22.4.12

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία...


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με κύριους αντιπάλους τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και το ... σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ, που εκτός απρόοπτου θα αναμετρηθούν και στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις αποτελέσματος των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να επιλέξουν τους δύο υποψήφιους, σε σύνολο δέκα, που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα θα επιλέξουν το νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Εδώ και πολλούς μήνες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ολάντ ως νικητή του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων κατά μέσο όρο. Αν επιβεβαιωθούν θα είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί και στον πρώτο γύρο, με 28% έναντι 26% του απερχόμενου προέδρου.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 14% με 17% και θα αναμετρηθεί για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με ποσοστό 11%, ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό, αλλά και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ φαίνεται να κερδίζουν ποσοστό μικρότερο του 3%.

Αναλυτές πάντως προειδοποιούν για το μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει, βάσει κάποιων δημοσκοπήσεων το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας ενός ποσοστού των Γάλλων απέναντι στους πολιτικούς, τους οποίους δεν θεωρούν ικανούς να διαχειριστούν την οικονομική κρίση.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: