. Από την κυβέρνηση Καραμανλή και μετά, καμία κυβέρνηση δεν... κατόρθωσε να εξαντλήσει τετραετία, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι ο πολιτικός χρόνος στη χώρα μας έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι η εξέλιξη αυτή θα «επιβαρυνθεί» περαιτέρω στα προσεχή χρόνια, υπό την έννοια ότι ο συγκεκριμένος χρόνος θα μικρύνει ακόμα περισσότερο.

Το ζητούμενο ωστόσο είναι αν χωρίς σταθερές και με βάθος χρόνου κυβερνήσεις θα είναι δυνατόν να υπηρετηθούν οι επιταγές της τρόικας και αν θα καταστεί δυνατό να υλοποιηθούν τόσο σκληρά και δύσκολα προγράμματα αναδιάρθρωσης όπως το τρέχον. Το πιθανότερο είναι πως όχι και αυτή ακριβώς την αγωνία εκφράζουν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας με τις τελευταίες δηλώσεις τους υπέρ μιας ισχυρής, μνημονιακής, κυβέρνησης, που θα πρέπει να προκύψει από τις επόμενες κάλπες.

Το θέμα ωστόσο είναι τι θα συμβεί αν κάτι τέτοιο δεν γίνει τελικώς ή αν στην Ελλάδα επικρατήσει τόση και τέτοια πολιτική ρευστότητας που οι πιστωτές της θεωρήσουν ότι τα κεφάλαια τους δεν είναι διασφαλισμένα. Σε αυτό το ερώτημα απάντηση μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθεί εύκολα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Η βραδιά της 6ης Μαΐου, πάντως, εξ όλων των παραπάνω και όχι μόνο, αποκτά μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: