17.4.12

Μπρέιβικ: «Θα το ξανάκανα»...


«Οι πράξεις μου βασίστηκαν στην καλοσύνη και όχι στο κακό. Θα το έκανα ξανά», είπε στη διάρκεια της πρώτης κατάθεσής του ενώπιον του δικαστηρίου ο Νορβηγός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που... έχει ομολογήσει ότι σκότωσε 77 ανθρώπους σε διπλή επίθεση πέρυσι το καλοκαίρι.

«Πραγματοποίησα την πλέον καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο ίδιος, διαβάζοντας την κατάθεσή του.

«Στέκομαι εδώ ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και του νορβηγικού κινήματος αντίστασης», πρόσθεσε.

Ο Μπρέιβικ έχει ομολογήσει τις επιθέσεις αλλά δηλώνει αθώος, υποστηρίζοντας ότι έπραξε για να υπερασπιστεί τη χώρα του που είναι αντιμέτωπη με την απειλή της πολυπολιτισμικότητας.

Ο κατηγορούμενος προσήλθε σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει χαμογελαστός, απευθύνοντας και πάλι ναζιστικό χαιρετισμό.

Νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο αποφάσισε να εξαιρέσει, για λόγους μεροληψίας, έναν από τους πολίτες-δικαστές κατά την σημερινή δεύτερη ημέρα της δίκης του Nορβηγού, μετά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε ζητήσει μέσω του διαδικτύου να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Μπρέιβικ.

Πρόκειται για τον Τόμας Ιντρεμπόε, ο οποίος εξαιρέθηκε επειδή είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης σχόλιο στο οποίο ανέφερε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί στον Μπρέιβικ η θανατική ποινή.

Σύμφωνα με νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιντρεμπόε είχε γράψει στο Facebook στις 23 Ιουλίου 2011, δηλαδή μία ημέρα μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ, ότι «η θανατική ποινή είναι η μοναδική κατάλληλη τιμωρία στην υπόθεση αυτή». Ο Ιντρεμπόε παραδέχθηκε ότι έγραψε το συγκεκριμένο σχόλιο.

Για το λόγο αυτό, η δίκη διακόπηκε αμέσως μετά την έναρξή της και επαναλήφθηκε αφού αποφασίστηκε η εξαίρεση του βοηθού δικαστή Τόμας Ιντρρεμπόε. Στη δίκη συμμετέχουν δύο δικαστές και τρεις εθελοντές βοηθοί, δηλαδή πολίτες χωρίς νομική εκπαίδευση.

Χθες ο 33χρονος παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος ισχυριζόμενος ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα.

Το κατηγορητήριο αναφέρει με λεπτομέρειες πως ο Μπρέιβικ πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε περιοχή με κυβερνητικά κτήρια του Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, και πως σκότωσε 69 ανθρώπους σε νησί όπου κατασκήνωναν μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος κοντά στην πρωτεύουσα.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: