21.4.12

Άνοιξαν οι κάλπες για τους Γάλλους πολίτες σε Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή...


Άνοιξαν σήμερα οι κάλπες για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές σε Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή. Παρ’ όλο που στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή, οι Γάλλοι εκτός μητρόπολης καλούνται να αποφασίσουν 19 ώρες νωρίτερα σε... ποιον υποψήφιο θα δώσουν την πολύτιμη ψήφο τους.

Αυτή η αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για τους Γάλλους πολίτες εκτός συνόρων συμβαίνει για πρώτη φορά. Στόχος του εγχειρήματος είναι να δοθεί η ευκαιρία και σε εκείνους να ψηφίσουν με τους ίδιους όρους που θα ψηφίσουν και οι συμπατριώτες τους στην Γαλλία, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να ευνοούν τον Φρανσουά Ολάντ. Εάν εκλεγεί, ο Ολάντ θα είναι ο πρώτος αριστερός πρόεδρος εδώ και 17 χρόνια, από την τελευταία φορά δηλαδή που κυβέρνησε ο αριστερός Φρανσουά Μιτεράν το 1995.

Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί επιδιώκει να εκλεγεί για δεύτερη συνεχή πενταετία, ακολουθώντας τα χνάρια του Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε κυβερνήσει για 12 χρόνια.

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές διεξάγονται συνολικά σε δύο γύρους ψηφοφορίας, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους δύο εβδομάδες. Οι φετινοί υποψήφιοι πρόεδροι αριθμούν δέκα. Εκτός από τον Ολάντ και τον Σαρκοζί, ο Ζαν Λουκ Μελενσόν της άκρας αριστεράς, η Μαρίν λε Πεν της άκρας δεξιάς καθώς και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού συγκεντρώνουν διψήφια νούμερα στις δημοσκοπήσεις.

Κατά τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας οι οχτώ από τους δέκα υποψήφιους θα αποκλειστούν, οδηγώντας τους δύο υποψήφιους με τις περισσότερες ψήφους στη δεύτερη αναμέτρηση, την Κυριακή 6 Μαΐου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: