12.4.12

Συρία: Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός...


Σε ισχύ τέθηκε σήμερα στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, σύμφωνα με το τελεσίγραφο του σχεδίου Ανάν για τον τερματισμό της βίαιης καταστολής στη χώρα.
Νωρίτερα, το καθεστώς Ασαντ είχε ανακοινώσει πως... θα θέσει τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από σήμερα το πρωί, προειδοποιώντας πάντως ότι οι δυνάμεις του στρατού θα απαντήσουν «σε κάθε τρομοκρατική επίθεση», κάνονας αναφορά στους αντάρτες οι οποίοι επίσης έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν το τελεσίγραφο, σε περίπτωση που το κάνει και η Δαμασκός.

Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, πρόεδρο του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου «μία ώρα μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου, η κατάσταση είναι ήρεμη στο σύνολο των περιφερειών» της χώρας. Εκρήξεις, πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραχμάν, ακούστηκαν για λίγο στο Ζαμπαντάνι, στην περιοχή της Δαμασκού, λίγο μετά τις 06:00, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το συριακό καθεστώς έπρεπε να είχε αποσύρει από χθες τα στρατεύματά του, σύμφωνα με την πρώτη φάση του σχεδίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου κάτι όμως που δεν έγινε.

Χθες, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος έχασαν τη ζωή τους άλλοι 25 άμαχοι, εκ των οποίων δέκα στους βομβαρδισμούς της Ραστάν, πόλης της επαρχίας Χομς που κρατούν οι αντάρτες εδώ και μήνες. Ένας αξιωματικός του στρατού και ο οδηγός του σκοτώθηκαν από πυρά.

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ τάχθηκε υπέρ της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ για τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την καγκελάριο, αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα και η κ. Μέρκελ είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι καθώς η κυβέρνηση Ασαντ δεν σέβεται τη συμφωνία με τον Κόφι Ανάν και εξακολουθεί τις απαράδεκτες βιαιότητες εναντίον του λαού της Συρίας» και εκτιμούν πως επιβάλεται η παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση της κρίσης...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: