11.4.12

Αφετηρία με «καμπανάκι» Παπαδήμου...


Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο διάγγελμά του προς τον λαό θα κάνει έναν μίνι απολογισμό και θα τονίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία της χώρας χωρίς...
εμπόδια, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά και η κρίση δεν έχει τελειώσει.
Μία ιστορική ημέρα -μία αφετηρία, ένας ουσιαστικά εθνικός στόχος και πολλές ευθύνες για τα κόμματα σχετικά με τη στάση τους την «επόμενη μέρα»- είναι η σημερινή της προκήρυξης των εκλογών για τις 6 Μαΐου.

Ακριβώς ύστερα από πέντε μήνες της ορκωμοσίας της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο (11 Νοεμβρίου 2011), ο πρωθυπουργός συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο, ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δρομολογεί τις διαδικασίες, προκηρύσσοντας εκλογές για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Η απόφαση είχε στην πραγματικότητα ληφθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν, με την «υποσημείωση» ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν κάποια κοντινή Κυριακή της 6ης Μαΐου.
Εκλογές για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος
Εκλογές για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος

Χθες η Βουλή ολοκλήρωσε το βασικό νομοθετικό της έργο, που αφορούσε κυρίως την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, και από σήμερα «διαλύεται», καθώς είναι θέμα χρόνου η τοιχοκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος περί εκλογών στην πύλη του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αρχίζοντας από το τέλος προς την αρχή των «σημειώσεων» του πρωθυπουργού στην ατζέντα του, το βράδυ, γύρω στις οκτώ, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το διάγγελμα συζητήθηκε λέξη προς λέξη σε χθεσινοβραδινή πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των συνεργατών του, των κ. Π. Καψή, Γ. Παγουλάτου, Δ. Τσιόδρα και άλλων, με στόχο να αναλυθεί προσεκτικά κάθε «γωνία» του ή φράση που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, πάντως, ο κ. Παπαδήμος δεν πρόκειται παρά να εντάξει στο διάγγελμά του έναν μίνι απολογισμό των όσων κατάφερε η κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστους μήνες για τη διάσωση της οικονομίας, τη μείωση του χρέους (PSI) και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών που εκ των πραγμάτων πρέπει να συνεχιστούν σε όλους τους τομείς.

Το στοίχημα του Ιουνίου
Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα κάνει εν πολλοίς έκκληση προς όλους, στα κόμματα, στους αρχηγούς και δη στους πολίτες, να αντιληφθούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά κι ότι μέχρι (και) τον Ιούνιο χρειάζεται να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια μια πορεία διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και νέων σκληρών μέτρων, ώστε να σωθεί η πατρίδα.

Η δική του απόφαση, εν τω μεταξύ, παραπέμπει στο να διατηρηθούν οι αναγκαίοι ρυθμοί κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς στις 15 Μαΐου πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει την επόμενη έκθεση προόδου προς τους δανειστές μας. Πολύ απλά: δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού μέχρι τις εκλογές.

Στο διάγγελμά του είναι λοιπόν πασιφανές ότι θα επιχειρήσει, χωρίς να αφήνει «κενά» που μπορεί να θεωρηθούν ότι παρεμβαίνει στη λειτουργία των κομμάτων, να μιλήσει για τον εθνικό στόχο της χώρας.

Η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει φυσικά για εθνικό λόγο. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει βασιστεί στο άρθρο 41 του Συντάγματος (παρ. 1 και 2) και στη λογική ότι ο εθνικός λόγος δεν μπορεί παρά να είναι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας, η παραμονή στην Ευρώπη και στο ευρώ, καθώς είναι σαφές και εξαιρετικά απαιτητικό το διακύβευμα για τους επόμενους μήνες και ειδικά για τον Ιούνιο, όπου πρέπει να αποφασιστεί σειρά σκληρών πρωτοβουλιών - «διότι η κρίση δεν έχει τελειώσει», όπως επαναλαμβάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, στις 3 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου (θα συζητήσουν και για την πράξη σχετικά με τις τράπεζες), ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την έγκριση για την προκήρυξη των εκλογών, αφού στις 5 το απόγευμα θα ενημερώσει τον κ. Κάρολο Παπούλια, που με τη σειρά του θα εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: