25.4.12

Ολική αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνει ο Ευ. Βενιζέλος...


Τις προτάσεις του κόμματός του για την αλλαγή των όρων λειτουργίας του κράτους, μέσα από μια «βαθιά, ολική» αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσίασε ο ... πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σημείωσε ότι η νέα Βουλή μπορεί να οργανώσει και να ολοκληρώσει τη νέα φάση της διαδικασίας και τόνισε ότι χρειάζεται μια μεγάλη εθνική, πολιτική και θεσμική συμφωνία για μια νέα Πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να εγκαταλειφθεί το κλειστό πρωθυπουργικό μοντέλο αλλά και να υπάρχει μικρότερο κυβερνητικό σχήμα με 14 υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όχι περισσότερους από 10 υφυπουργούς, έναν γενικό γραμματέα ανά υπουργείο, καθώς και ολιγομελείς υπουργικές επιτροπές.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αν δεν επιτυγχάνεται η εκλογή του με 3/5 να προβλέπεται η άμεση εκλογή του από το εκλογικό σώμα, καθώς και να αποκτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ζήτησε η επιλογή της ηγεσίας να γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας της Βουλής με πλειοψηφία 2/3.

Μεταξύ των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης η μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι για τις βουλευτικές εκλογές, η κατάργηση του σταυρού προτίμησης και η ριζική αναθεώρηση του κανονισμού της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές καθώς, όπως εκτίμησε, είναι το μόνο που μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία συνεργασιών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είναι το μόνο που μπορεί να συνενώσει τις υπεύθυνες δυνάμεις που υπάρχουν τόσο στον προοδευτικό όσο και στο συντηρητικό χώρο, σημειώνοντας πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας θέλουν άλλον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: