9.4.12

Σταύρωση με απεργίες και ακρίβεια...


Την ίδια ώρα που το κύμα ακυρώσεων συνεχίζεται και οι νησιώτες επιχειρηματίες δέχονται σοβαρότατο πλήγμα, οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Μέτρα και ενδεχόμενο επιστράτευσης εξετάζει η κυβέρνηση. Βολές κατά του ΚΚΕ για υποκίνηση της...

απεργίας


Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγεί τα πράγματα η αδιαλλαξία των συνδικαλιστών της ΠΝΟ, οι οποίοι, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό της χώρας, εξακολουθούν να κρατούν «αιχμαλώτους» όσους προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν στα νησιά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται και προ του κινδύνου να γενικευτεί το κύμα ακυρώσεων κρατήσεων, με προφανείς συνέπειες για την οικονομία και την εικόνα της χώρας, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες βράδυ στο Μαξίμου διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Κουτρουμάνη, Ανδ. Λοβέρδου, Γ. Σταυρόπουλου και Π. Καψή.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της έστειλε αυστηρό μήνυμα στους ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της απεργίας. Η ίδια η σύνθεση των συμμετεχόντων, πάντως, πιστοποιεί ότι στη σύσκεψη διερευνήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα, όπως αυτό της επιστράτευσης των απεργών.
Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στη στάση της ΠΝΟ η υπ. Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου
Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στη στάση της ΠΝΟ η υπ. Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου

Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η ανάγκη να περιφρουρηθούν τα λιμάνια, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση της ΠΝΟ είναι «πολιτική» -στελέχη της χαρακτηρίζουν άλλωστε υποκινούμενη την κινητοποίηση- και εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πληρώματα που θα θελήσουν να αποπλεύσουν.

Νωρίτερα με σκληρή γλώσσα είχε αναφερθεί στη στάση της ΠΝΟ η υπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός, η οποία συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ χθες το απόγευμα, εξαπέλυσε μάλιστα βολές κατά του ΚΚΕ, κάνοντας ευθέως λόγο για υποκίνηση της εξαγγελθείσας απεργίας τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη.

Μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, τις απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου και προανήγγειλε τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποφασίσουν για την απεργία.

Η Αννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναμένει από τους συνδικαλιστές ναυτικούς να αποφασίσουν άμεσα αν θα υλοποιήσουν ή θα ανακαλέσουν την απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις και αποκάλυψε ότι στη θυελλώδη σύσκεψη που προηγήθηκε «κατατέθηκαν απειλές για απεργίες Ιούλιο - Αύγουστο με στόχο να πληγεί ο τουρισμός, που είναι, όπως είπε, ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας».

Τα ναυτεργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ κατήγγειλαν την υπουργό για παρέμβαση στον συνδικαλιστικό φορέα των ναυτικών. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου, τόνισε ότι «για εμάς ισχύει η απεργία όπως ακριβώς αποφασίστηκε».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του ΝΑΤ, ενώ κάλεσε τους ναυτεργάτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στις βολές της κ. Διαμαντοπούλου για πολιτική υποκίνηση απάντησε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, λέγοντας: «Ολες οι αποφάσεις για απεργία έγιναν με ψηφοφορία. Δεν είμαστε φερέφωνα κανενός. Υποφέρουμε κι εμείς όπως όλοι».

Τη διαφωνία του με την πραγματοποίηση της απεργίας εξέφρασε από το Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο και ο Αντώνης Σαμαράς. Βάλλοντας κατά της Αριστεράς, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε: «Στο μόνο που είναι ενωμένοι είναι να... διώχνουν επιχειρήσεις και να χαλάνε δουλειές. Οπως τώρα στον Πειραιά, που χαλάνε το Πάσχα του κόσμου και σκοτώνουν τον τουρισμό».

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήμπορη την ΠΝΟ να απειλεί να τινάξει στον αέρα τον τουρισμό στα νησιά και να εμποδίζει τους αγρότες να πάνε τα προϊόντα τους στις αγορές», ήταν το σχόλιο της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Σήμερα αναμένεται νέα συνέλευση της ΠΝΟ, εφόσον δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από το υπουργείο για τον Οίκο του Ναύτου.

Ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη
Τελεσίγραφο από την κυβέρνηση

Τελεσίγραφο προς τους ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν στην πραγματοποίηση απεργίας στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα έστειλε χθες η κυβέρνηση προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Η ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και στην οποία πήραν μέρος έξι συναρμόδιοι υπουργοί, αναφέρει τα εξής:

Η πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις σημερινές γραπτές δεσμεύσεις του υπουργείου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με τη συνδικαλιστική τους ηγεσία και έχει αντιμετωπίσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που έχουν τεθεί. Καλούμε την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό εν όψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ενα στα δύο ξενοδοχεία κλειστό το Πάσχα

«Χτύπημα» στην καρδιά του τουρισμού χαρακτηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω του Πάσχα οι τουριστικοί φορείς, καθώς, όπως λένε, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από το εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ακυρώσεις αυξήθηκαν λόγων των απεργιών, με αποτέλεσμα ένα στα δύο ξενοδοχεία να παραμείνει κλειστό στις εορτές του Πάσχα.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Τσακίρης, είπε στο «Εθνος» ότι «τη μεγαλύτερη ζημιά στις επιχειρήσεις του κλάδου δεν είναι η πτώση της κίνησης το Πάσχα, αλλά το μήνυμα που στέλνουν οι κινητοποιήσεις στο εξωτερικό. Οι ξένοι θα λένε ότι οι Ελληνες άρχισαν τα ίδια». Προσέθεσε ότι «η απεργία των ναυτικών προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στο εθνικό προϊόν της χώρας, τον τουρισμό».

Από την πλευρά του ο πλειοψηφήσας σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Ρέτσος, σημείωσε ότι «οι κινητοποιήσεις αποστερούν το δικαίωμα στις τοπικές κοινωνίες να δουλέψουν αυτές τις μέρες και στον πολίτη να ξεκουραστεί. Προσέθεσε ότι «δεν μπορεί να μπαίνει εσαεί στη ζυγαριά το συμφέρον της κάθε συντεχνίας έναντι του δημοσίου συμφέροντος».

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σήμα κινδύνου για κατάρρευση της τοπικής οικονομίας

Να βρεθεί άμεση λύση στο θέμα της απεργίας της ΠΝΟ ζητούν φορείς, αγρότες και ξενοδόχοι της Κρήτης, οι οποίοι κάνουν λόγο για επικείμενη κατάρρευση της τοπικής οικονομίας και επισημαίνουν ότι με τη στάση τους οι ναυτεργάτες δεν τιμωρούν την κυβέρνηση αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης και οι τοπικοί φορείς μιλούν για «απεργία ταφόπλακα» στον αγροτικό-τουριστικό τομέα, καλώντας τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους.

«Είναι ανάγκη πάση θυσία να συνεχιστεί ο διάλογος και έστω την ύστατη ώρα να δοθεί λύση. Ο αποκλεισμός της Κρήτης αυτή την κρίσιμη περίοδο θα επιφέρει μεγάλη καταστροφή στον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα, αλλά και θα θέσει σε ομηρεία χιλιάδες Ελληνες και ξένους επισκέπτες που είχαν προγραμματίσει να μετακινηθούν από και προς το νησί μας», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που είχε χθες συνάντηση στην Αθήνα με την αρμόδια υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου.

«Η αναγγελία της απεργίας έχει κάνει ήδη ζημιά στην οικονομία της Κρήτης που θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της Κρήτης και των άλλων νησιών», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης. Υπάρχουν, είπε, ακυρώσεις κρατήσεων στο νησί και ο εσωτερικός τουρισμός επηρεάζει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, τον τουρισμό του εξωτερικού.

Στην ίδια... ρότα κινούνται και οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι διαμηνύουν στους συνδικαλιστές της ΠΝΟ ότι με την αδιάλλακτη στάση τους τιμωρούν και καταστρέφουν άλλες κοινωνικές-παραγωγικές τάξεις αλλά και τους χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν κλείσει εισιτήρια-ξενοδοχεία για το Πάσχα.

Μανόλης Κοκολάκης
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: