19.4.12

«Ζητάω συμμαχία και όχι πρωθυπουργία»...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιώργος .Χρ.Παπαχρήστος
Με πέντε «απεταξάμην» άνοιξε τον χορό των τηλεοπτικών του συνεντεύξεων ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτάσσεται χωρίς περιστροφές την πρωθυπουργία, το πρώτο Μνημόνιο, το «λεφτά υπάρχουν», το δημοψήφισμα και την επιβολή νέων φόρων και...

περικοπών μισθών και συντάξεων. Υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί από μια «πραγματική συμμαχία δυνάμεων υπευθυνότητας, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύης». Η συμμαχία αυτή είναι ουσιαστικά η δική του απάντηση στην απαίτηση του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά για αυτοδυναμία και ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιον.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη χθες το βράδυ στο Mega (στους Ολγα Τρέμη και Παύλο Τσίμα) ο κ. Βενιζέλος που δεσμεύθηκε να αναζητήσει αυτή τη «συμμαχία» μεταξύ των δυνάμεων που πιστεύουν στην παρουσία της χώρας στην Ευρώπη, συνόδευσε τη δέσμευσή του με δήλωση ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός.
Περιγράφοντας πάντως τη νέα κυβέρνηση, σημείωσε ότι πρέπει να έχει «φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, με διεκδικητική διάθεση απέναντι στο Μνημόνιο και την τρόικα, δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν για να πάμε από το Μνημόνιο στο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και να κυβερνήσουμε τον τόπο και να τον κυβερνήσουμε εξασφαλίζοντας τις θυσίες των πολιτών... Εχει συγκεντρωθεί ένα εθνικό κεφάλαιο που δεν πρέπει να χαθεί».
Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι παράλληλα επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε για «εμμονές» να γίνει πρωθυπουργός. Οπως είπε, «ο κ. Σαμαράς έχει μια εμμονή με την πρωθυπουργία, ίσως έχει την αίσθηση ότι η χώρα τού χρωστάει κάτι κι ότι είναι σειρά του να γίνει πρωθυπουργός. Είναι αντιφατικός και παλινωδεί διαρκώς ο κ. Σαμαράς». Αντιδιαστέλλοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ προς τη δική του, ανέφερε «δεν θεωρώ ότι μου χρωστάει η χώρα κάτι, είμαστε εδώ για να προσφέρουμε και να αναλάβουμε κόστος. Γιατί μπορούσα κι εγώ να έχω κρυφτεί, να έχω προφυλαχθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και να περιμένω να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί. Οι γενικοί συσχετισμοί και οι εσωκομματικοί. Μπήκα στη φωτιά, όμως, για να σώσω μια κατάσταση. Κατάσταση είναι η πατρίδα».

«ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΠΡΩΤΙΑ». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές, «πρέπει να είμαστε σοβαροί, να έχουμε κοινή λογική και να παρακολουθούμε την απλή αριθμητική», είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «Η μόνη λύση για να κυβερνηθεί ο τόπος αξιόπιστα, για να υπάρχει κατεύθυνση για τη χώρα, είναι να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές».
Ξεκαθάρισε ότι δεν συναινεί σε νέα προσφυγή στις κάλπες από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. «Οχι, ούτε κατά διάνοια», είπε. «Πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται ξανά εκλογές. Η επανάληψη των εκλογών είναι απειλή του κ. Σαμαρά. Αυτό σημαίνει διάλυση της οικονομίας, διάλυση της αξιοπιστίας, διάλυση του κράτους, κίνδυνο για τον απλό πολίτη».
Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Μνημονίου - «πάντα υπάρχει διαπραγμάτευση», σημείωσε - και αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που έγινε η διαπραγμάτευση στο πρώτο Μνημόνιο και υπεραμυνόμενος της απόφασης να έρθει σε ρήξη με την τρόικα τον περασμένο Αύγουστο, τόνισε: «Εάν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που διαπραγματεύθηκε, και διαπραγματεύθηκε σκληρά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι εγώ (...). Δεν είμαι το καλό παιδί. Εχω σχέσεις σεβασμού και φιλίας με τους παλιούς μου συναδέλφους και με το διεθνές οικονομικό επιτελείο, αλλά αυτό έχει προκύψει μέσα από μια διαπραγμάτευση και τριβή στο όνομα των συμφερόντων της χώρας μου και του λαού μου. Οχι επειδή είμαι αυτός που θα πάει να πει "ναι, ναι" και να συμφωνήσω σε όλα εκ προοιμίου».
Για το πρώτο Μνημόνιο υποστήριξε ουσιαστικά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Οπως εξήγησε, «ήταν ελλιπές, γιατί το Μνημόνιο νούμερο ένα αντιμετώπιζε τα προβλήματα δανεισμού, όχι τη βιωσιμότητα του χρέους. Βασιζόταν στην παραδοχή ότι το χρέος χωρίς μείωση, χωρίς κούρεμα, χωρίς PSI, ήταν βιώσιμο».
ΧΑΘΗΚΕ ΧΡΟΝΟΣ. Αναφορικά με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», δήλωσε ότι «ήταν λάθος. Ως πολιτική πράξη. Ηταν λάθος. Λάθος για την παράταξη, λάθος για τη χώρα, νομίζω ότι χαλάρωσε τα αντανακλαστικά και της κυβέρνησής μας μετά τις εκλογές και της κοινωνίας, δημιούργησε προσδοκίες». Οπως εξήγησε, χάθηκαν έξι μήνες, και το κυριότερο, σ' αυτό το διάστημα «ήταν λάθος που είχε χαλαρώσει η αντίληψή μας και νομίζαμε ότι με ήπιο τρόπο ή ακόμη και με παροχές, επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης για παράδειγμα, μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Ανέφερε ακόμη ότι «έπρεπε να κινηθούμε πολύ ταχύτερα. Τώρα βλέποντας τα πράγματα αναδρομικά αντιλαμβανόμαστε ότι έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που θα έπειθαν και τις αγορές, αλλά και κυρίως μέτρα τα οποία θα μάζευαν το έλλειμμα από την αρχή
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ζήτησε συγγνώμη και ότι είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε συγγνώμη, ενώ ερωτηθείς για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μέσα σε δυόμισι χρόνια εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και εγκατέλειψε και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω να έχουμε άλλες πράξεις ανάληψης πολιτικής ευθύνης τόσο καθαρές στο παρελθόν». Τον επέκρινε έμμεσα όμως για το μοντέλο διακυβέρνησης που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός: «Το πρωθυπουργικό μοντέλο με ελάχιστους ανθρώπους σε κάθε κυβέρνηση ή σε κάθε κόμμα να ξέρουν τι συμβαίνει και να παίρνουν αποφάσεις λειτούργησε βλαπτικά για τη χώρα».
Χαρακτήρισε επίσης «εσφαλμένη εκτίμηση» το δημοψήφισμα, δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε με την εξαγγελία που έκανε ο τότε πρωθυπουργός και δικαιολόγησε την αρχική θετική του στάση ότι «προσπάθησε μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο»...
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ - «έχει γίνει εκτενής συζήτηση για το σενάριο της οργανωμένης συντεταγμένης χρεοκοπίας, η οποία είναι προθάλαμος της εξόδου από το ευρώ», αλλά τώρα αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει.
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, ανέφερε ότι αν γνώριζε η Εξεταστική Επιτροπή του 2005 τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν, προφανώς δεν θα είχε απαλλαγεί ο πρώην υπουργός τότε. Και πρότεινε οι Εξεταστικές Επιτροπές να συγκροτούνται με κλήρωση και με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, αλλιώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: