18.4.12

ΟΗΕ: «Μετ΄εμποδίων» το έργο των παρατηρητών στη Συρία...


Οι παρατηρητές του ΟΗΕ δεν κατέληξαν ακόμα σε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για το "πρωτόκολλο" που θα καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιήσουν την αποστολή τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την εξέλιξη της όλης επιχείρησης, δήλωσαν...
διπλωμάτες από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το πρωτόκολλο αυτό επιτρέπει στους πρώτους οκτώ παρατηρητές να μετακινούνται σε όλη τη χώρα.

Αν η κατάσταση δεν αλλάξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν θα περάσουμε στην επόμενη φάση που προβλέπει την πλήρη ανάπτυξη της αποστολής (περίπου 250 παρατηρητές)», επισήμανε διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει νέα απόφαση που θα επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη της αποστολής.

«Οι συνθήκες που θέλουμε και είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και των υπόλοιπων παρατηρητών δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί», ανέφερε από την πλευρά της η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται, οι βιαιότητες συνεχίζονται, οι βομβαρδισμοί της Χομς εντείνονται», πρόσθεσε η ίδια.

Μιλώντας στο CNN επισήμανε ακόμη ότι «αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αν η κυβέρνηση της Συρίας δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και η βία αυξηθεί θα είναι πολύ δύσκολο για το Συμβούλιο να στείλει άοπλους παρατηρητές σε έναν ανοικτό πόλεμο».

«Πιστεύω πως υπάρχει κίνδυνος οι Σύροι να μην δεχτούν όλες τις προϋποθέσεις» που είναι αναγκαίες για τη σωστή εξέλιξη της αποστολής, δήλωσε διπλωμάτης και πρόσθεσε: «θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στο τέλος της εβδομάδας».

«Φαίνεται πως οι Σύροι σκόπιμα βάζουν εμπόδια», επισήμανε άλλος διπλωμάτης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα κάνει σήμερα απολογισμό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του έργου των πρώτων παρατηρητών και ο ειδικός απεσταλμένος Κόφι Αναν θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε την Τρίτη τις συριακές αρχές να διασφαλίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των παρατηρητών και πρόσθεσε πως η ΕΕ θα παραχωρήσει ελικόπτερα και αεροσκάφη για τη μελλοντική αποστολή επιτήρησης της εκεχειρίας.

«Είναι ευθύνη της συριακής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ελεύθερη μετακίνηση και πρόσβαση των παρατηρητών», υπογράμμισε ο Μπαν Κι Μουν και κατέληξε σημειώνοντας πως «θα πρέπει να επιτραπεί στους παρατηρητές να μετακινούνται σε όποια περιοχή επιθυμούν για να επιτηρούν τον τερματισμό των βιαιοτήτων».

Πηγές: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: