5.4.12

Τεχνοκράτης των αγορών η ένας άβουλος υπάλληλος;...


kourdistoportocali
Από τον Βασίλη Μπόνιο

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απεκάλεσαν τον Παπαδήμο, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, "υπάλληλο" της Τρόικας, επιτιμητικά.

Τα ίδια χολερικά σχόλια ακούγονται άλλωστε και... για τους υπόλοιπους ηγέτες των φιλο-Μνημονιακών κομμάτων, από τους οργισμένους πολίτες.

Έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος με τον Παπαδήμο στο Μαξίμου, διάστημα στο οποίο ο «Έλληνας Μόντι», έδειξε δείγματα γραφής.

Μόνο που αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τα χαρακτηριστικά του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος με το που ανέλαβε και σε μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε να βγάλει-επικοινωνιακά αλλά και στη κυριολεξία- τη γειτονική χώρα από το μάτι των αγορών και του κυκλώνα.

Ο Μόντι δεν χαρίσθηκε στους πλούσιους και ισχυρούς τις γειτονικής χώρας. Το ιταλικό ΣΔΟΕ τους τσιμπούσε ακόμη και στις πίστες του σκι αφού είχαν παρκάρει τα πανάκριβα καγιέν τους.

Οι παρεμβάσεις του-μεταρυθμίσεις στην οικονομία ήταν αποφασιστικές και δίχως δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Δεν υπήρξαν εκεί αιώνιες ταλαντεύσεις όπως συμβαίνει εδώ με τους φορτηγατζήδες, τους ταξιτζήδες, το σαθρό Δημόσιο και πάει λέγοντας.

Ναι, ο Μόντι είναι ένας τεχνοκράτης (των αγορών) των έργων κι όχι των λόγων και της παραμυθίας.

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα του Παπαδήμου ο οποίος μπορεί να έκανε και 15 μέρες για να αντικαταστήσει έναν υφυπουργό της πλάκας.

Η προκλητική του ανεπάρκεια, όπως έχουμε τονίσει στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» αποκαλύφθηκε όταν σχημάτισε κυβέρνηση με 52 φθαρμένα υλικά. Ακόμη και εκείνοι που έβαλαν πλάτη για να έλθει στην Ελλάδα απόρησαν με την δειλία του και τους συμβιβασμούς του.

Δύο φορές τουλάχιστο δεν κατάφερε να επιβάλλει πρόσωπο της επιλογής του στο κρίσιμο υπ. Οικονομικών. Όταν σχημάτισε την κυβέρνησή του αλλά και πολύ πρόσφατα όταν έκανε τον μίνι ανασχηματισμό. Απέναντί του και στις δύο περιπτώσεις βρήκε τον Βενιζέλο ο οποίος του επέβαλε αρχικά τον εαυτό του και στη συνέχεια τον Βενιζέλο.

Είναι ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαχρήστου αμφισβητεί το αν και κατά πόσο ο Παπαδήμος έχει δυνατότητα παρέμβασης στις Βρυξέλλες και σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Είναι και ο ίδιος ο Παπαδήμος που έχει δώσει κατ’ επανάληψη την εντύπωση του άτολμου και συμβιβασμένου «ηγέτη». Ακόμη και το ταξίδι στη Κύπρο έρχεται να ακολουθήσει κι όχι να προηγηθεί την επίσκεψη του Βενιζέλου.

Συζητώντας πρόσφατα με έμπειρο πολιτικό για το φαινόμενο Παπαδήμο και την δυστοκία του άκουσα με προσοχή την άποψή του.

-Ο Παπαδήμος έχει τη νοοτροπία υπαλλήλου. Μην σας εκπλήσσει λοιπόν η έλλειψη πρωτοβουλιών από μέρους του. Ο άνθρωπος ήταν μια ζωή υπάλληλος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: