12.4.12

Κατηγορίες φωτιά για ξέπλυμα χρήματος...


Κρατούμενος στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα κάνει Πάσχα ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αφού τη Δευτέρα θα προσαχθεί στον ειδικό ανακριτή για να απολογηθεί. Αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δεν αποκλείεται η προφυλάκισή του
Κατηγορίες φωτιά για ξέπλυμα χρήματος

Με τη...

σύλληψή του για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, χθες το πρωί, έκλεισε άδοξα ένας κύκλος δικαστικών εξελίξεων για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, η πορεία του οποίου σημάδεψε όχι μόνο την ιστορία και τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ιστορία της χώρας.

Το ωχρό πρόσωπο του Ακη Τσοχατζόπουλου, που αντίκρισαν οι αστυνομικοί οι οποίοι μετείχαν στην επιχείρηση σύλληψής του παρουσία εισαγγελέα, δεν θύμιζε σε τίποτα τον κορυφαίο υπουργό που πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσε σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

«Στον ανακριτή πάμε. Θα τα πούμε εκεί πέρα», δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να φανεί ψύχραιμος μπροστά στις κάμερες.

Ο πρώην υπουργός θα κάνει Πάσχα στη ΓΑΔΑ, όπου αναμένεται να παραμείνει κρατούμενος μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, οπότε και θα οδηγηθεί στον ειδικό ανακριτή κ. Μαλή, προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ενώ πιθανό είναι να οδηγηθεί στη συνέχεια στη φυλακή, αφού ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την προφυλάκισή του ή όχι.

Χθες παρέμεινε όλη την ημέρα κρατούμενος στη ΓΑΔΑ και στις 6 το απόγευμα οδηγήθηκε αρχικά στην Εισαγγελία για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψής του και στη συνέχεια στον ειδικό ανακριτή, ο οποίος διενεργεί την ανάκριση για την υπόθεση της απόκτησης του συνόλου των περιουσιακών του στοιχείων, στα οποία περιλαμβάνεται και το νεοκλασικό της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου.

Ακολούθησαν έρευνες από τους αστυνομικούς του οργανωμένου εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του πρώην υπουργού, καθώς και στο σπίτι της κόρης του, όπου βρέθηκαν 10 πλακέτες χρυσού συνολικού βάρους ενός κιλού, καθώς και μικρή ποσότητα χρυσών λιρών, όπως επίσης και πολλά έγγραφα, τα οποία θα διαβιβαστούν στο γραφείο του ανακριτή.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος είναι κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), που προέρχονται από δωροδοκία - αδίκημα που έχει παραγραφεί. Συνελήφθη ως ύποπτος φυγής, έξω από το σπίτι του, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ειδικό ανακριτή κ. Μαλή, ο οποίος διενεργεί ανάκριση για την υπόθεση της απόκτησης του συνόλου των περιουσιακών του στοιχείων, στα οποία περιλαμβάνεται και το νεοκλασικό της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενες για τα ίδια σοβαρά αδικήματα η σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του, για τις οποίες ωστόσο δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ αναμένεται να κληθούν τις επόμενες ημέρες από τον ανακριτή για να απολογηθούν.

Ο ανακριτής είχε επίσης εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ακόμη τέσσερα πρόσωπα, που κατηγορούνται μαζί με τον πρώην υπουργό στην ίδια υπόθεση, η οποία αφορά χρηματικά ποσά που φέρονται ότι δόθηκαν ως μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα στον πρώην υπουργό μέσω των οποίων αποκτήθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Βάσει των ενταλμάτων του ειδικού ανακριτή συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο ξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, η λογίστρια του κ. Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ενώ αναζητείται ο επιχειρηματίας Αστέριος Οικονομίδης.

Κινήσεις λογαριασμών
Δικαστικές πηγές τόνισαν στο «Εθνος» ότι ήταν τόσο σοβαρά τα στοιχεία που προέκυψαν σε βάρος του πρώην υπουργού από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών αλλά και από αποδεικτικό υλικό άλλων δικογραφιών που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, ώστε θεωρήθηκε ύποπτος φυγής και γι' αυτό εξεδόθη εναντίον του ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια δικογραφία -εκτός από τον κ. Τσοχατζόπουλο - οι κατηγορούμενοι είναι περισσότεροι από δέκα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η σύζυγος και η κόρη του, οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, καθώς και άλλα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται ως παρένθετα σε offshore εταιρείες, με τις οποίες φέρεται να συνδέεται ο πρώην υπουργός.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ
Τα υποβρύχια, οι μίζες και οι offshore

Για την υπόθεση της απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του Ακη Τσοχατζόπουλου είχε διενεργηθεί δικαστική έρευνα από τις εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων και στο σπίτι του πρώην υπουργού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η έρευνα των δύο εισαγγελέων διήρκεσε πολλούς μήνες και κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του και εναντίον τουλάχιστον δέκα ακόμη προσώπων, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το βασικό αδίκημα που αφορά τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού είναι το αδίκημα της δωροδοκίας, το οποίο αφορά την υπόθεση της σύμβασης για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, την οποία ο πρώην υπουργός φέρεται ότι υπέγραψε το 2000.

Για τη σύμβαση των υποβρυχίων ο πρώην υπουργός φέρεται -σύμφωνα με την κατηγορία- ότι εισέπραξε μίζα, μέσω offshore εταιρειών, και στη συνέχεια με τα χρήματα αυτά απέκτησε περιουσιακά στοιχεία του, μεταξύ των οποίων και το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Κατά τις ίδιες πηγές, από τα στοιχεία της δικογραφίας φέρεται ότι έχει εντοπιστεί ροή χρημάτων από offshore εταιρείες σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού, με πηγή προέλευσης γερμανική εταιρεία, η οποία έκανε παράνομες πληρωμές και δωροδοκούσε για να εξασφαλίσει το συμβόλαιο ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξαν οι δύο εισαγγελείς κ. Κυβέλου και Σίσκου, το οποίο υπεβλήθη στη συνέχεια στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου.

Παράλληλα, στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας έχουν περιληφθεί και τμήματα άλλων δικογραφιών, που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και αφορούν υποθέσεις εξοπλισμών, καθώς επίσης και ένα από τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, που διενήργησε ελέγχους, ενώ εκκρεμεί στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ακόμη ένα πόρισμα του ΣΔΟΕ για την ίδια υπόθεση.

Επίσης, στην ίδια δικογραφία έχει περιληφθεί όλο το υλικό από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διενεργήθηκε για την υπόθεση των υποβρυχίων, καθώς και το σχετικό πόρισμα.

Μάλιστα, όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές, η δικογραφία από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε διαβιβαστεί στον ειδικό ανακριτή προ 15 ημερών, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, μέχρι να ολοκληρώσει τη μελέτη των στοιχείων ο ανακριτής.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Καταγγέλλει σκευωρία

Πολιτική σκευωρία χαρακτήρισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος τη σύλληψή του, υποστηρίζοντας ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων «τα έκαναν πλακάκια» με σκοπό «τη διάσωση των δικών τους υπουργών και των άλλων δικών τους ανθρώπων».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η σύλληψή του είναι «επικοινωνιακό προεκλογικό δώρο» στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ημέρα προκήρυξης των εκλογών.

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «είχαν σκοπό να κατασκευάσουν έναν μόνο ένοχο», καθώς εκείνος ως υπουργός Εθνικής Αμυνας υπηρέτησε στη συγκεκριμένη θέση μέχρι το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

«Θα λάμψει η αλήθεια»
Ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε πως το Δικαστικό Συμβούλιο του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου απεφάνθη τον Αύγουστο του 2011 ότι «είναι απαράδεκτη και ανυπόστατη η σε βάρος μου κατηγορία από τη Βουλή σχετικά με την παθητική δωροδοκία», εκφράζοντας την πεποίθησή του πως στο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της τακτικής Δικαιοσύνης που ακολουθεί «θα λάμψει για μία ακόμη φορά η αλήθεια και θα καταρρεύσει η σε βάρος μου σκευωρία».

Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε «για εκφυλισμό, παρακμή και διάλυση του πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση αποσάθρωσης της κοινωνικής συνοχής και εξαφάνισης της κοινωνικής αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων των πολιτών και της ίδιας της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «40 χρόνια στην πολιτική τίποτα δεν με συνέδεσε ποτέ με έκνομες ενέργειες ή παράνομες πράξεις».

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Πρωτοσέλιδη η είδηση στον γερμανικό Τύπο

Τον γύρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης έκανε χθες η σύλληψη του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι γερμανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες υπογράμμιζαν ότι οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος συνδέονται με την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, καθώς και ότι, παρόλο που ο πρώην υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι βουλευτής από το 2009, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια έρευνας μέχρι να καταλήξει η ελληνική δικαιοσύνη στο συμπέρασμα ότι έχει δωροδοκηθεί.

«Στη φυλακή για διαφθορά Ελληνας πρώην υπουργός» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού «Spiegel», το οποίο μετέδωσε όλο το ρεπορτάζ της σύλληψης και υπενθύμισε τη συμφωνία αγοράς γερμανικών υποβρυχίων το 2000.

Βαριές κατηγορίες
«O πρώην υπουργός είδε το όνομά του να εμπλέκεται σε μίζες γερμανικών υποβρυχίων της εταιρείας Ferrostaal» αναφέρει το περιοδικό «Focus», το οποίο κάνει λόγο για βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν ξέπλυμα χρήματος. Το περιοδικό παραθέτει στοιχεία για τη θυγατρική Ferrostaal της εταιρείας MAN, η οποία όπως αναφέρει έχει συνάψει ιδιαίτερα επικερδείς συμφωνίες με την Ελλάδα και την Πορτογαλία. «Η συμφωνία των γερμανικών υποβρυχίων ''φορτώνεται'' στον πρώην υπουργό» τιτλοφορείται το δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «Manager Magazin», που σχολιάζει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Εισαγγελία Αθηνών εις βάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Μεγάλη Εβδομάδα αποκαλούν οι Ελληνες τις ημέρες πριν από το Πάσχα, το οποίο οι Ορθόδοξοι γιορτάζουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο» γράφει η «Handelsblatt», «όμως για τον 72χρονο Απόστολο-Αθανάσιο (Ακη) Τσοχατζόπουλο σηματοδοτούν μάλλον το ναδίρ της μακρόχρονης πορείας του».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: