4.4.12

Υπεύθυνη δήλωση αντί για άδεια λειτουργίας στις επιχειρήσεις...


Του Βασίλη Γεώργα
Τέλος στην κρυφή συνδιαλλαγή με τις δημόσιες υπηρεσίες και σύντμηση του χρόνου και του κόπου που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί μια επιχείρηση «υγειονομικού ενδιαφέροντος», υπόσχεται προεκλογικά να βάλει η Κυβέρνηση, αλλάζοντας ριζικά το...
θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

Με βάση τη νέα ρύθμιση θα απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας αρχικά μόνο μια υπεύθυνη δήλωση – αίτηση του επιχειρηματία, ενώ η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τον ενδιαφερόμενο και ο έλεγχος τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα γίνεται σε επόμενο χρόνο. Η ρύθμιση έχει ετοιμαστεί και θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών για δημόσια διαβούλευση από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.

Αν δεν αποδειχθεί μια ακόμη φτηνή προεκλογική εξαγγελία για να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων, και τελικά η ρύθμιση προχωρήσει μετά τις εκλογές, θα φέρει τα πάνω κάτω στη δυνατότητα εκκίνησης των δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και καταστημάτων, είτε αυτά είναι καφετέριες και μπαρ, είτε μπακάλικα, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, κομμωτήρια ή ζαχαροπλαστεία.

Σήμερα για να λειτουργήσει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει πρώτα να εγκριθεί και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του, διαφορετικά υποβάλλεται μήνυση από την αστυνομία και το κατάστημα σφραγίζεται.

Το πνεύμα του νέου θεσμικού πλαισίου στηρίζεται στην παραδοχή από το Κράτος ότι ο επιχειρηματίας είναι εκ προοιμίου τίμιος και δεν θα επιδιώξει να εξαπατήσει το Δημόσιο και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών/πελατών του. Έτσι ο επιχειρηματίας υπογράφοντας την υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να λειτουργεί νόμιμα, διαφορετικά θα απειλείται με αφαίρεση της άδειας του. Αυτό από την άλλη πλευρά προϋποθέτει ότι θα υπάρξει αδιάφθορος ελεγκτικός μηχανισμός ο οποίος θα αναλάβει τον –εκ των υστέρων- ενδελεχή έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να διαπιστώνεται αν τηρείται ο νόμος τόσο ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όσο και ως προς την υγιεινή και την ασφάλεια.

Σήμερα η διαδικασία προέγκρισης της άδειας ίδρυσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προβλέπει την υποβολή τουλάχιστον 10 διαφορετικών δικαιολογητικών στον Δήμο της περιοχής δραστηριότητας, ενώ συνολικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να φτάσουν και τα 20 πριν εγκριθεί η έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.

Μεταξύ άλλων απαιτείται η υποβολή αίτησης, αποδεικτικού ιδιοκτησίας η συμφωνητικού μίσθωσης, φωτοαντίγραφο κάτοψης του χώρου και οικοδομική άδεια θεωρημένη από την πολεοδομία, σχεδιαγράμματα κάτοψης και τομής των χώρων θεωρημένα από την Πολεοδομία και τη Νομαρχία, βεβαίωση πυροσβεστικής υπηρεσίας συνοδευόμενη από μελέτη πυρασφάλειας και κάτοψης του καταστήματος, υπεύθυνη δήλωση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, επικυρωμένο φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου υγείας, υπεύθυνη δήλωση «καθαρού ποινικού μητρώου» (όπου σερβίρεται αλκοόλ) βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος από τη ΔΟΥ, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, άδεια χρήσης υπαίθριου χώρου που ανήκει στον Δήμο (για τραπεζοκαθίσματα), άδεια μουσικής, κ.α.. Επιπλέον απαιτείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος για κομμωτήρια, κρεοπωλεία, κ.α., άδεια εγκατάστασης από τη διεύθυνση βιομηχανίας αν το κατάστημα διαθέτει εργαστήριο, το καταστατικό της εταιρείας, δήλωση εκπροσώπου ως υγειονομικώς ή αγορανομικώς υπεύθυνου κ.α.

Η υποχρέωση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών φυσικά δεν καταργείται. Η κατάθεσή τους ωστόσο δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα μπορεί δε να γίνεται υπό συνθήκες μικρότερης πίεσης από τον επιχειρηματία και πάντως όχι υπό συνθήκες που ευνοούν τη διαφθορά, και το «λάδωμα» ή τον εκβιασμό.

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται επίσης ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κατηγόριες βάσει των οποίων θα ορίζονται και οι προδιαγραφές και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υπάρχουν στην επιχείρηση για να λειτουργεί νόμιμα. Λ.χ θα τεθούν αυστηρότερες προδιαγραφές για την αδειοδότηση ενός κρεοπωλείου και λιγότερο αυστηρές για μια καφετέρια.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: