18.4.12

Το «φτωχότερο» Πάσχα της τελευταίας δεκαετίας για το εμπόριο και τον τουρισμό...


Για το φτωχότερο Πάσχα της τελευταίας δεκαετίας, σε επίπεδο πωλήσεων, κάνει λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Εθνικού Εμπορίου, πράγμα που δείχνει ότι η χρεοκοπία δεν είναι καν προ των πυλών, αλλά έχει κυριεύσει και το υψηλότερο φρούριο και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Από ... την άλλη μεριά η επιβατική κίνηση τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ήταν δραματικά μειωμένη, με κατακόρυφη πτώση τις μέρες της Μεγάλης Τρίτης και Μεγάλης Τετάρτης.

Όσον αφορά στην επιβατική κίνηση, αυτή εμφανίστηκε πτωτική στο λιμάνι του Πειραιά. Με εξαίρεση την 11η Απριλίου, που λόγω της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εκτελέστηκαν περιορισμένα δρομολόγια, την 6η και 7η Απριλίου η πτώση στην διακίνηση κυμάνθηκε περί το 27%, την 8η Απριλίου σημειώθηκε πτώση περί το 14% , ενώ την 9η σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 14%. Δραματική ήταν η πτώση την 10η και 11η Απριλίου, που φέτος διακινήθηκαν 4.284 και 6.973 επιβάτες αντίστοιχα, τις ίδιες πασχαλινές μέρες είχαν διακινηθεί 18.468 και 30.975 επιβάτες αντίστοιχα.

Παρόμοια ήταν η κίνηση και στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου αν και η την 9η Απριλίου η κίνηση ήταν ενισχυμένη σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα πέρυσι, η πτώση ήταν δραματική την 10η και 11η Απριλίου. Ενώ λόγω της 48ωρης απεργίας την 10η και 11η διακινήθηκαν 265 και 1282 επιβάτες αντίστοιχα, ενώ τις ίδιες μέρες πέρυσι η κίνηση είχε διαμορφωθεί στους 3.590 και 5.706 επιβάτες, αντίστοιχα.

Αναφορικά με την κυκλοφορία ρευστού στην αγορά, δεδομένου ότι αποτελεί «είδος προς εξαφάνιση», η Εθνική Συνομοσπονδία Εθνικού Εμπορίου εκτιμά ότι το φετινό Πάσχα ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου ήταν μειωμένος κατά 15% και του τζίρου του Λιανικού Εμπορίου των Τροφίμων και των Ποτών κατά περίπου 10% τις δυο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου. Ο συνολικός τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως στα περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς υπολογίζεται ότι περιορίστηκε στα 4,5 δισ. ευρώ και ο τζίρος των τροφίμων μειώθηκε σε λιγότερο από 570 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι τιμές συγκρατήθηκαν κατά 10% μεσοσταθμικά, πράγμα που μετρίασε την υποχώρηση του συνολικού κύκλου εργασιών.

«Οι μικρομεσαίοι, τόσο ως έμποροι αλλά και ως καταναλωτές, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δεν επιλέγουμε πλέον, μεταξύ ακριβού και φθηνού, αλλά μεταξύ φθηνού και φθηνότερου και αυτό οφείλουμε να προσφέρουμε για να αναστήσουμε την ελληνική αγορά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε: ««Η προσεκτική τιμολόγηση αγαθών από την πλευρά του εμπορίου είναι απαραίτητη και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί εντονότερα μετά την πασχαλινή αγορά, ώστε να καταστήσει τις επιπτώσεις από τη δραστική μείωση των μισθών και εισοδημάτων, όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τον Γολγοθά του 2012»...

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: