19.4.12

Η σφαγή των συντάξεων πάει για μετά τις εκλογές...


Ένα μήνα αναβολή λόγω… εκλογών παίρνουν οι προβλεπόμενες κανονικά από την επόμενη εβδομάδα -με βάση το Μνημόνιο 2- αναδρομικές από την 1η Ιανουαρίου 2012 περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις (οι τρίτες κατά σειρά μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, χωρίς να ...
συνυπολογίζονται οι μειώσεις εισοδημάτων εξαιτίας της φορολογίας). Οσο και αν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε μηχανογραφική αδυναμία, όλα τα στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση Παπαδήμου επέλεξε να μην οδηγηθούν οι περισσότεροι από 2,3 εκατ. συνταξιούχοι στις κάλπες έχοντας νωπό στις μνήμες τους ένα ακόμη μέτρο υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου τους.



Το… πρόβλημα



Η είδηση ότι οι μειώσεις κατά 12% στα ποσά των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, μικτά, και από 10% έως 20% στις επικουρικές άνω των 200 ευρώ το μήνα, μικτά, τελικά δεν θα γίνουν με την πληρωμή των οφειλομένων του Μαΐου έγινε γνωστή χθες νωρίς το απόγευμα από κύκλους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι επειδή η ΗΔΙΚΑ (ο φορέας που αποτελεί την «καρδιά» του μηχανογραφικού συστήματος των Ταμείων) δεν κατάφερε να είναι έγκαιρα έτοιμη, «οι προβλεπόμενες από το Μνημόνιο 2 περικοπές δεν θα γίνουν πάνω στις συντάξεις του Μαΐου, αλλά θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις του Ιουνίου».

Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι όλων των Ταμείων δεν θα δουν καμιά διαφορά στα ποσά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) που θα τους καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα. Οι νέες, μεταμνημονιακές μειώσεις θα γίνουν με την πληρωμή των οφειλομένων του Ιουνίου, δηλαδή περίπου τρεις εβδομάδες μετά το κλείσιμο της κάλπης των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου του 2012.



Κρύβουν την αλήθεια



Συνδικαλιστικοί κύκλοι χθες, μετά τη γνωστοποίηση της είδησης για την αναβολή κατά ένα μήνα των προβλεπόμενων από το Μνημόνιο 2 περικοπών, υποστήριζαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η δικαιολογία περί αδυναμίας εφαρμογής του μέτρου από την ΗΔΙΚΑ μοιάζει με «πρωταπριλιάτικο αστείο». Οπως ανέφεραν, «σε κανέναν από τους δύο γύρους των μειώσεων που προηγήθηκαν την προηγούμενη διετία, με βάση το αρχική Μνημόνιο της 5ης Μαΐου του 2010, δεν υπήρξε μηχανογραφικό πρόβλημα για το “ψαλίδισμα” των συντάξεων. Γιατί ειδικά τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, παρουσιάστηκε ένα τέτοιο πρόβλημα, όταν μάλιστα οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι για το “πώς” θα γίνουν οι μειώσεις είχαν εκδοθεί και αποσταλεί προς τους αρμοδίους από τα τέλη του Μαρτίου;».



Το αναδρομικό μαχαίρι που προβλέπεται



Δεδομένο αποτελεί ότι οι συνταξιούχοι δεν θα γλιτώσουν από τις ήδη νομοθετημένες περικοπές, αφού το μέτρο αυτό δεν αποσύρεται, παρά μόνο παίρνει μια αναβολή ενός μήνα. Τα ποσά τα οποία θα λάβουν στα τέλη του Μαΐου θα είναι μειωμένα ως εξής:



* Κατά 12% θα μειωθούν τα ποσά των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ το μήνα, μικτά.



* Κατά 10%, στο σύνολο του ποσού, θα μειωθούν οι επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ το μήνα μικτά (μετά την περικοπή δεν θα μπορούν να είναι κάτω των 200 ευρώ), κατά 15% όσες είναι από 250,01 έως και 300 ευρώ (μετά τη μείωση δεν θα μπορούν να είναι μικρότερες των 225 ευρώ) και κατά 20% όσες είναι από 300,01 ευρώ και πάνω (μετά τη μείωση δεν θα δύνανται να είναι κάτω των 253 ευρώ).



Μάλιστα, από τις συντάξεις του Ιουνίου θα αρχίσουν να παρακρατούνται και τα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Η παρακράτησή τους, όπως ήδη έχει προβλεφθεί νομοθετικά, θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: