18.4.12

Σε λίγη ώρα η δημοπρασία για το κύπελλο του Σπύρου Λούη...


Δημοπρατείται σήμερα από τον οίκο Κρίστις το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα.

Το... κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, δημοπρατείται έπειτα από σχετική απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη. Σύμφωνα με τον οίκο Κρίστις, η αξία του κυπέλλου εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (περίπου 146.000- 195.000 ευρώ).

Στη δημοπρασία, που θα αρχίσει στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα παρουσιαστούν 170 αντικείμενα των Ολυμπιακών Αγώνων, κυρίως αυθεντικές αφίσες και πυρσοί.

Στο Λονδίνο βρίσκεται αντιπροσωπεία του δήμου Αμαρουσίου, που θα συμμετάσχει στη δημοπρασία, προκειμένου το κύπελλο να αγοραστεί από τον δήμο και να παραμείνει στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού που ο δήμος άνοιξε γι αυτό το σκοπό, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300.000 ευρώ, ποσό που διέθεσαν κυρίως ο Όμιλος Λάτση, αλλά και άλλες εταιρείες, σύλλογοι και πολίτες.

«Ζητήσαμε τις προηγούμενες ημέρες από τον οίκο Κρίστις και τον εγγονό του Σπύρου Λούη να πληρώσουμε το ποσό που συγκεντρώθηκε, καθώς και το σχετικό πρόστιμο, προκειμένου το κύπελλο να αποσυρθεί από τη δημοπρασία, ωστόσο η προσπάθειά μας δεν ευοδώθηκε» επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

Επίσης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, ζητώντας του να προχωρήσει σε κατεπείγουσα ανάκληση της απόφασης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με την οποία το κύπελλο δεν χαρακτηρίστηκε εθνικό κειμήλιο, ώστε αυτό να αποσυρθεί από τη δημοπρασία. Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: