4.4.12

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στην Ελλάδα για την πρώτη δόση της βοήθειας...


www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη. – Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Με στόχο την αλληλοενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών και προσπαθειών για οικονομική αλληλεγγύη και στήριξη προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την... προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, συνεδρίαση 17 ηγετών και εκπροσώπων ομογενειακών Ελληνοαμερικανικών οργανισμών, ομοσπονδιών και ενώσεων. Στη συνεδρίαση που διήρκεσε δύο περίπου ώρες συμμετέσχον επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου κ. Κούλα Σοφιανού.

Με δεδομένη την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν συμπατριώτες μας στη γενέτειρα και την διάθεση της Ομογένειας να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει, έγινε σύντομη αναφορά σε μέχρι σήμερα σχετικές ενέργειες και συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη και συντονισμένη δράση της Αρχιεπισκοπής και των ομογενειακών οργανώσεων ώστε να μεγιστοποιηθεί η προσφορά των προσπαθειών με ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνάντηση πρόεδροι ή εκπρόσωποι μειζόνων οργανισμών, από τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον κι αλλού.

«Ο χαρακτήρας ήταν διπλός. Είχε σκοπό να μας δώσει πληροφόρηση για του που βρίσκεται σήμερα η προσπάθεια για βοήθεια προς την Ελλάδα και τι έχουν κάνει οι συγκεκριμένοι οργανισμοί. Ακούσαμε ενδιαφέρουσες απόψεις και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει επιτελεστεί σημαίνον έργο βοηθείας ποικίλου τύπου, είτε με τρόφιμα, είτε με ρούχα και χρήματα. Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός ήταν πολύ συγκεκριμένος για δράση και βοήθεια. Η δεύτερη ήταν να δούμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε την όλη εργασία».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμη ότι ανετέθη στον Επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας αυτής και στο εξής, οι ομογενειακοί φορείς μπορούν να απευθύνονται σ’ αυτόν για τις εξελίξεις στις διάφορες προσπάθειες και το συντονισμό των ενεργειών.

«Όπως είπα στο τέλος, αυτή η συνεδρίαση λειτούργησε κι ως είδος δεξαμενής σκέψης (think tank) και πέραν της πληροφόρησης δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων. Μπορώ να σας πω ότι ακούστηκαν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία για το όλο θέμα συμπαραστάσεως με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και ότι κατόπιν συνεννοήσεως μαζί του θα τον επισκεφθεί συντόμως στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αρχιεπίσκοπος αναχωρεί την Κυριακή των Βαΐων για την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμα είτε την Δευτέρα ή την Τρίτη. Την επομένη θα βρίσκεται στο Φανάρι.

Κατά την επίσκεψή του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προγράμματα βοηθείας των δεινοπαθούντων, τα οποία λειτουργούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Μητροπόλεις της Ελλάδος και στις κατά τόπους ενορίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, και θα επιδώσει στον Μακαριώτατο εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την πρώτη δόση από τα χρήματα που εξακολουθούν να συλλέγονται στο «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα συγκεκριμένα προγράμματα βοηθείας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες της Αρχιεπισκοπής και το «Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό» το οποίο, όπως είπε, είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνης της στιγμής το ποσό των 200 χιλιάδων δολαρίων από συνεισφορές των ενοριών, προσφορές μέσω του διαδικτύου και απ’ ευθείας εμβασμάτων προς το Ταμείο και τόνισε ότι η προσπάθεια και συλλογή χρημάτων συνεχίζεται.

Εκτός αυτών υπάρχει προσφορά 500.000 δολαρίων από ανώνυμο Ελληνοαμερικανό, με την προϋπόθεση να διατεθεί μέσω της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε ακόμη ότι η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών της Αρχιεπισκοπής έχει ήδη συνεισφέρει ως πρώτη έκτακτη δόση 25 χιλιάδες δολάρια μέσω του οργανισμού IOCC (International Orthodox Christian Charities – Οργανισμός Διεθνούς Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας).

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε ότι ένα μεγάλο έργο ανακούφισης αυτών που έχουν ανάγκη γίνεται αυτή την περίοδο, από την Εκκλησία της Ελλάδος και απαρίθμησε τους διάφορους τομείς δράσεως όπως τα καθημερινά συσσίτια, την προσφορά ένδυσης και στέγης και την πρόσφατη αναγγελία για την δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων, σημειώνοντας ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει σκοπό να κατευθύνει το κύριο μέρος της βοήθειας μέσω της Ελλαδικής Εκκλησίας προς τους τομείς αυτούς.

Κατά την δίωρη συνεδρίαση πήραν το λόγο όλοι οι εκπρόσωποι των οργανισμών και οργανώσεων που παρευρίσκονταν και παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναλάβει ή που προτίθενται να πραγματοποιήσουν. Παρουσιάστηκαν πολλές απόψεις και νέες ιδέες όχι μόνο στον άμεσο και ειδικό τομέα που αφορά στην αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, αλλά και σε σχέση με μια σειρά άλλων σχετικών θεμάτων όπως η μεταναστευτική πολιτική, η προσφορά εργασίας στην Ελλάδα και εδώ, το θέμα της βίζας για νέους επιστήμονες και η προσωρινή εργασία, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.α.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούσθηκαν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι φορείς που ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, και μάλιστα έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα για διανομή τροφίμων, ρουχισμού και έχουν ήδη αποστείλει χρήματα σε φιλανθρωπικούς φορείς στην Ελλάδα.

Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής να συγκαλέσει την κοινή συνεδρίαση των ομογενειακών φορέων τονίζοντας ότι ο κοινός προγραμματισμός, ο συντονισμός ενεργειών και η αλληλοενημέρωση είναι καθοριστικής σημασίας. Εκφράσθηκε η προθυμία όλων να συνεργαστούν με πνεύμα ενότητος και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή ως το συντονιστικό όργανο για την προσπάθεια.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι εξής εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων: Δημήτριος Κοκότας – Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση (AHEPA), Νικόλαος Λαρυγκάκης – Ελληνοαμερικανικό Ιστιτούτο (AHI), Άντριου Μανάτος – National Coordinated Effort of Hellenes (CEH), Πανίκος Παπανικολάου – Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, Δημήτριος Φίλιος – Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, Γεώργιος Καλύβας – Πανμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, Νικόλαος Πούλης – Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Ιερσέης και Χιακή Ομοσπονδία Ταμείο Βοηθείας της Χίου, Γιώργος Αντωνίου – Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Ηλίας Τσεκερίδης – Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κώστας Κέλλας – Ελληνοαμερικανική Ένωση Τραπεζιτικών (ΗΑΒΑ), Μιχαήλ Θεωδορομπεάκος – Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Σταμάτης Γκίκας – Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Στέλλα Κόκκολη – Ελληνοαμερικανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Η.Π.Α., Μιχαήλ Χαρτοφύλλης – Ελλημοαμερικανική Ένωση Δικηγόρων, Νικόλαος Μεζίτης – Ιατρικός Ελληνικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, Στέλιος Τακεντζής – Ίδρυμα Ελληνικής Ανακούφισης, Γεώργιος Στάμας – Εθνική Ελληνική Εταιρεία (NHS).

ΑΝΤΥ ΜΑΝΑΤΟΣ – ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Ο πρόεδρος της Ενιαίας Προσπάθειας στην Ουάσιγκτον Αντυ Μανάτος, από τις γνωστές προσωπικότητες του ελληνικού λόμπι, αναφέρθηκε σε ιδέες που σχετίζονται με το να πειστεί το Κογκρέσο και η κυβέρνηση να επιτρέψει την αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που θα μπορούν να έλθουν για εργασία στις ΗΠΑ.

«Θα κινηθούμε με προσοχή και σιωπηρά, με τον ίδιο τρόπο που τροποποιήσαμε τη νομοθεσία για την αλλαγή των ποσοστών, ώστε οι Ελληνες μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα. Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να έρχονται περισσότεροι Ελληνες στην Αμερική για εργασία. Οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες ζητούν να καλύψουν κενά στο προσωπικό των επιχειρήσεών τους κι αρκετοί θα ήθελαν αυτές να τις καταλάβουν Ελληνες. Θα μπορούσαν να διαφημίσουν στην Ελλάδα αυτά τα ανοίγματα θέσεων, προσελκύοντας άτομα που θα ήθελαν να εργαστούν για ορισμένα χρόνια στην Αμερική. Θα ήταν βοηθητικό για την Ελλάδα».

Ο κ. Μάνατος εξήγησε πως η σημερινή νομοθεσία επιτρέπει σε επιχειρήσεις να φέρουν άτομα που απασχοληθούν ως εκπαιδευόμενοι (interns).

«Με τη βοήθεια ειδικευμένων σε μεταναστευτικά θέματα δικηγόρων θα μελετήσουμε όλες αυτές τις πτυχές. Έτσι, σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η νομοθεσία και στη συνέχεια να δούμε τι τροποποιήσεις μπορούμε να κάνουμε στους νόμους, συμπεριλαμβανόμενης και της αύξησης του μεριδίου των Ελλήνων που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Δεν είναι εύκολο, γιατί και στην Αμερική υπάρχει ανεργία. Αρα, το αίτημά μας προς το Κογκρέσο θα πρέπει να είναι καλά στοιχειοθετημένο και να παρουσιαστεί σωστά. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε».

ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΗΣ – HELP CHIOS RELIEF FUND

«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Χρειάζεται συντονισμός και θέλω να δω τον Αρχιεπίσκοπο να αναλαμβάνει την ηγεσία των προσπαθειών για αλληλεγγύη και βοήθεια προς την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα και πιστεύω όλοι όσοι συμμετείχαμε θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Θα έχουμε κι άλλη συνάντηση, μετά την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου από την Αθήνα, όπου θα δει προσωπικά πως έχουν τα πράγματα».

Σε σχέση με το ταμείο Help Chios Relief Fund που ιδρύθηκε πρόσφατα, ο κ. Πουλής είπε πως υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχθηκε 20.000 δολάρια και έχουν ληφθεί υποσχέσεις για ακόμη 20.000.

«Την Τρίτη στείλαμε την πρώτη επιταγή στον Μητροπολίτη Χίου και θα προβούμε σε ανακοίνωση για το θέμα. Συνεχίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με Χιώτες της Αμερικής και ευελπιστούμε ότι θα επιδείξουν γενναιοδωρία».

Το ταμείο έχει στόχο να καλύπτει μηνιαία ένα μέρος της δαπάνης που υφίσταται η Μητρόπολη Χίου, σιτίζοντας ημερησίως περί τα 400 άτομα.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΣΠΟΝΔΙΑ

«Ο Σεβασμιότατος μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Αρχιεπισκοπή Αμερική για βοήθεια προς την Ελλάδα, που βρίσκεται η προσπάθεια για συλλογή χρημάτων και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδας κι οι ενορίες της προσφέρουν επί καθημερινής βάσης συσσίτιο σε 250.000 άτομα. Οι εκπρόσωποι των οργανισμών που συμμετείχαν στην συνάντηση ανέπτυξαν ο καθένας χωριστά τις δραστηριότητες που έχουν αναλάβει και εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς μπορούμε όλοι συλλογικά με την Αρχιεπισκοπή να βοηθήσουμε.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί την Ελλάδα πριν το Πάσχα για να ανταλλάξει απόψεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και άλλους οργανισμούς και να βρεθούν οι αποτελεσματικότεροι τρόποι για την παροχή βοήθειας».

Ερωτηθείς για το τι αποφάσεις έχει λάβει σχετικά η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι στο 40ό της συνέδριο η ΚΟΑ αποφάσισε να συμμετάσχει στη συλλογική προσπάθεια.

«Αναπτύξαμε στον Αρχιεπίσκοπο την απόφαση του συνεδρίου μας τα χρήματα από την Αμερική να μην διατίθενται σε ένα γενικό ταμείο, αλλά να δίδονται σε ειδικούς σκοπούς, ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα που διατίθεται η βοήθεια και να υπάρχει διαφάνεια. Εμείς είπαμε πως μπορούμε να καλύπτουμε ορισμένα λειτουργικά έξοδα κάποιων παιδικών σταθμών, οι οποίοι και λόγω του βαρύ χειμώνα, αλλά και της διακοπής δημόσιας χρηματοδότησης, είχαν προβλήματα στη λειτουργία τους. Δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς πετρελαίου θέρμανσης. Προσφερθήκαμε, αν κάποιος παρόμοιος οργανισμός έχει ανάλογη ανάγκη, μπορούμε να καλύψουμε τη δαπάνη της αγοράς πετρελαίου, ή οποιοδήποτε άλλο συγκεκριμένο λειτουργικό του έξοδο».

Δρ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΖΙΤΗΣ – ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΥ

«Συζητήσαμε για τρόπους βοήθειας προς την Ελλάδα. Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Νέας Υόρκης έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο να συνεργαστεί με τους γιατρούς της Ελλάδας και να βοηθήσει στο να έλθουν εδώ άτομα που θέλουν να προχωρήσουν σε ειδικότητες, ή και στον ερευνητικό τομέα. Να δημιουργήσουμε θέσεις για να τους απασχολήσουμε εδώ και ενδεχομένως, να μπορέσουμε κάποια από αυτά τα άτομα να τα φέρουμε για να εργαστούν στην Αμερική. Αυτό συνεχίζεται.

Υπάρχουν παράλληλα ορισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία σχετίζονται με τους φοιτητές και αφορούν σε ανταλλαγή. Υπάρχει ανταλλαγή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (καθηγητής Ζαννής) με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το ίδιο συμβαίνει και με θερινά προγράμματα, όπως πχ της Παγκόσμιας Ενωσης Βιομετρικής, που θα έχει το συνέδριο στη Μάνη κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουμε.

Κοιτάζουμε επίσης και τα μεγάλα θέματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, που σχετίζονται και με κληροδοτήματα της Ομογένειας στη γενέτειρα, όπως το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το Παναρκαδικό στην Τρίπολη, το Βενιζέλειο στην Κρήτη κ.α. Τα νοσοκομεία αυτά έχουν βρεθεί σε ανάγκη, περισσότερο από πλευράς καθοδήγησης, παρά οικονομικής υποστήριξης και κοιτάζουμε πως θα μπορέσουμε να ενεργοποιηθούμε και να βοηθήσουμε με την παρουσία μας και με στενότερη σχέση, για να δώσουμε και την κατάλληλα τροχιά. Γιατί όπως και σ’ άλλα πράγματα, η κατάσταση έχει εξοκείλει».

ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΚΕΡΙΔΗΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΥ

Ακούσαμε πολλές καλές ιδέες. Υπήρχε στα λόγια ουσία, όμως απομένει να δούμε τι θα υλοποιήσουμε απ’ αυτά. Θα έχουμε κι άλλη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, γιατί αυτή ήταν η πρώτη. Ισως στο επόμενο να κάνουμε έναν απολογισμό να δούμε τι κάναμε ο καθένας χωριστά.

Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια συγκεντρώνοντας ρούχα, τα οποία και θα πρέπει να αρχίσουμε να πακετάρουμε, γιατί λόγω της παρέλασης δεν είχαμε χρόνο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΑΕ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Ο συντονιστής ΗΠΑ του Θεόδωρος Σπυρόπουλος λόγω της συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σύσκεψη. Μιλώντας νωρίτερα στην εφημερίδα μας είπε:

«Πιστεύω ότι η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου είναι πάρα πολύ καλή και αξιόλογη. Όμως δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες συναντήσεις όταν υπάρχει μία κρίση, που τις περισσότερες φορές μας βρίσκει απροετοίμαστους (όπως η προηγούμενη σύσκεψη που έγινε με την ευκαιρία των πυρκαγιών στην Ηλεία) αλλά συνεχής, με στόχο τη σύσταση μιας ομάδας Ελληνοαμερικανών οι οποίο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μένα ταμείο το οποίο θα έχει σχέση και με την Ομογένεια και με την Ελλάδα. Αν και δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ τη στηρίζω απόλυτα.

Μπορούμε να προσφέρουμε και ηθικά και υλικά προς την Ελλάδα. Η εποχή είναι δύσκολη και η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων πιστεύω είναι σοβαρότερη από την οικονομική. Μπορούμε να τους στηρίξουμε και ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: