5.4.12

Βρέθηκαν στοιχεία για τους δικαιούχους γερμανικών αποζημιώσεων...


Στοιχεία αναφορικά με όσους έλληνες είχαν εγείρει απαιτήσεις από τη Γερμανία λόγω ζημιών που υπέστησαν από τη γερμανική κατοχή, βρήκε το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών «βρέθηκαν δερματόδετοι φάκελοι που περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμα ελλήνων, διεύθυνση και αριθμό απόφασης με... ποσά που επιδικάστηκαν σε έλληνες με δικαστική απόφαση, οι οποίοι δικαιούνταν αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από τα στρατεύματα γερμανικής κατοχής. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία για το ποιους ανέλαβε να αποζημιώσει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με βάση δικαστικές αποφάσεις της δεκαετίας του 1960».

Ο Υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε επίσης την εντολή του να γίνει έρευνα και σε άλλο χώρο όπου φυλάσσονταν αρχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, τα οποία εντοπίστηκαν και θα αξιολογηθούν, ενώ το περιεχόμενο αυτού του αρχειακού υλικού δήλωσε ότι θα ψηφιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών υποθέσεων και εξωτερικών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είχε προκάλεσε αίσθηση η παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι σχετικά με την αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τον κατοχικό δάνειο, «το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία». Εξήγησε δε, ότι «ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας», αλλά δεν προέκυψε κάτι. «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά...

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: