4.4.12

Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε όλη την Κύπρο...


Λευκωσία: Η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε σχεδόν όλους τους καταναλωτές ολοκληρώθηκε μέχρι τις 10 το πρωί αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς. Προστίθεται πως οι ακριβείς λόγοι της βλάβης διερευνώνται.

Σύμφωνα με...
την ανακοίνωση, στις 04:39 σήμερα σημειώθηκε διαταραχή στο Δίκτυο Μεταφοράς. Διακόπηκε η διασύνδεση του δικτύου με αυτό των κατεχομένων και αποσυνδέθηκαν ηλεκτρογεννήτριες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας λόγω αυτόματης λειτουργίας των συστημάτων προστασίας ώστε να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη σε εξοπλισμό, προστίθεται.

Αυτό, αναφέρεται, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής σε όλους σχεδόν τους καταναλωτές.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εκτακτων περιστατικών του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και της ΑΗΚ και η επαναφορά της παροχής άρχισε γύρω στις 06:00 και συνεχίστηκε σταδιακά με τάχιστους ρυθμούς.

Η διακοπή στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε τα ξημερώματα όταν τέθηκε εκτός λειτουργίας μια από τις μονάδες παραγωγής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της Δεκέλειας και μια μονάδα ατμού στο Σταθμό Μονής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Ηλεκτρισμού (ΑΗΚ), τη βλάβη στη μονάδα ακολούθησαν αλυσιδωτές διακοπές και βλάβες σε άλλες μονάδες, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλο το σύστημα ηλεκτροδότησης και να λειτουργεί μόνο μία μονάδα της ΑΗΚ.

Από την πρώτη στιγμή η ΑΗΚ και οι αρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό και συνεργεία της Αρχής Ηλεκτρισμού καταβάλουν από την πρώτη στιγμή προσπάθειες για επιδιόρθωση των βλαβών και επαναφορά σε λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το πρόβλημα ήταν «πολύ μεγάλο» και σε παγκύπρια κλίμακα.

Ωστόσο, μετά τις προσπάθειες των συνεργείων της ΑΗΚ, άρχισε σταδιακά λίγο μετά τις 08:00 η παροχή ρεύματος.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Δεκέλειας, Ανδρέας Πολυδωρίδης, ανέφερε ότι «λόγω του χαρακτήρα του φορτίου και επειδή αυτή η μονάδα τέθηκε εκτός λειτουργίας, οι υπόλοιπες μονάδες έχουν ξεπεράσει κάποια όρια στο χαρακτήρα του φορτίου τους. Δούλεψαν οι προστασίες και διαδοχικά τέθηκαν εκτός λειτουργίας και οι υπόλοιπες μονάδες παραγωγής από τις έξι συνολικά που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να δουλεύει μόνο μία μονάδα στο Σταθμό», είπε.

Πρόσθεσε ότι «επειδή την ώρα που σημειώθηκε το συμβάν, ολόκληρη η Κύπρος τροφοδοτείτο με ηλεκτρικό ρεύμα από τη Μονάδα Δεκέλειας υπήρξε ένα πιο γενικευμένο πρόβλημα».

Εξήγησε ακόμα ότι «σοβαρή βλάβη δεν υπάρχει και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαθίσταται σταδιακά». Είπε πως «σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας θα έπρεπε να δοθεί κάποιο φορτίο ο χαρακτήρας του οποίου να μας επιτρέπει να επανέλθουμε ομαλά».

Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Πολυδωρίδης «υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση, αλλά σιγά - σιγά οι μονάδες λειτουργούν και σταδιακά αποκαθίσταται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσα σε δύο με τρεις ώρες αναμένεται να αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κύπρο», κατέληξε.

Σοβαρά προβλήματα

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας σε ώρες αιχμής, ενώ αρκετοί πολίτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες.

Η Αστυνομία τέθηκε αμέσως σε κινητοποίηση για ρύθμιση της τροχαίας δίνοντας έμφαση σε κεντρικά σημεία όπου η κίνηση είναι αυξημένη. Μέχρι και τις 11 σε αρκετά σημεία οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούσαν.

Σημειώθηκαν μικροδυστυχήματα παγκυπρίως ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων πήγαν με καθυστέρηση στις εργασίες τους.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε σε 24 περιπτώσεις παγκυπρίως να απεγκλωβίσει ανθρώπους που παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες.

Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν από τις 6 μέχρι τις 8:30.

Διαβεβαιώσεις Στεφάνου για επάρκεια κατά την κυπριακή προεδρία

Το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, συνέστησε υπομονή μέχρις ότου ολοκληρωθεί από τους ειδικούς η διερεύνηση των αιτίων της βλάβης στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα ότι επί κυπριακής προεδρίας της ΕΕ θα υπάρχει επάρκεια ρεύματος, αφού έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν ληφθεί οι δέουσες αποφάσεις.

Σε σχόλιο ότι το πρόβλημα φαίνεται να εμφανίστηκε λόγω του τερματισμού της σύνδεσης με τα κατεχόμενα εξαιτίας βλάβης, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στους τεχνικούς.

«Αυτά τα ζητήματα είναι τεχνικά ζητήματα, περιμένουμε και εμείς ενημέρωση τόσο από την ΑΗΚ όσο και από τον Ρυθμιστή του Δικτύου, και ανάλογα θα δούμε και εμείς τί κάνουμε, αλλά αυτά είναι ζητήματα της Αρχής Ηλεκτρισμού και του Ρυθμιστή», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή προεδρία και σε παρατήρηση ότι κινδυνεύει η Κύπρος να μείνει εκτεθειμένη, ο Στ.Στεφάνου υπενθύμισε δηλώσεις και διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων που αφορούν τα ζητήματα ηλεκτρικού ρεύματος και ευρύτερα της ενέργειας.

«Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις και μέτρα έτσι ώστε το επόμενο καλοκαίρι, που είναι και η προεδρία η κυπριακή, να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο και ήδη έχουν δρομολογηθεί και γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε.

Σε άλλη παρατήρηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι, επειδή λέγεται «περί βλάβης στα κατεχόμενα», ακόμη τα αίτια διερευνώνται, και συνέστησε υπομονή μέχρι να ανακοινωθούν τα ακριβή αίτια από τους ειδικούς...

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: